R L Stine: Ανατριχίλες

Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου το καινούριο βιβλίο του R L Stine και αν και δεν πρόλαβα να τα διαβάσω, αμέσως ήρθε στο μυαλό μου μια αγαπημένη εκδοτική σειρά των εφηβικών μου χρόνων. Ο λόγος για τα soft τρομου , προσαρμοσμένα για τους έφηβους ώστε να τους προσφέρουν μεν την αίσθηση του φόβου, χωρίς όμως να είναι "επικίνδυνο" για την ευαίσθητη ηλικία και ψυχολογία τους, γιαυτό άλλωστε όλες οι ιστορίες είναι εμποτισμένες με γερή δόση χιούμορ, ώστε να χαρακτηρίζονται περισσότερο αστείες παρά τρομακτικές.

Ο R L Stine δημιούργησε 50 βιβλιαράκια με τίτλο "Ανατριχίλες" τα οποία κέρδισαν το εφηβικό κοινό σε όλον τον κόσμο. Κάθε ένα από αυτά διηγούνταν μια αυτοτελή ιστορία τρόμου, και πρωταγωνιστές ήταν κυρίως παιδιά καθώς και οι φίλοι τους ή μέλη των οικογένειών τους. Οι τοποθεσίες στις οποίες διαδραματίζονται ποικίλουν, περιλαμβάνοντας πόλεις ή χωριά, σπίτια, ορφανοτροφεία ή κατασκηνώσεις. Η γραφή απλή και κατανοητή, και οι διηγήσεις εμποτισμένες από την αφέλεια ενός παιδιού. Είναι γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο ενώ σύμφωνα με τον συγγραφέα ποτέ δεν περιέχουν θάνατο ούτε οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικροί ήρωες είναι πολύ σοβαρές. Οι ιστορίες και οι χαρακτήρες είναι εμπνευσμένα από βιβλία και ταινίες, ενώ πολλά σκηνικά προέρχονται από την πραγματική ζωή του συγγραφέα. Μικρά αστεία σκηνικά που συμβαίνουν στον ίδιο ή στα παιδιά του, ή ακόμα και προσωπικές του φοβίες , αμέσως τα μετέτρεπε σε μια ιστορία για την αγαπημένη συλλογή.

 

Πηγή φωτογραφίας:http://www.arive.gr/

Ο R L Stine γεννήθηκε το 1943 στο Ohio. Σύμφωνα με την προσωπική του ιστοσελίδα, όταν ήταν 9 , βρήκε στη σοφίτα του σπιτιού του μια παλιά γραφομηχανή η οποία αποτέλεσε την αγαπημένη του συντροφιά. Ξεκίνησε από τότε να γράφει μικρές ιστορίες, και ομολογεί πως αν και η μητέρα του τον παρακαλούσε να βγει έξω να παίξει όπως όλα τα παιδιά, εκείνος θεωρούσε πως ο εξωτερικός κόσμος ήταν βαρετός, και προτιμούσε να ζει μέσα στις δικές του ιστορίες. Μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο του Ohio, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου ήταν αποφασισμένος να γίνει συγγραφέας. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε την γυναίκα του Jane και μάλιστα συνεργάστηκαν σε πολλά βιβλία. Η τρομακτική πλευρά του Bob όπως συνήθιζε να τον φωνάζουν οι δικοί του άνθρωποι, αναδύθηκε το 1986 όποτε κι έγραψε το πρώτο του θρίλερ με τίτλο Ραντεβού στα Τυφλά, το οποίο έγινε αμέσως best seller. Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες ενώ το 1989 ξεκίνησε τη σειρά "Οδός Τρόμου.

 

Οι "Ανατριχίλες" εμφανίστηκαν το 1992 και έγιναν αμέσως ανάρπαστες σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα μεταφράστηκαν σε 32 ξένες γλώσσες μεταξύ των οποίων και η Ελληνική. O ίδιος ο R L Stine παρουσίασε την εκπομπή "GooseBumps Tv Show" που προβλήθηκε και στην xώρα μας, με τις ιστορίες του να παίρνουν σάρκα και οστά , ενώ το 2015, η σειρά μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/r-l-stine-anatrichiles/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE