Το γράμμα

Ο μήνας ξεκίνησε με πολλές ιδέες για το άρθρο, όμως κάθε φορά που κάνουμε σχέδια, η ζωή γελάει μαζί μας.

Όλο το Σαββατοκύριακο σκάλιζα το μυαλό μου για ιδέες. Θα μπορούσα πολύ απλά να μην γράψω αυτόν τον μήνα, όμως το να είσαι συνεπής δεν έχει να κάνει με τη διάθεση ή την έμπνευση. Το να είσαι συνεπής σημαίνει να κάνεις αυτό για το οποίο δεσμεύτηκες, παρά τις δυσκολίες, επειδή σέβεσαι την υπόσχεση που έδωσες.

Δεύτερα βράδυ λοιπόν, και η έμπνευση ήρθε ανέλπιστα. Ανοίγοντας ένα βιβλίο για να τσεκάρω κάτι, βρήκα ένα σημείωμά μου.

“I'll write to you. A super-long letter, like in an old-fashioned novel.” 
― Haruki Murakami, After Dark

Όχι και τόσα πολλά χρόνια πριν, τα γράμματα ήταν τα τηλεφωνήματα, ο τοίχος του facebook, το instagram και το twitter, όλα σε ένα.

Μικρά και μεγάλα νέα γέμιζαν σελίδες, μόνο και μόνο για να φτάσουν στους οικείους με χρονοκαθυστέρηση. Και όμως, μέσα σε αυτές τις σελίδες, ο χρόνος κυλούσε διαφορετικά. Το παρόν ήταν μία πολύ πιο ευρεία έννοια από ό,τι είναι σήμερα. Ο μαγικός χωροχρόνος της αλληλογραφίας ήταν ρυθμισμένος πάντα στο τώρα.

Και με το πέρασμα των χρόνων, γράμματα προσεκτικά φυλαγμένα σε κουτιά, ραβασάκια κρυμμένα σε κόρφους και σημειώματα κάτω από το μαξιλάρι, έδωσαν τη θέση τους σε megabyte και μηνύματα.

Ναι, τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν. Και είναι εξαιρετικά χρήσιμα και γρήγορα και άμεσα, επίσης ναι. Όμως ένα email δεν έχει την ίδια γοητεία που έχει ένα κομμάτι χαρτί που το έχει γράψει κάποιος αγαπημένος, τουλάχιστον για μένα.

Δεν αμφισβητώ τα λόγια, ούτε το συναίσθημα. Και τα λόγια και το συναίσθημα είναι ίδια και εξίσου αληθινά, καμία τεχνολογία δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Όμως το χαρτί τα κάνει να μοιάζουν πολύ περισσότερο προσωπικά, ένα μυστικό μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη.

 

«Έκλεισε τα μάτια και πέρασε τα δάκτυλά της πάνω από τις λέξεις που πριν λίγο είχε διαβάσει στο χαρτί. Ήμουν σίγουρη ότι δεν μας άκουγε πια, ήταν απούσα. Στα αυτιά της είχε ήχους της θάλασσας και στα μάτια της ασημένια κύματα, σαν αυτά που μας είχε περιγράψει ο Γουίλιαμ στο γράμμα του.»

 

 

75008b4f6ee27f8d833d8a4c844cf6d72a150f1f4ae644e1ee7fdd5e2d64167f

tumblr_lrd4gtih9j1qkgv2io1_r1_500

tumblr_inline_mwqwy1r7az1rgofdh

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/to-gramma/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE