ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ…ΑΛΛΙΩΣ

Το φθινόπωρο έκανε την επανάσταση του και εμείς θα κάνουμε τη δική μας!! Θα φτιάξουμε ενα παστίτσιο κάπως διαφορετικό, λίγο πιο εύκολο!!Αν η κλασσική συνταγή σαν φαίνεται κάπως μπελαλίδικη το συγκεκριμένο θα σας ενθουσιάσει γιατί είναι το ίδιο λιχουδιάρικο με το κλασσικό πιο ελαφρύ ομως και πιο γρήγορο!!

Παστίτσιο...αλλιώς!

 

Υλικά

 

Για το μείγμα του κιμά και ζυμαρικών:

700 γρ κιμά κοτόπουλο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 καρότο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
1/2 ποτήρι του νερού κρασί
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 φύλλα δάφνης
330 γρ πέννες ολικής ή κλασσικές
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
ελαιόλαδο
αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Για τη μπεσαμέλ

1500 ml γάλα φρέσκο
160 γρ. αλεύρι για ολες τις χρήσεις
160 γρ βούτυρο γάλακτος
2 κρόκους αυγών
τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

1Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις αποσύρουμε προτού ολοκληρώσουν το χρόνο βρασμού. Θέλουμε να κρατάνε λίγο στο δόντι γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και στο φούρνο με τα υγρά του κιμά.
Οσο βράζουν οι πέννες, σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε ελαιόλαδο και οταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν και κατόπιν όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά για να ξυπνήσουν οι γεύσεις. Εν συνεχεία προσθέτουμε το κιμά χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά και τον σπάμε με τη κουτάλα ανακατεύοντας τον με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε να διαλυθεί και να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πιεί τα υγρά του. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε με τις βρασμένες πέννες και στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Μπορείτε αφου σουρώσετε τις πέννες να τις μεταφέρετε πάλι στη κατσαρόλα και εκεί να προσθέσετε το μείγμα του κιμά για να έχετε το περιθώριο να ανακατέψετε με ευκολία. Αφήνουμε στην άκρη και ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.

3 Ωρα να στήσουμε το φαγητό μας. Ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ στο μείγμα του κιμά για να αφρατέψει, περίπου υπολογίστε με το μάτι μια κούπα, ανακατεύουμε και στη συνέχεια αδειάζουμε σε μεγάλο πυρέξ ή ταψί( διαστάσεις πυρέξ φωτογραφίας 36εκ.x 26εκ.) απλώνοντας το με τη κουτάλα και ισιώντας το. Στη συνέχεια αδειάζουμε τη μπεσαμέλ και την ισιώνουμε. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για 1 ώρα στο μεσαίο ράφι. Για να μπορέσετε να το απολαύσετε καλό θα ήταν μετά το ψήσιμο να το αφήσετε να κρυώσει για μια ώρα και παραπάνω. Θα είναι πιο νόστιμο που θα έχει κρυώσει λίγο και θα μπορείτε να το κόψετε και να το σερβίρετε με ευκολία.

 

2 Πάμε να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το βούτυρο και αφότου λιώσει και αρχίσει να αφρίζει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με αβγοδάρτη να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ και να βγεί λεία προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο σε μικρές δόσεις. Δηλαδή, ρίχνουμε λίγο γάλα ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να το απορροφήσει το μείγμα μας. Όταν δούμε οτι το τράβηξε ρίχνουμε πάλι λίγο γάλα και προχωράμε ετσι μέχρι και τα 2/3 και παραπάνω του γάλακτος. Το υπόλοιπο μπορούμε να το προσθέσουμε όλο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.Με αυτό το τρόπο δεν χρειάζεται να ζεστάνουμε το γάλα για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ, το χρησιμοποιούμε απευθείας απο το ψυγείο. Οταν αρχίζει να φουσκώνει και να κάνει φουσκάλες αποσύρουμε. Προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε για να δούμε αν θέλει παραπάνω αλάτισμα. Θυμηθείτε οτι έχετε προσθέσει αλάτι και στον κιμά επομένως μην το παρακάνετε!! Όταν κρυώσει λίγο προσθέτουμε τους κρόκους ,το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.

 

Μπορείτε άνετα να κάνετε κάποιες τροποποιήσεις σε περίπτωση που σας λείπει κάποιο υλικό ή απλά θέλετε να το κάνετε κάπως...αλλιώς. Για παράδειγμα αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πελτέ μπορείτε να βάλετε φρσκοτριμμένη ντομάτα ή συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας αφότου όμως έχετε σβήσει τον κιμά με το κρασί και χωρίς να προσθέσετε ζεστό νερό στο τέλος..Το ζητούμενο είναι να κοκκινίσει ο κιμάς μας, να πάρει γεύση από τη ντομάτα αλλά χωρίς να σχηματιστεί πλούσια σάλτσα, δεν θέλουμε πολλά υγρά.
Ακόμα μπορείτε να προσθέσετε άλλο τυρί ή συνδυασμό τυριών. Πολύ ωραία είναι η μυζήθρα και το ρεγκάτο. Κάντε δοκιμές και αποφασίστε πιο σας αρέσει πιο πολύ!

Μέχρι την επόμενη φορά...καλή μας όρεξη!!!

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/pastitsio-allios/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE