Ο ενοχικός άνθρωπος

Η ενοχή όταν επέρχεται από την γνώση ενός προσωπικού σφάλματος, είναι κάτι το υγιές. Δείχνει έναν άνθρωπο που αναγνωρίζει τα λάθη του κι αυτό είναι μια ένδειξη υπευθυνότητας. Αν συνοδεύεται και με την απόφαση για επίλυση μιας προβληματικής κατάστασης και επιθυμία για αποφυγή επανάληψης του ίδιου λάθους, μπορεί να γίνει και παρακινητική.

Τι γίνεται όμως με τις ενοχές που κάποιοι άνθρωποι νιώθουν συνεχώς για τα πάντα; Ενοχές για ό,τι κακό συμβαίνει γύρω τους, όχι μόνο στο άμεσο περιβάλλον.  Ενοχές για ό,τι πάει στραβά στον κόσμο. Κι αυτή η κακή συνήθεια που γίνεται στάση ζωής, γεννά τόσες δυσλειτουργίες και ψυχώσεις που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Οι ενοχικοί άνθρωποι, λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης γίνονται αρκετά ευάλωτοι και επωμίζονται όλη την ευθύνη που τους μεταθέτουν εκείνοι με τους οποίους συναναστρέφονται. 

 

 

mirror.co.uk

Η φράση του Νίκου Καζαντζάκη  “Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”, μπορεί τελικά, αν την εκλάβεις κυριολεκτικά, να δημιουργήσει μπερδέματα που οδηγούν στην θλίψη. Σαφώς είναι πολύτιμο και αναγκαίο για την κοινωνία μας ο καθένας να παίρνει την ευθύνη για να προσφέρει κάτι καλύτερο, για να διορθώσει λάθη προηγούμενων γενεών, να βελτιώσει καταστάσεις. Αν δεν "σωθεί" δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου, γιατί πάντα θα προσπαθούμε. Ο ενοχικός άνθρωπος, λοιπόν, τα παρατά γιατί θεωρεί πως έφταιξε δραματικά πολύ και πως δεν προσφέρει τίποτα. Ακόμα και για όσα πάλεψε με την αξία του, ντρέπεται να τα απολαύσει όταν γύρω του υπάρχουν άστεγοι, πρόσφυγες, φτωχοί και ούτω καθεξής.Φοβάται να συνεχίσει τις προσπάθειες και διακατέχεται από απαισιοδοξία.

Πριν λοιπόν αφήσουμε τις ενοχές να μας νικήσουν, πριν επισκεφθούμε κάποιον ειδικό για να μας καθοδηγήσει, είναι απαραίτητο να αναρωτηθούμε από που πηγάζουν όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και η εκούσια ανάθεση τόσων υποχρεώσεων και ευθυνών. Ύστερα, να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο βάζοντας κάτω τα δεδομένα, ποια λάθη μας αναλογούν, ποια όχι και να δούμε τα μαθήματα που μπορούμε να κερδίσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Και να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας, πως αν έχουμε την συνείδησή μας ήσυχη και πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο με τον δικό μας τρόπο, δεν χρειάζεται να νιώσουμε ποτέ ξανά το συναίσθημα της ενοχής.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/o-enochikos-anthropos/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE