Mafalda- Η αιώνια εξάχρονη ηρωίδα

 

 

Όταν ο Αργεντινός σκιτσογράφος Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, γνωστός ως Quino δημιούργησε το 1962, την Μαφάλντα, για μια διαφημιστική καμπάνια πλυντηρίων δεν φανταζόταν ποτέ ότι αργότερα, θα αποτελούσε μια από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες κόμικ.

Αφού η καμπάνια δεν θα εκδοθεί, ο Quino θα βάλει την Μαφάλντα "στο συρτάρι" του για να την ανασύρει δυο χρόνια μετά, προκειμένου να δημιουργήσει το  πρώτο strip που θα μπει σε ένα ένθετο Αργεντινής εφημερίδας ενώ λίγο αργότερα την ίδια χρονιά ένα άλλο περιοδικό, θα "υιοθετήσει" την Μαφάλντα και θα αρχίσει να την εκδίδει 2 φορές την εβδομάδα με συμπρωταγωνιστή , το μπαμπά της.

Στη συνέχεια ο Quino δημιουργεί κι άλλους ήρωες για το αγαπημένο κόμικ. Έτσι μέσα από τα βιβλία του θα γνωρίσουμε:

  • Τους γονείς της
  • Τον μικρό αδερφό Ναντο
  • Τη Σουσανίτα, που έχει όνειρα για μια απλή(?) οικογενειακή ζωή με πλούσιο και όμορφο σύζυγο και πολλά παιδιά
  • Το Μανολίτο, το "επιχειρηματικό" μυαλό της παρέας που ονειρεύεται να γίνει μεγάλος επιχειρηματίας
  • Το Μιγκελίτο, το αθώο πλάσμα της παρέας
  • Και τέλος την Ελευθερία η μικρούλα και κοντούλα της παρέας.

 

 

Ο λόγος που αγαπήθηκε τοσο η Μαφάλντα είναι η αθωότητα αλλά και το χιούμορ με τα οποία αντιμετωπίζει τον κόσμο και την επικαιρότητα. Σύμφωνα με τον δημιουργό της  "ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στο ότι οι ερωτήσεις της δεν έχουν ακόμη βρει απάντηση".

Αντιπαθεί τον κόσμο των μεγάλων και αδυνατεί να κατανοήσει  γιατί επιλέγουν με τόσο μεγάλη ευκολία να κάνουν απαγορευμένα πράγματα αν και γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα προκαλέσουν κακό. Συνάμα, απορεί μαζί τους, γιατί τη στιγμή που κάνουν τόσο κακό, προσπαθούν να την διδάξουν τι είναι το σωστό και το καλό.
Αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει και επεξεργάζεται τα πάντα με μια παιδική αφέλεια αλλά και μια "ιδιαίτερη" λογική ταυτόχρονα.

Διαβάζοντας τη Μαφάλντα έρχονται στο μυαλό συνειρμικές σκέψεις για το πόσο όμορφος θα ήταν ο κόσμος μας αν ποτέ δεν σταματούσαμε να σκεφτόμαστε με την αθωότητα των παιδιών, αν κρατούσαμε την ψυχή μας παιδική, και λειτουργούσαμε για το κοινό καλό, και όχι για τον αφανισμό όσων … μας διαταράσσουν την δική μας  ισορροπία αλλά και το συμφέρον των "μεγαλύτερων".
 Η Μαφάλντα θεωρεί τον εαυτό της ως προστάτη των αδυνάτων, "μάχεται" για την αδικία, ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο και απαιτεί δικαιοσύνη. Μια από τις ατάκες της έχει γίνει κλασσική και πάντα επίκαιρη: "Σταματήστε τη γη. Θέλω να κατέβω".

 

 

Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει 12 βιβλία με τα καρτούν και τις ιστορίες της Μαφάλντα, καθώς ο Quino δεν θέλησε να συνεχίσει την συγγραφή τους διότι, όπως είπε σε συνέντευξή του,  δεν ήθελε ο κόσμος να την διαβάζει από συνήθειο.

Σήμερα από τις εκδόσεις Μέδουσα κυκλοφορεί ένας τόμος που περιέχει όλα τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Νομίζω ότι είναι μια συλλογή που θα πρέπει όλοι να έχετε στις βιβλιοθήκες σας, ειδικά οι λάτρεις του καλού κόμικ!

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/mafalda-eonia-exachroni-iroida/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE