The Nightmare Before Christmas (1993) Tim Burton

Πλησιάζουν Χριστούγεννα, μα μην περιμένετε από εμένα να σας μιλήσω για κάποια από τις κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες. Πώς μπορώ να το κάνω αυτό, όταν υπάρχει ο σκοτεινός, ξεχωριστός και καθόλου βαρετός «Εφιάλτης Πριν Από τα Χριστούγεννα», του 1993;

Ο Tim Burton, αγαπημένος δημιουργός πολλών, είχε συλλάβει την ιδέα του πρωταγωνιστή της ταινίας Jack Skellington πολλά χρόνια πριν, όταν δούλευε στην Disney. Ο Burton είχε δημιουργήσει τότε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους (Vincent, 1982, διάρκεια 6’), στα τελευταία λεπτά της οποίας ο Jack κάνει μια σύντομη εμφάνιση για πρώτη φορά.

«Ο Εφιάλτης πριν τα Χριστούγεννα» (The Nightmare before Christmas) είναι μια διαφορετική, ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη ταινία. Δεν είναι μια ταινία του Burton όμως, παρόλο που κάθε της σκηνή παραπέμπει σε αυτόν. Ο Burton υπογράφει μόνο το σενάριο, βασισμένος σε ένα ποίημα που είχε γράψει παλιότερα, και η σκηνοθεσία ανήκει στον Henry Selick.

Η ταινία έχει γυριστεί με την απαιτητική τεχνική του stop motion: οι ήρωές της είναι πραγματικές κούκλες και κάθε σκηνή γυρίστηκε καρέ-καρέ (χρειάζονται περίπου 10 καρέ για κάθε δευτερόλεπτο της ταινίας). Μάλιστα η κούκλα του Jack είχε πάνω από 400 διαφορετικά κεφάλια, ώστε να μπορεί να αποδοθεί σωστά η κάθε έκφραση του προσώπου του στην ταινία.

Καταλαβαίνοντας την δυσκολία αυτής της τεχνικής, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά απίστευτο, καθώς η καλλιτεχνική προσέγγιση της ταινίας αγγίζει το τέλειο. Τα σκηνικά είναι μαγευτικά και πρωτοποριακά και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων - και σαν εικόνα, αλλά και σαν ιδιοσυγκρασία - ευφάνταστος.

 

 

nightmare-before-christmas-poster

http://www.imdb.com/

nightmare-before-christmas-tim-burton

http://imgur.com/

 

 

nightmare-before-christmas

www.filmclub.org

 

nightmare-before-christmas-gif

www.tumblr.com

Η ταινία ξεκινάει με τη φράση “you probably wondered where holidays come from/if not it’s time you’d begun”. Μέσα από μια πόρτα που βρίσκεται σε ένα μαγικό δάσος, μεταφερόμαστε στο Halloween Τown, όπου ο Jack, ο βασιλιάς της πόλης, κηρύσσει το τέλος της πιο τρομακτικής γιορτής όλων: του Halloween.

Όμως ο Jack έχει βαρεθεί χρόνο με το χρόνο την ίδια ρουτίνα, όσον αφορά τη διοργάνωση του Halloween. Δυστυχισμένος περιπλανιέται λίγο έξω από την πόλη και βρίσκεται στο μαγικό δάσος. Εκεί βλέπει τις υπόλοιπες πόρτες, που η καθεμία τους αντιπροσωπεύει τις υπόλοιπες γιορτές των ανθρώπων. Τότε o Jack αποφασίζει (χωρίς να γνωρίζει τι πρόκειται να συναντήσει) να ανοίξει την πόρτα των Χριστουγέννων. Πίσω της βρίσκει την Christmas Τown και μαγεύεται.

Ο ενθουσιασμός του για τη γιορτή των Χριστουγέννων είναι τόσο μεγάλος, που αποφασίζει να επιστρέψει στην πόλη του και να πείσει τους κατοίκους της να διοργανώσουν φέτος αυτοί τα Χριστούγεννα. Κατά βάθος, ο Jack σκέφτεται πως ίσως αυτό να τον κάνει να ξεφύγει επιτέλους από την πλήξη… Κάπου εκεί αρχίζει το τρελό σενάριο, μέσα από το εκπληκτικό μαύρο χιούμορ του Burton. Γιατί πώς εξηγείς στον άνθρωπο με το μόνιμο τσεκούρι στο κεφάλι, ή στον κυριολεκτικά διπρόσωπο δήμαρχο της πόλης σου, τι είναι τα Χριστούγεννα;

Μέσα από τις αστείες και πυρετώδεις προσπάθειες όλων, οι οποίες καταλήγουν σε απίστευτα αποτελέσματα, ο Jack πραγματοποιεί τελικά το όνειρό του. Όμως, θα έχει το αποτέλεσμα που περίμενε; Και τελικά, θα μάθει μέσα από τα λάθη του; Θα καταφέρει να βρει ξανά το νόημα της ζωής του;

Και αυτή η ταινία - όπως πολλές ταινίες animation - έχει στοιχεία μιούζικαλ. Στο πρώτο μέρος της ταινίας ειδικά, τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή εκφράζονται με δυο πολύ όμορφα τραγούδια: το πρώτο περιγράφει τα συναισθήματα του Jack για τη ρουτίνα της γιορτής του Halloween και την επανάληψή της με τον ίδιο τρόπο κάθε χρόνο, και το δεύτερο περιγράφει τη χαρά και την έκπληξή του για όσα βλέπει όταν ανακαλύπτει την πόλη των Χριστουγέννων.

Στον Jack δανείζουν τις φωνές τους δύο διαφορετικοί ηθοποιοί: ο ένας είναι η φωνή του Jack όταν μιλάει (Chris Sarandon), ο άλλος είναι η φωνή του όταν τραγουδάει (Danny Elfman). O Elfman επίσης έχει γράψει τη μουσική της ταινίας.

 Αν κι εσείς νιώθετε πλήξη όπως ο Jack, έχετε βαρεθεί να βλέπετε τις ίδιες και τις ίδιες χριστουγεννιάτικες ταινίες και θέλετε φέτος να αλλάξετε τη ρουτίνα των Χριστουγέννων βλέποντας κάτι ξεχωριστό, ο «Εφιάλτης των Χριστουγέννων» είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Σκοτεινή, με φωτεινό όμως τέλος.

Καλά Χριστούγεννα!

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/nightmare-christmas-1993-tim-burton/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE