Γαλακτομπούρεκο της μαμάς Ελένης!

Αγαπημένοι φίλοι του MaΚazine, χρόνια πολλά και χρόνια καλά, γεμάτα λιχουδιές και όμορφες στιγμές γύρω απο το τραπέζι!Πάμε να φτιάξουμε ενα γλυκό αγαπημένο και παραδοσιακό με τη συνταγή της μαμάς μου που απολαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια!!

Υλικά για τη κρέμα
  • 2 λίτρα γάλα
  • 6 αυγά
  • 100γρ. σιμιγδάλι χοντρό και 100γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 3 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για το σιρόπι
 
  • 2 ποτήρια του νερού νερό
  • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα 
  • χυμό απο μισό λεμόνι και μια φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
 
1.Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Στη συνέχεια δυναμώνουμε λίγο το μάτι,προσθέτουμε τα σιμιγδάλια ,τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε χωρίς διακοπή με τον αυγοδάρτη μέχρι να πήξει  η κρέμα μας. Αποσύρουμε τη κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει  ανακατεύοντας απαλά κατά καιρούς για να μην κάνει κρούστα.
 
2.Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας και να φουσκώσει. Ελέγχουμε τη κρέμα μας και αφού σιγουρέψουμε οτι είναι χλιαρή  προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ ή κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά.
 
3.Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Βουτυρώνουμε ταψί διαστάσεων 30Χ40 και ξεκινάμε το στρώσιμο των φύλλων. Υπολογίστε τα μισά κάτω και τα άλλα μισά για πάνω. Στρώνουμε τα φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με βούτυρο υπολογίζοντας κάθε φύλλο να καλύπτει το πάτο του ταψιού και να περισσεύει το υπόλοιπο έξω απο το ταψί. Ρίχνουμε τη κρέμα στο ταψί και την στρώνουμε. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων μέσα και καλύπτουμε τη κρέμα. Συνεχίζουμε και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με βούτυρο. Όταν τελειώσουν τα φύλλα γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και με τη βοήθεια του πινέλου τα σπρώχνουμε κάτω απο το υπόλοιπο γλυκό για να το σφραγίσουμε.
 
4. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια του γλυκού μας και το χαράζουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 80 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο μας. Βέβαια είναι ανάλογα το πόσο δυνατός είναι και ο φούρνος μας. Το παρακολουθούμε και προσαρμόζουμε τους χρόνους.
 
5. Οταν βάλουμε στο φούρνο το γαλακτομπούρεκο φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Επιδιώκουμε να σιροπιάσουμε το γλυκό μας ζεστό αφότου το βγάλουμε απο το φούρνο  με σιρόπι κρύο. Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα υλικά μας για το σιρόπι , το βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός το αφήνουμε 10-12 λεπτά να δέσει και αποσύρουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
 
Σιροπιάζουμε το γλυκό μας αφότου το βγάλουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι, να κρυώσει και σερβίρουμε!
 
Απολαμβάνουμε!!!
Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/galaktoboureko-tis-mamas-elenis/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE