LikeFarming: Η επικίνδυνη μάστιγα που εξαπλώνεται στο Facebook

Η εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων και η εισβολή τους στη ζωή μας, έφερε εκτός από τα πολλά θετικά, και μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων, που τείνουν συχνά να γίνουν επικίνδυνες. Σήμερα θα μιλήσουμε για την νέα επιδημία που εξαπλώνεται στο δημοφιλέστερο ίσως, κοινωνικό μέσο, το Facebook, και είναι γνωστή ως Likefarming.

 

Η ενσωμάτωση του Facebook στη ζωή και στην καθημερινότητά μας, αλλά ακόμα και στον επαγγελματικό τομέα, δημιούργησε την "μάστιγα" του like. Πρόκειται όπως γνωρίζουμε όλοι, για ένα απλό κουμπί που δηλώνει την επιδοκιμασία μας σε κάτι που αναρτά ένας φίλος μας, είτε είναι μια φωτογραφία, ή ένα τραγούδι ή μια απλή δήλωση του. Όσο αθώο κι αν ακούγεται αυτό , δυστυχώς πολλές φορές δεν είναι.

 

 

Καταρχήν πάρα πολλοί από τους χρήστες, ειδικά οι νεότεροι, συχνά νιώθουν την ανάγκη να λαμβάνουν πολλά like στις φωτογραφίες τους, ή σε κάτι που ανέβασαν, παθαίνουν ένα είδους εξάρτησης, έχουν συνέχεια την ανάγκη να βλέπουν πόσοι τους έκαναν Like, αλλά και να προβαίνουν σε ανούσιες συγκρίσεις ενώ πολύ συχνά τα αποζητούν διαρκώς και επίμονα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται ενοχλητικοί.  Αυτή όμως είναι η μια και όχι τόσο επικίνδυνη πλευρά του νομίσματος.

Δυστυχώς, πολλοί αδαείς, κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτή την διαρκή ανάγκη για αλίευση των like για διαφημιστικούς και κερδοσκοπικούς σκοπούς και όχι μόνο.  Δημιουργούν λοιπόν διαφόρων ειδών αναρτήσεις, οι οποίες στον χώρο της τεχνολογίας είναι γνωστές ως hoaxes προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να τους πείσουν ότι με ένα απλό click στο διάσημο κουμπάκι, μπορούν να σώσουν από ένα γατάκι μέχρι και τον πλανήτη ολόκληρο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκείνος να έχει κάποιο κέρδος, είτε αυτό είναι χρηματικό, όπως για παράδειγμα προμήθειες από κάποια διαφημιστική εταιρεία, είτε ιδεολογικό, για την απόσπαση πληροφοριών ή ακόμα και για προώθηση προπαγανδιστικών απόψεων. Τέλος ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η εξάπλωση διαφόρων ιών μέσω των hoaxes.

 

 

Η μια περίπτωση είναι οι  αναρτήσεις που έχουν ως εικόνες άρρωστων παιδιών οι οποίες συνοδεύονται από ένα σπαραξικάρδιο κείμενο, το οποίο μας λέει ότι αν μαζέψουν ένα συγκεκριμένο αριθμό like, ένα μεγάλο ποσό θα κατατεθεί για την βοήθεια του παιδιού αυτού. Παρατηρούμε πως πολλές φορές ακόμα κι αν δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό ισχύει, κάνουμε like και πολλές φορές και κοινοποίηση διότι μας φαίνεται αθώο και πιστεύουμε πως από την μια δεν κάνουμε κάτι κακό , κι από την άλλη υπάρχει ακόμα και 1 % πιθανότητα να ισχύει. ΜΕΓΑ λάθος καθώς κάθε φορά που κάνουμε Like και Share σε τέτοιου είδους αναρτήσεις μπορεί να βοηθάμε ένα απατεώνα να κερδίζει χρήματα!!!

Άλλες περιπτώσεις like farming είναι διάφορες καμπάνιες, για παράδειγμα like κατά του καρκίνου ή για την υποστήριξη διάφορων κοινωνικών ομάδων κλπ, ψεύτικοι διαγωνισμοί, δωρεές, προπαγανδιστικές αναρτήσεις και άλλα πολλά παραδείγματα που σίγουρα όλοι μας έχουμε συναντήσει λίγο πολύ στο timeline μας.

 

 

Πως μπορούμε να προστατευθούμε;

Κατά κύριο λόγο, εξαρτάται από την προσωπική μας κρίση και αντίληψη. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι ένα άρρωστο παιδί με 1000 like θα πάρει 1000 ευρώ για την νοσηλεία του ή ότι κάποιο σκυλάκι θα σωθεί αν κάνουμε 1500 like! Από ποιόν; Γιατί; Ας  μπούμε στη διαδικασία να το σκεφτούμε λίγο. Από που προέρχονται αυτά τα χρήματα και για ποιον λόγο;Αναγράφεται κάπου; Διαβάζουμε πολύ προσεκτικά ότι γράφεται.

Προφανώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που όντως κάποιος που έχει ανάγκη για κάποιο σοβαρό λόγο, στρέφεται στα κοινωνικά, ΌΜΩΣ σε αυτές τις περιπτώσεις η ανάρτηση προέρχεται από κάποιο πραγματικό προφιλ, συνοδεύεται από τηλέφωνο, αριθμούς λογαριασμών, και δεν ζητά like αλλά απευθείας χρήματα ενώ πολλές φορές υποστηρίζεται από τα ΜΜΕ ή μπορεί να προέρχεται από κάποιο γνωστό προφίλ φίλου μας. Έτσι μπορούμε να εξακριβώσουμε αν ισχύει.

 

 

Μην δίνετε χρήματα, μην κάνετε like και οπωσδήποτε μην κοινοποιείται τις αναρτήσεις, αν δεν επιβεβαιώσετε ότι η ανάρτηση είναι πραγματική και τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει.  Ελέγχουμε από που προέρχεται η ανάρτηση, κάνουμε μια αναζήτηση στο Google και διαβάζουμε προσεκτικά τα αποτελέσματα. Οι περισσότερες απάτες αποκαλύπτονται και αναφέρονται, επομένως αμέσως θα διαπιστώσουμε αν αυτό που διαβάζουμε είναι αλήθεια η ψέμα. Επίσης αν χρησιμοποιήσουμε το Google Images για τις φωτογραφίες που συνοδεύουν τέτοιου είδους αναρτήσεις, θα διαπιστώσουμε ότι η ίδια φωτογραφία μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

 

Το διαδίκτυο είναι ένας μαγικός κόσμος που προσφέρει πολλά και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα. Κρύβει όμως πολλά σκοτεινά μονοπάτια που μπορεί να αποβούν επικίνδυνα όταν λειτουργούμε επιπόλαια και χωρίς σωστή κρίση, ενημέρωση, πληροφόρηση και έρευνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/likefarming-epikindyni-mastiga-pou-exaplonete-sto-facebook/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE