Νάσος Χριστογιαννόπουλος- Ο Ήλιος μπήκε από τη Χαραμάδα!

9789608196254-200-0092489

Το βιβλίο του Νάσου Χριστογιαννόπουλου είναι μια παρουσίαση της Ελληνικής Κοινωνίας με τα θετικά και τα αρνητικά της. Είναι γνωστό ότι η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από μια ιδιαιτερότητα ενώ είναι όπως θα λέγαμε "μοναδική στο είδος της"

Η ιστορία έχει ως επίκεντρο μια κλασσική Ελληνική Πατριαρχική οικογένεια, και τους οικείους της. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, οικογενειάρχης με τρία παιδιά παραδοσιακός και πιστός στις αξίες της πατρίδας της θρησκείας και της οικογένειας, απολαμβάνει τις στιγμές τις ευτυχίας του που μοιράζεται με την αγαπημένη του Μαρία. Τα παιδιά του έχουν μεγαλώσει και έχουν κάνει τις δικές τους οικογένειες. Ο πατέρας πιστεύει πως έχει κάνει ότι μπορεί για να εμφυσήσει στα παιδιά του τις δικές του αρχές και ήθη και προσπαθεί όσο είναι ζωντανός να κρατήσει ενωμένη και δεμένη την οικογένεια. Κι όλα δείχνουν ότι βαίνουν όπως τα έχει προγραμματίσει. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως πίσω από αυτό το λαμπερό περιτύλιγμα της ευτυχισμένης Ελληνικής οικογένειας κρύβεται μια αλήθεια που κανείς δεν είναι τόσο δυνατός να παραδεχτεί και να αντικρύσει; Θα ανταποκριθούν τα παιδιά στις προσπάθειες των γονιών τους για μια ηθική και παραδοσιακή οικογένεια ή θα ξεφύγουν; Μήπως τελικά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται;

Η Ελληνική κοινωνία έχει πολλά θετικά αλλά και πολλά ψεγάδια. Αγαπά την οικογένεια, τα ιδανικά, τις παραδόσεις και τις αρχές αλλά έχει και μια τάση να δημιουργεί έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τον περίγυρό της, περικλείοντας στους κόλπους της όλα όσα θέλει να μείνουν κρυφά από τους υπόλοιπους. Δημιουργεί έτσι πολλές φορές μια πλασματική ευτυχία που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, και αυτό συμβαίνει γιατί  ως λαός είμαστε πολύ συνδεδεμένοι με το "φαίνεσθαι", και όχι με την ουσία.
Αυτή την αλήθεια περιγράφει πολύ γλαφυρά στο βιβλίο του ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος, εκθέτοντας όλα όσα βλέπουμε, ξέρουμε, ζούμε αλλά δεν θέλουμε να παραδεχτούμε. Κριτικάρει την κοινωνία μας, με χιούμορ αλλά και με καυστικές ατάκες, δημιουργεί έξυπνους και αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες και καταγράφει μοναδικούς διαλόγους.

Μέσα από το βιβλίο του παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις του παρελθόντος, μαθαίνουμε διάφορα, σχετικά με την πολιτική ζωή  της χώρας μας αλλά και για το πως έζησαν όλα αυτά, οι προηγούμενες γενιές.Η αλήθεια είναι πως σε πολλά από όσα θα διαβάσουμε ίσως διαισθανθούμε μια υπερβολή... Μια υπερβολή όμως που θεωρώ ότι ήταν αναγκαία για να περάσει ορισμένα μηνύματα.Μέχρι την τελευταία σελίδα του,  με δίχασε, ενώ κάτι που με ξένισε αρκετά ήταν η έντονη παρουσία βωμολοχιών στους διαλόγους, αν και βέβαια ήταν μάλλον απαραίτητες, για τον σωστό αντικατοπτρισμό τους. Ήταν από τις λίγες φορές που δεν μπορούσα να αποφασίσω αν ένα βιβλίο μου άρεσε η όχι. Η ετυμηγορία όμως ήταν ότι με κέρδισε, κι αυτό γιατί πραγματικά το "ρούφηξα". Νομίζω ότι αξίζει να το διαβάσετε και να προβληματιστείτε. Θα δείτε άραγε μέσα στο βιβλίο και τη σημερινή γενιά, ή τα πράγματα έχουν αλλάξει;

Από την ιστοσελίδα του Συγγραφέα:http://χριστογιαννοπουλοσ.gr

Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ήταν Διδάκτωρ της Νομικής και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δημοσίευσε νομικές μελέτες και άρθρα σε νομικά περιοδικά στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Υπήρξε συντονιστής έκδοσης και ένας από τους συγγραφείς νομικής ερμηνείας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Το 1992 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Από την Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: ‘Ο ήλιος μπήκε από τη χαραμάδα’, ‘Έγκλημα στο Μέγαρο Μουσικής’, ‘Έρωτας καθολικώς’, ‘Μελάνι ανεξίτηλο’, καθώς και το λεύκωμα Ορμυθοσκαλίσματα’. Η συνέχεια του λευκώματος αυτού είναι το βιβλίο με τίτλο ‘Μυθοπερπατήματα’. (εκδόσεις Περίπλους) Από τις εκδόσεις Fagotto κυκλοφορεί το ‘Πάσχα στην Κέρκυρα’. Από τις εκδόσεις Νέδα εκδόθηκε το 2010 το βιβλίο του ‘7 Φανταστικοί Διάλογοι Διατρέχοντας την ιστορία μέσα από συζητήσεις’, αλλά και το βιβλίο λεύκωμα: ‘Αναζητώντας ελληνικό στοιχείο. Ταξίδια απ’ άκρη σ’ άκρη της γης’ το 2012. Από τις εκδόσεις Φίλντισι εκδόθηκε το 2013 το βιβλίο Ομηρομυθεύματα - Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά ‘Διαβάζω’ και ‘Ως3’ και το διαδικτυακό www.mediasoup.gr.Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος 'έφυγε' στις 19 Iουνίου 2014. Η κηδεία του έγινε την Πέμπτη 26 Ιουνίου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/nasos-christogiannopoulos/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE