Κιναισθητική νοημοσύνη: Η αρμονία του σώματος

Σαββάτο μεσημέρι κάπου στην Κηφισίας. Γυρίζω από την δουλειά, κουρασμένος και ταλαιπωρημένος. Ξαφνικά μέσα στον ορυμαγδό, την φασαρία και τα μποτιλιαρίσματα, διακρίνω μια...γνωστή φυσιογνωμία, με μια ανάλαφρη, αρμονική κίνηση.

Ήταν ντυμένος στα μαύρα, φορούσε καπέλο, κρατούσε μια μαγκούρα, προχωρούσε γοργά και με ανοιχτά τα πόδια, λες και γλιστρούσε στον δρόμο... Μα ναι, δεν έκανα λάθος ήταν ένας...υπαίθριος Σαρλό που προσπαθούσε να βγάλει τα προς το ζην κάνοντας διάφορα κόλπα στους οδηγούς που σταματούσαν στο φανάρι. Συνειρμικά ήρθε στο μυαλό μου ένα κείμενο που είχα διαβάσει πρόσφατα και μου έκανε εντύπωση. Κιναισθητική νοημοσύνη.

Ο ορισμός λέει πως πρόκειται για την ικανότητα να χρησιμοποιείς εξαιρετικά και συνδυασμένα τις κινητικές σου δεξιότητες κυρίως στα αθλήματα, αλλά γενικότερα και σε άλλους τομείς της ζωής. Αυτή η δυνατότητα που μας δίνεται, μας βοηθάει, μας προτρέπει, ουσιαστικά μας υποκινεί να χρησιμοποιούμε το σώμα μας ώστε να λύνει προβλήματα, να επινοεί νέες καταστάσεις και να μεταβιβάζει γρήγορα με ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο ιδέες και συναισθήματα.

Αυτή την αίσθηση της αρμονίας και της απόλυτης ισορροπίας στο σώμα, την έχουμε συναντήσει στην καθημερινότητα μας άπειρες φορές. Στην πραγματικότητα την έχουμε όλοι μέσα μας από την παιδική ηλικία. Το θέμα είναι πως την καλλιεργούμε. Πως την εκπαιδεύουμε.

 

 

bfi-00n-km3

 

 

p7ymjmp

wallpapercave.com

Κάντε μόνο μερικές εικόνες. Οι νέοι που κάνουν παρκούρ. Τα μικρά παιδιά που καταφέρνουν να πιάσουν μια μπάλα που τους ρίχνουμε άγαρμπα και δυνατά. Ο τρόπος που αποφεύγουμε μια λακούβα που βρέθηκε...ξαφνικά μπροστά μας στον δρόμο. Οι σχολικοί χοροί και η ευκολία μερικών παιδιών να αφομοιώνουν ευκολότερα την συγκεκριμένη κίνηση τους. Η απόλυτη αίσθηση χώρου και χρόνου που έχουν κάποιοι από εμάς. Η μιμητική ικανότητα κάποιων άλλων. Υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν πιο εύκολα πράγματα μέσω της κίνησης του σώματος, μέσω της λεγόμενης σωματικής μνήμης, παρά μέσω της ανάγνωσης και της ακρόασης. Αυτό το χαρακτηριστικό ορίζεται ως ταλέντο που όμως, αν δεν το προπονήσουμε, δεν θα αναπτυχθεί...

Είναι πραγματικά μαγικό σαν εικόνα, μα ακόμα πιο μαγικό ως σωματική κατάσταση αυτό που συμβαίνει με την κιναισθητική νοημοσύνη. Ακόμα και στην καθημερινότητα μας υπάρχουν επαγγέλματα που εμπεριέχουν μέσα τους στοιχεία σωματικών δεξιοτήτων. Οι αθλητές, οι οικοδόμοι, οι στρατιώτες, οι χορευτές και οι χορογράφοι, οι ηθοποιοί ακόμα και οι χειρουργοί, λειτουργούν το σώμα τους και παίρνουν από αυτό το μέγιστο των δυνατοτήτων του, με έναν τρόπο διαφορετικό από ανθρώπους που ασχολούνται με κάτι άλλο. Χορευτές όπως ο Νουρέγεφ και ο Μπαρίσνικοφ, αθλητές υψηλού επιπέδου όπως ο Μάϊκλ Τζόρνταν και ο Γιόχαν Κρόϊφ, ηθοποιοί όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Τζιμ Κάρεϊ, είχαν και κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να έχουν εκείνες τις δεξιότητες που κάνουν την διαφορά. Και μαζί με αυτήν μοιράζουν χαμόγελα στους συναθρώπους τους. Γιατί τελικά η ευτυχία δεν είναι ζήτημα έντασης, αλλά ισορροπίας, ρυθμού και αρμονίας...

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/kinesthitiki-noimosyni-armonia-tou-somatos/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE