Ας μιλήσουμε για τη Φωλιά Του Κούκου

Η "Φωλιά του Κούκου" (One Flew Over the Cuckoo's Nest 1975) βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του KenKesey και διασκευάστηκε αρχικά για το θέατρο. Πρωταγωνιστής της παράστασης ήταν ο Kirk Douglas, ο οποίος επηρεάστηκε τόσο πολύ από τον ρόλο, που αγόρασε τα δικαιώματα του μυθιστορήματος. Ο ηθοποιός ήθελε να μεταφέρει  την ιστορία στην μεγάλη οθόνη αλλά κανένα στούντιο δεν το αναλάμβανε. Μετά από χρόνια μεταβίβασε τα δικαιώματα στον γιο του Michael Douglas ο οποίος κατάφερε να κάνει το όνειρο του πατέρα του πραγματικότητα.

Η ταινία έχει ως πρωταγωνιστή τον R.P. Mc Murphy (Jack Nicholson), ο οποίος είναι ένας περιθωριακός τύπος που τον στέλνουν σε ένα ψυχιατρικό  ίδρυμα για να αξιολογήσουν την συμπεριφορά του και την κατάσταση της ψυχικής του υγείας. Μέσα εκεί θα γνωρίσει διάφορους τύπους ασθενών οι οποίοι θα επηρεαστούν από την αλλόκοτη συμπεριφορά του McMurphy. Αντίπαλο δέος για τον πρωταγωνιστή είναι η νοσοκόμα Ratched που ερμηνεύεται εκπληκτικά από την Louisie Fletcher ,της οποίας το παγωμένο βλέμμα προκαλεί τρόμο στους ασθενείς. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η Ratched για την θεραπεία των ασθενών υποβάλλοντας τους προσωπικές ερωτήσεις, σε συνδυασμό με το ανέκφραστο πρόσωπο της, τους φέρνει σε δύσκολη θέση και εξαγριώνει τον ΜcMurphy.

Έχει πολλές σκηνές που μπορούμε  να αναφέρουμε. Αλλά μια έχει την ιδιαίτερη βαρύτητα που αναδεικνύει την ουσία του συγκεκριμένου έργου. Είναι η σκηνή που ο McMurphy δραπετεύει αλλά δεν φεύγει. Κρύβεται στο λεωφορείο και μόλις οι σύντροφοι του μπαίνουν σε αυτό κλέβει το όχημα και τους πηγαίνει για ψάρεμα. Η ανάγκη που νιώθει να τους δείξει τον έξω κόσμο και την ελευθερία που μπορείς να νιώσεις πηγαίνοντας για ψάρεμα με ένα αλιευτικό ,αποδεικνύει τον αυθορμητισμό αλλά και την ευθύνη που έχει να αφυπνίσει τους φίλους του.

Το έργο αυτό δεν μας μιλάει για τις συνθήκες ζωής σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα. Μας μιλάει για την ελευθερία του πνεύματος, για το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν ίσες ευκαιρίες στο κεκτημένο που λέγεται ζωή. Νομίζω  ότι όλοι έχουμε πολλές φορές ανάγκη στην ζωή μας έναν McMurphy. Έναν άνθρωπο που θα μας σηκώσει από τους καναπέδες και θα μας δείξει την αξία της ζωής. Αυτόν που θα τα βάλει με την εξουσία και θα συγκρουστεί μαζί της. Αυτόν που δεν θα βλέπει τους ανθρώπους σαν νούμερα. Αναρωτιέμαι, εάν και δεν συνηθίζω τα πολιτικό-κοινωνικά σχόλια μήπως η νοσοκόμα Ratched είναι η Ευρώπη και οι ασθενείς είναι οι Έλληνες.Ο McMurphy πότε θα έρθει στο ίδρυμα μας;

 Η "Φωλιά του Κούκου" κέρδισε τα πέντε βασικά Oscar: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας για τον Milos Forman, Α' αντρικού ρόλου για τον Jack Nicholson, Α'  γυναικείου ρόλου για την Louisie Fletcher και διασκευασμένου σεναρίου.

 

 

0c15fc_937afea1208a4c4ab2a06a110b1fe21d

31156564

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/milisoume-gia-ti-folia-tou-koukou/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE