Νέα βιβλία από τις εκδ. Μεταίχμιο

 

 

06606_03

Το 1987 κυκλοφόρησε μια ταινία με τίτλο Barfly, το σενάριο της οποίας έγραψε ο ίδιος ο Μπουκόβσκι και αφορούσε τη ζωή του alter ego του, του Χένρι Τσινάσκι, τον οποίο υποδύεται στην ταινία ο Μίκι Ρουρκ. Περίπου δυο χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας έγραψε το έκτο και τελευταίο του μυθιστόρημα, το Χόλιγουντ, στο οποίο αφηγείται την όλη διαδικασία συγγραφής του συγκεκριμένου σεναρίου.
Ο Μπουκόβσκι μάς προσφέρει ένα Χόλιγουντ σε νεγκατίφ, σε αρνητικό, απαλλαγμένο από τη φαντασμαγορία και ιδωμένο στην καθημερινή του διάσταση, με τις μηχανορραφίες και τις περιπλοκές του, με τα πανηγύρια της ματαιοδοξίας του και τα φτηνιάρικα κόλπα που παίζουν σουραύλι στον τρελό χορό των εκατομμυρίων.

«Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν το Χόλιγουντ ένα από τα καλύτερά του έργα. Και δεν έχουν άδικο. Πρόκειται για μια λαμπρή σύνοψη του συνόλου του δημιουργικού σύμπαντος του Μπουκόβσκι».
Από το επίμετρο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

«Κανένα άλλο βιβλίο δεν αγγίζει τόσο τον διεφθαρμένο πυρήνα της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας».
Guardian

«Για να λέμε την αλήθεια, όταν διαβάζεις το κείμενό του, καταλαβαίνεις πόσο δίκιο έχει ο Μπουκόβσκι».
Sean Penn, ηθοποιός

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του:
•Γυναίκες
•Τοστ ζαμπόν
•Pulp

 

02479_03

 

Μια έφηβη, λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά, μετακομίζει από το νησί της ξαφνικά στην Αθήνα μόνη. Έχοντας ελάχιστα συνειδητοποιήσει γιατί φεύγει και πού πηγαίνει, παλεύει να σταθεί στα πόδια της. Όχι μόνον πρακτικά αλλά κυρίως συναισθηματικά, ψυχολογικά. Αφήνεται, λοιπόν, στη ζωή και σε όσα αυτή της φέρνει, με την ελπίδα ότι τα όμορφα πράγματα θα διασωθούν στο τέλος και θα ανθίσουν.
Το βιβλίο είναι γραμμένο με τον τρόπο που γίνεται η ψυχανάλυση. Η νεαρή ηρωίδα μέσα από την κουβέντα της με μια ψυχαναλύτρια βγαίνει σιγά σιγά από το τούνελ της προσωπικής της περιπέτειας και βρίσκει τη δύναμη να αφήσει πίσω της τα εφηβικά βαρίδια.

 

 

02004_03

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την Οδύσσεια µε τον δικό του τρόπο, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική µας παράδοση. Στίχοι από δημοτικά τραγούδια και από την ποίηση των μεγάλων ποιητών μας Διονυσίου Σολωμού και Κ.Π. Καβάφη μέχρι των σύγχρονων Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου και Μάνου Ελευθερίου, αλλά και σπουδαίων στιχουργών και συνθετών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, παρεμβάλλονται μέσα στην αφήγηση εντελώς φυσικά, σαν να τους είχε γράψει ο Όμηρος, και συνθέτουν ένα διαχρονικό ανάγνωσμα αλλά και ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς.

Στην Οδύσσεια του Γκανά διατηρείται η βασική πλοκή και σειρά –με όλες τις ραψωδίες– του ομηρικού κειμένου, όμως χρησιμοποιείται γλώσσα σημερινή, εισάγονται διαλογικά στοιχεία, ενώ υπάρχει διακειμενικότητα με έμμεσες ή άμεσες αναφορές και γίνονται μικρές παρεμβάσεις, χιουμοριστικές ή μη, που κλείνουν το μάτι στον σύγχρονο αναγνώστη. Κάθε ραψωδία ανοίγει με μια σύντομη εισαγωγή του Μιχάλη Γκανά, που αφήνει σαφή υπονοούμενα για το τι θα ακολουθήσει και τι συμβαίνει.

«Το ανάγνωσμα απευθύνεται σε παιδιά που ετοιμάζονται να μπουν στην εφηβεία και σε άλλους που έχουν βγει πρόσφατα ή προ πολλού από αυτήν, χωρίς να έχουν διαβάσει ποτέ ολόκληρη την Οδύσσεια» αναφέρει χαρακτηριστικά στο επιλογικό σημείωμα του βιβλίου. Κάπως έτσι ξεκίνησε η οδύσσεια του ίδιου του ποιητή που διήρκεσε όχι δέκα αλλά δυόμισι χρόνια. Με κλεφτές ματιές στο πρωτότυπο και χρησιμοποιώντας τέσσερις από τις γνωστές μεταφράσεις της Οδύσσειας –τις έμμετρες του Αργύρη Εφταλιώτη και του Ζήσιμου Σίδερη, του Δ. Ν. Μαρωνίτη, σε απελεύθερο στίχο, όπως τον χαρακτήριζε ο ίδιος, και ενός Ανώνυμου, σε πεζό– ο Μιχάλης Γκανάς παρουσιάζει τη δική του εκδοχή.
Μια πολυεπίπεδη διασκευή της Οδύσσειας για μικρούς και μεγάλους, νέους αναγνώστες που συμπληρώνεται με τα πολύ ωραία σκίτσα του Βασίλη Γρίβα.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/nea-vivlia-apo-tis-ekd-metechmio/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE