Παιδί & μετανάστευση αγαπημένων ατόμων

 

Κατόπιν μηνύματος που λάβαμε από αναγνώστρια, το σημερινό θέμα ανήκει σε δική της επιλογή. Με χαροποίησε το γεγονός ότι ζητήθηκε να γράψω για αυτό το θέμα καθώς είναι πολύ επίκαιρο. Πρόκειται για την μετανάστευση αγαπημένων μας ατόμων και πως την διαχειριζόμαστε για το παιδί μας.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική μετανάστευση των Ελλήνων αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό και όλοι μας λίγο πολύ ζήσαμε κάποιους αποχωρισμούς οικογενειακώς.  Για ένα παιδί, ανάλογα την ηλικία του, τον χαρακτήρα, τα βιώματα και την σχέση του με τους γονείς, δεν είναι το ίδιο εύκολο να διαχειριστεί έναν αποχωρισμό.

Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσα να προτείνω είναι να ξεκινήσουμε να το προετοιμάζουμε αρκετό καιρό πριν για να μπορεί να συνηθίσει στην ιδέα, να του δώσουμε χρόνο να το επεξεργαστεί, να ξεσπάσει αλλά και να ζήσει στιγμές με το πρόσωπο που μεταναστεύει πριν αποχωρήσει. Έτσι, με αυτό τον τρόπο η θλίψη θα επισκιαστεί από την δημιουργία όμορφων αναμνήσεων.

Να προτείνουμε στο παιδί να εστιάσει στα θετικά στοιχεία της αλλαγής αυτής, όπως το γεγονός ότι ο συγγενής-φίλος φεύγει για κάτι καλύτερο, για μια ευκαιρία να αλλάξει την ζωή του. Πως αν έμενε εδώ θα περνούσε πολύ άσχημες καταστάσεις και πως τους ανθρώπους που αγαπάμε θέλουμε να τους βλέπουμε ευτυχισμένους έστω κι αν αυτό είναι μακριά μας. Να τονίσουμε πως δεν μας εγκαταλείπει, δεν θα μας ξεχάσει, θα κρατήσουμε επαφή και πως η μετανάστευση ενδέχεται να μην κρατήσει για πάντα.  Να του εξηγήσουμε πως στην θέση του συγγενή-φίλου θα μπορούσε να είναι και η δική μας οικογένεια.

 Τα παιδιά της σημερινής γενιάς είναι πιο εξοικειωμένα στις αλλαγές, είναι πιο σκληραγωγημένα γι'αυτό δεν χρειάζεται να φοβόμαστε να τους λέμε την αλήθεια και να προβληματιζόμαστε για τυχόν αντιδράσεις. Είναι προτιμότερο να τα προετοιμάζουμε, να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη και σεβασμό χωρίς όμως να τα μπλέκουμε σε παραπάνω πληροφορίες και προβλήματα. Ακόμα και η ειλικρίνεια θέλει μέτρο και σωστή διαχείριση.

 

Αν επιθυμείτε κι εσείς να διαβάσετε κάποιο συγκεκριμένο θέμα 

επικοινωνήστε μαζί μας στο info@makazine.gr!

 

 

tumblr_inline_na0hg9GrUH1qmz5pn

 

 

man in airport

 

 

d887c949a96244b4f4aacd93c45f6495

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/pedi-metanastefsi-agapimenon-atomon/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE