Τηγανιά με κοτόπουλο, μανιτάρι και χαλούμι.

Χαιρετώ τους αγαπημένους φίλους του Makazine!!!
Φθινοπώριασε λοιπόν και η διάθεση μας σπρώχνει να χουχουλιάσουμε σπίτι και τι καλύτερο από μια βόλτα στη κουζίνα να ετοιμάσουμε μια  εύκολη  και γρήγορη  συνταγή για τηγανιά με μανιτάρια, κοτόπουλο και χαλούμι! 

Θα ήθελα να σας πω κάτι όσον αφορά στα φρέσκα μανιτάρια του εμπορίου ...αρέσουν  πολύ στο σύζυγο και έχοντας ως δοκιμαστές τόσο εκείνον όσο και τον πατέρα μου δοκιμαστές ,  έχω καταλήξει να τα μαγειρεύω με πολλούς και διάφορους τρόπους.Έχω λοιπόν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι το πιο νόστιμο είναι το Portobello, ένα καφέ πληθωρικό μανιτάρι!!Συνήθως,παλιότερα, βρίσκαμε στην αγορά τα κλασσικά λευκά μανιταράκια, ασπρομανίταρα η αλλιώς agaricus. Τώρα πλέον η μεγάλη αλυσίδα supermarket που ψωνίζω φέρνει τα portobello και τα προτιμώ για όλες σχεδόν τις συνταγές! Μακρόν, απ ότι έχω διαπιστώσει το πιο νόστιμο μανιτάρι! Πολύ νόστιμα είναι και τα πλευρώτους αλλά αναδεικνύουν τη νοστιμιά τους όταν μπαίνουν στο φούρνο μόνα τους με αλατάκι, πιπεράκι ρίγανη,λάδι και  λούζονται όταν βγουν με λεμόνι!
 
Επανερχόμαστε λοιπόν στη συνταγή μας...
 
 
 
Θα χρειαστούμε:
 
1 φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια portobello
150 γρ. τυρί χαλούμι 
μισό ποτήρι νερού λευκό κρασί
ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα καλής ποιότητας 
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. αλεύρι
1 κ.γ.  γλυκού θυμάρι ξερό 
1 κ.γ. μπουκοβο γλυκό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
 
 
 
Αρχικά σκουπίζουμε με ένα πανάκι τα μανιτάρια (δεν τα πλένουμε) να καθαρίσουν από τυχόν χωματάκια κτλ. και τα κόβουμε σε κομμάτια. Εγώ προτιμώ και προτείνω μεγάλα κομμάτια γιατί διατηρούν τη γεύση του μανιταριού, δεν χάνεται το μανιτάρι στο σοτάρισμα. Όπως είναι το μανιτάρι στρογγυλό το κόβω σε τριγωνάκια, σαν να ήταν τούρτα!

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι να ζεστάνει, ρίχνουμε ελαιόλαδο και βάζουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια να σοταριστούν. Με μια κουτάλα χωρίς έντονες κινήσεις τα φέρνουμε βόλτες να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
Θεωρώ καλύτερο να σοτάρουμε ξεχωριστά τα βασικά υλικά, αρχικά τα μανιτάρια, κατόπιν το κοτόπουλο και στη συνέχεια  επαναφέρουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι για να συνεχίσουμε. Έτσι το καθένα παίρνει το χρόνο του και σοτάρεται σωστά.
Συνεχίζουμε λοιπόν με το κοτόπουλο το οποίο πριν βάλουμε στο τηγάνι έχουμε ήδη αλείψει με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Το σοτάρουμε καλά να πάρει χρώμα σε όλες τις πλευρές.
 
Όταν είναι έτοιμο, βάζουμε πάλι τα μανιτάρια στο τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε περίπτωση που δεν έχει μείνει καθόλου,  πασπαλίζουμε με το αλεύρι που θα βοηθήσει να δέσει στη πορεία η σάλτσα, ανακατεύουμε  και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί και μείνει σχεδόν το μισό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο(περασμένο στη πρέσσα, ψιλοκομμένο, τριμμένο...όπως θέλετε), το θυμάρι, το μπούκοβο, τη μουστάρδα και συμπληρώνουμε ζεστό νεράκι τόσο ώστε  να μισοσκεπάζει τα υλικά μας. Μην βάλετε πολύ εκτός και αν θέλετε να κάνετε μια πιο πλούσια σάλτσα. Σε αυτή τη περίπτωση αυξήστε λίγο και τα υπόλοιπα υλικά όπως επίσης και λίγο παραπάνω αλεύρι για να δέσει.Ανακατεύουμε και  το αφήνουμε λιγότερο από δέκα  λεπτά να βράσει η σάλτσα έχοντας τη προσοχή μας  εκεί σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό.
Όταν πλέον έχει περάσει το χρονικό διάστημα που θέλουμε , έχει αλλάξει η υφή και η σύσταση της σάλτσας σβήνουμε το μάτι, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.Αποσύρουμε, προσθέτουμε το χαλούμι σε κύβους, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε πέντε λεπτά να ξεκουραστεί και να δέσουν τα αρώματα.
Σερβίρουμε ζεστό!
 
Καλή σας όρεξη!
Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/tigania-kotopoulo-manitaria-ke-chaloumi/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE