Η θλίψη των Χριστουγέννων

Παντού όμορφα χρώματα, φώτα και μουσική. Πλατιά χαμόγελα, μεγάλες αγκαλιές και ένας χοντρούλης Άγιος Βασίλης με τα κουδουνάκια του σε κάθε γωνιά! Τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ακούγονται στα μεγάφωνα κι ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους για να χαρεί τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Είναι άλλωστε, κατά το γνωστό άσμα, η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου! Κι όμως, αυτές οι μέρες κρύβουν μέσα τους μια βαθιά μελαγχολία. Μια θλίψη, που συχνά καλύπτεται από την κόκκινη χρυσόσκονη και τη βουή. Για κάποιους είναι οι στόχοι και τα όνειρα που δεν ευοδώθηκαν. Για μερικούς η μοναξιά, η μέτριες ή ψυχρές οικογενειακές σχέσεις. Για άλλους λόγοι οικονομικοί, που δεν τους επιτρέπουν να προσφέρουν στον εαυτό τους και τους γύρω τους όσα θα ήθελαν.

Για τους πιο κυνικούς, όλο αυτό το καταναλωτικό πρότυπο που μοιάζει ψεύτικο, θαμπό. Για τους πιο ευαίσθητους, η ματαιότητα της γιορτινής ατμόσφαιρας όταν γύρω υπάρχει τόση δυστυχία. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να νιώσουν τη χαρά και τη μαγεία των Χριστουγέννων. Αντίθετα κυριεύονται από αρνητικά συναισθήματα που αγγίζουν τα όρια της κατάθλιψης. Παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα όμοια με της κατάθλιψης, αλλά συνήθως υποχωρούν μετά τις γιορτές. Κάποιων τα συμπτώματα όμως είναι πιο βαθιά, πιο ύπουλα. Μαραζώνουν σιγά σιγά και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το κρύψουν. Είτε συμμετέχοντας με το ζόρι στο εορταστικό κλίμα, είτε απομονώνοντας τους εαυτούς τους, ώστε η λύπη τους να παραμείνει αθέατη.

kbteewbΑυτή την περίοδο, οι αυτοκτονίες αυξάνονται. Αυτή την περίοδο, ορισμένοι άνθρωποι αδυνατούν να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα που τους κατακλύζουν. Βυθίζονται στη μελαγχολία τους κι ο κόσμος τους, αντί για χρυσοκόκκινος, γίνεται μαύρος. Κι έχουν ανάγκη από ένα χέρι να τους τραβήξει από το σκοτάδι τους.

 

Αυτά τα Χριστούγεννα, κράτα ζωντανή την ανθρώπινη πλευρά σου, έχοντας αυτιά και μάτια ανοιχτά για αυτούς τους ανθρώπους. Μη σε ξεγελούν τα ψεύτικα χαμόγελα, μην πιστεύεις χαζές δικαιολογίες. Εμπιστεύσου το ένστικτο σου και άκου την κραυγή τους. Κραυγάζουν για βοήθεια, άπλωσε το χέρι σου. Αν αντιληφθείς ότι κάποιος δεν είναι καλά... αν τα σημάδια σε προειδοποιούν ότι ίσως και να κινδυνεύει, μη διστάσεις, κάνε κάτι για αυτό.

 

 

Η γραμμή sos για την αυτοκτονία στο 1018 είναι ανοικτή 24 ώρες το 24ωρο

για να προσφέρει πολύτιμες συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη.

 

 

Μην γυρνάς την πλάτη, ίσως κάποτε να είσαι εσύ σε μια δύσκολη θέση. Άνοιξε την αγκαλιά σου και χάρισε το πιο ζεστό σου χαμόγελο. Άλλωστε, υπάρχει μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θαύμα από το να σώσεις μια ζωή;

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/thlipsi-ton-christougennon/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE