Ο Ξιφομάχος (The Fencer) 2015

Ο Ξιφομάχος (Φιλανδικά: Miekkailija, Εσθονικά: Vehkleja) είναι μια δραματική ταινία που βασίστηκε στην ζωή του Endel Nelis, ενός Εσθονού ξιφομάχου και προπονητή.

Ένας νεαρός άνδρας φθάνει στο χωριό Haapsalu της Εσθονίας(τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης) στις αρχές του 1950. Αποχωρώντας από το Leningrand για να ξεφύγει από την μυστική αστυνομία, βρίσκει δουλειά ως δάσκαλος και ιδρύει ένα αθλητικό σωματείο για τους μαθητές του όπου τους μαθαίνει ξιφασκία. 

Οι συνθήκες δεν θα είναι τόσο απλές για τον νεαρό δάσκαλο, καθώς ο διευθυντής του σχολείου (που ενσαρκώνει το απαρχαιωμένο πρότυπο εκπαίδευσης) από την αρχή θα πηγαίνει κόντρα στον δάσκαλο και θα ξεκινήσει ενέργειες να ανακαλύψει το παρελθόν του. Όλα αυτά σε ένα καταθλιπτικό περιβάλλον, όπου η Ρωσική κατοχή έχει αφήσει τα τραγικά της σημάδια στις οικογένειες του χωριού.

Ο Endel θα έρθει αντιμέτωπος και με τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, μέσα από την διαδικασία εκπαίδευσης των μαθητών του και την συμβολή μίας δασκάλας, όπου ο καθένας με τον τρόπο του θα του δώσει και από ένα μάθημα ζωής.

usposter27x40inch_thefencerlow

screenshot-92

wikipedia.org

 

 

Μερικά από τα βραβεία που απέσπασε η ταινία: Golden Globe -  Best Motion Picture Foreign Language (Finland/Germany/Estonia), DFCS Award- Best Foreign Language Film. Δείτε τα υπόλοιπα εδώ.

Ο ξιφομάχος, που δεν διαφημίστηκε σχεδόν καθόλου στην χώρα μας όπως και οι περισσότερες ποιοτικές ταινίες άλλωστε, με κέρδισε από το trailer. Έπεσα πάνω του εντελώς τυχαία και κόλλησα. Με την φωτογραφία, την σκηνοθεσία, την ιστορία, τον πρωταγωνιστή. Και με δικαίωσε όταν την παρακολούθησα.  

Ο σκηνοθέτης, Klaus Härö, ανέφερε πως στην αρχή ήταν αδιάφορος ως προς το να ασχοληθεί με ένα σενάριο που αναφερόταν στην Εσθονία του 1950! Όταν όμως το διάβασε. σκέφτηκε σύμφωνα με τα λεγόμενά του "Ουάου, αυτή είναι η πιο όμορφη ιστορία, το πιο όμορφο σενάριο που έχω ποτέ διαβάσει." Και συνέχισε αναφέροντας πως τα μυθιστορήματα που βασίζονται στην σκανδιναβική παράδοση καθώς και οι ιστορίες για παιδιά, αποτυπωμένες σε ύφος που αλλάζει από το φως στο σκοτάδι και που σέβονται τις εμπειρίες των παιδιών, αποτελούν για εκείνον αληθινά πρότυπα.

Μου άρεσε οπτικά η ιδέα αυτού του γκρίζου, χειμωνιάτικου επαρχιακού χωριού, όπου ξαφνικά παρεμβάλλεται κάτι σαν χορός, σαν μπαλέτο. Αυτό είναι η ξιφασκία. Η ξιφασκία είναι λευκή και κομψή. Και έπειτα έχεις την καθημερινή γκρίζα ζωή της κομμουνιστικής Εσθονίας. Αυτή ήταν μια πανέμορφη οπτικά εικόνα για μένα.    (πηγή)

 

 

1f

7f

9f

2f

4f

6f

 

3f

5f

8f

 

 

*οι εικόνες στο τέλος του άρθρου είναι επιμέλεια του MaKaZine, τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην παραγωγή της ταινίας.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/o-xifomachos-fencer-2015/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE