Η Μήδεια Δεν Χόρεψε Ποτέ-Πασχαλία Τραυλού

To νέο μυθιστόρημα της πολύ επιτυχημένης συγγραφέα Πασχαλίας Τραυλού Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ έχει ως αφόρμηση τον γνωστό μύθο, τον οποίο μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή και τον προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, στη δίκη της παιδοκτόνου. Μια δίκη που δεν στηρίζεται στη συμβατική δικαιοσύνη της λογικής και των νόμων, αλλά στη δικαιοσύνη που επιτάσσει μια τραυματισμένη ψυχή.

Η σύγχρονη Μήδεια του βιβλίου, η κατά κόσμον Αιμιλία Στρατάκη, πλαισιώνεται από τέσσερις ακόμα ήρωες. Τον ψυχολόγο Νικήτα, τον ζωγράφο Αλέξανδρο, τη συγγραφέα Έλλη Ευριπίδου και τον μποέμ δικηγόρο Μίνωα, καθένας εκ των οποίων ζει τη ζωή του υπό τη σκιά μιας Μήδειας συζύγου ή μητέρας ενόσω παλεύουν να διεισδύσουν στην ψυχή της κατηγορουμένης και να αποσπάσουν το μυστικό της.

Η κάθαρση έρχεται για όλους μέσα από ανατρεπτικές αλήθειες, θαμμένα μυστικά και σκοτεινούς έρωτες, από εκείνους που άλλοτε καθαγιάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και άλλοτε αποδεικνύουν τα ανεξέλεγκτα όριά της.

Η Αιμιλία, ο Αχιλλέας και η Έλλη, ο Μίνωας, η Ροδή και η Τάνια, ο Αλέξανδρος, η Σεβαστή και ο Ανέστης,  εναλλάσσουν συνεχώς τους ρόλους του θύτη και του θύματος, ώσπου να οδηγηθούν στο συναρπαστικό φινάλε μιας ιστορίας που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει. 

Η Πασχαλία Τραυλού είναι από τις συγγραφείς σύγχρονου Ελληνικού μυθιστορήματος που θεωρώ ότι κάνει τη διαφορά. Κι αυτό γιατί δεν γράφει απλά για να πει ότι έγραψε ένα βιβλίο. Γράφει άρτια, ολοκληρωμένα, και με ουσία. Τα βιβλία της είναι πραγματικά διδακτικά, και δεν επαναλαμβάνεται. Έχουν όλα μια μοναδικότητα και μια ιδιαιτερότητα, ενώ σε κάθε ένα διαπραγματεύεται τελείως διαφορετικό θέμα. Η Πασχαλία έχει μιλήσει στα βιβλία της για πολλά ζητήματα που αφορούν την σύγχρονη κυρίως εποχή. Δεν σου παραθέτει απλά μια ιστορία όπως της ήρθε στο νου αλλά φαίνεται ότι έχει κάνει έρευνα πάνω στο θέμα που παρουσιάζει, το έχει ψάξει, το έχει βάλει μέσα της, έχει καταφέρει να το κάνει δικό της. Χρησιμοποιεί άρτια γλώσσα και εκπληκτικό λεξιλόγιο, ενώ η γραφή της σε ταξιδεύει, σε παρασύρει, σου περνά τα συναισθήματα των ηρώων της, ενώ παράλληλα, χρησιμοποιώντας ακόμα και ιστορικά πολλές φορές, γεγονότα, δημιουργεί γύρω από τους ήρωές της και τις ιστορίες τους το "background" βοηθώντας τον αναγνώστη να καταλάβει για ποιους λόγους πράττει όπως πράττει ο κάθε ένας, αλλά και να μας κάνει πολλές φορές και να τους δικαιολογήσουμε, για πράγματα με τα οποία ίσως διαφωνούμε καθέτως. 

 

Το θέμα που μας παρουσιάζεται στο τελευταίο βιβλίο, η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ, είναι συγκλονιστικό καθώς αφορά την παιδοκτονία. Η Αιμιλία Στρατάκη κατηγορείται ότι σκότωσε τα δυο ανήλικα παιδιά της, και καθώς η ίδια έχει ομολογήσει το αποτρόπαιο αυτό έγκλημά της, δικάζεται. Στο δικαστήριο βρίσκονται τέσσερα άτομα, το κάθε ένα για τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Ένα γεγονός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της δίκης τους φέρνει κοντά και τους προτρέπει να γνωριστούν καλύτερα. Έτσι παρακολουθούμε τις ιστορίες του καθενός, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε τι ήταν αυτό που συγκλόνισε την σύγχρονη Μήδεια, και την έκανε να δώσει τέλος στη ζωή των ίδιων της των παιδιών .Μέσα από το μυθιστόρημα της Τραυλού βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, και πως κάθε άνθρωπος κουβαλά το δικό του σταυρό, κάθε σπίτι τα δικά του μυστικά. Κάθε κεφάλαιο αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ που θα συμπληρωθεί στο τέλος του βιβλίου και θα μας κάνει να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό, να καταλάβουμε τις αιτίες του εγκλήματος, και ίσως και να δικαιολογήσουμε εν μέρει την Αιμιλία. Είναι ένα βιβλίο που θεωρώ ότι αξίζει να διαβαστεί από όλους. Διδάσκει πολλά και περνά πολλά μηνύματα. 

 

TRAVLOU-e1402960740819 Η Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Το 1988 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου σπούδασε ελληνική κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Τότε έκανε τις πρώτες συγγραφικές της απόπειρες με μικρά διηγήματα που δημοσιεύονταν σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Αργότερα, παρακολούθησε διετή κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών για τη λατινική ποίηση Ορατίου και Βιργιλίου, ενώ προσφάτως ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Φύλο και νέα εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα στην κοινωνία της Πληροφορίας». Είναι μέλος της Eταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές. Ανήκει στη συντακτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού diavasame.gr Έργα της τα μυθιστορήματα: Με μπαλαντέρ τη μοναξιά (2002), Η Ματζίκα της αγάπης (2003), Κλειδωμένο συρτάρι (2005), Ήθελα μόνο ένα αντίο (2006), Φτερά από μετάξι (2008), Έστω μια φορά (2009), Η γυναίκα του φάρου (2010), Τα ρόδα της σιωπής (2011), Γυάλινος χρόνος (2013) και το δοκίμιο Οι εραστές της γραφής (2011). 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/midia-den-chorepse-pote-paschalia-travlou/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE