Φωτογραφίες 360º – Η επανάσταση στην ψηφιακή εικόνα!

Η φωτογραφία είναι από τους τομείς εκείνους που έχουν κάνει τρομερά άλματα. Ξεκινώντας από τις παλιές μικρές τετράγωνες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, περάσαμε στις sepia με το οδοντωτό περίγραμμα. Σιγά σιγά ήρθαν οι έγχρωμες αλλά με όχι τόσο έντονα χρώματα ενώ η πρώτη μεγάλη επανάσταση ήταν οι φωτογραφίες polaroid που εκτυπώνονταν επί τόπου στην φωτογραφική μηχανή. 

Στις μέρες μας, η φωτογραφία έχει γίνει πλέον καθημερινή και απλή υπόθεση καθώς μπορούμε να φωτογραφίσουμε από ερασιτεχνικές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ή από τα κινητά και άλλες φορητές συσκευές και να τις εκτυπώσουμε στο σπίτι μας χωρίς να χρειάζεται να εμφανίσουμε κάποιο φιλμ. Θα έλεγε κανείς ότι πλέον η φωτογραφία έχει φτάσει στο peak της εξέλιξής της. Όμως όχι, αφού νέες τεχνολογίες κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους όπως είναι οι τρισδιάστατες (3D) ή οι ψηφιακές πανοραμικές (360º),οι οποίες μάλιστα  τελευταία έχουν αρχίσει και κάνουν έντονα αισθητή την παρουσία τους.

 

Με τον γενικό τίτλο πανοραμική φωτογραφία αναφερόμαστε στο είδος της φωτογραφίας που χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό μας προσφέρει απεριόριστη ή σχεδόν απεριόριστη θέα του ορίζοντα. Η πανοραμική φωτογραφία έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί μας παρουσιάζει τον κόσμο με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι τον βλέπει το ανθρώπινο μάτι.(Πηγή: http://www.panoramikifotografia.gr/ .)

 

Οι πανοραμικές φωτογραφίες χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε εφαρμογές περιήγησης όπως στα google maps και στα virtual tools  και  πραγματικά προσφέρουν άλλη αίσθηση στο μάτι. 

Μερικές από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες περιήγησης όπου μπορούμε να βρούμε απολαυστικές πανοραμικές φωτογραφίες και να περιηγηθούμε σε ....... ψηφιακές τοποθεσίες είναι αφενός το γνωστό σε όλους Google Maps που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ολόκληρες "διαδρομές", το  360cities.net που μπορούμε να δούμε πολλές πόλεις σε πανοραμική διάσταση, ενώ οι 360 μοίρες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στο Facebook όπου μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας μας δίνεται η δυνατότητα να τραβήξουμε με το κινητό μας (εφόσον φυσικά διαθέτει τη λειτουργία αυτή) πανοραμικές φωτογραφίες και να τις ανεβάσουμε στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο. Περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να βρούμε εδώ 

 

Το σίγουρο είναι ότι η Πανοραμική φωτογραφία θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος και στο μέλλον θα την δούμε να χρησιμοποιείται σε πληθώρα εφαρμογών και σε όλα τα πεδία ενώ μια πολύ σημαντική εξέλιξη είναι και τα πανοραμικά video για τα οποία θα μιλήσουμε σε μελλοντικό άρθρο. Αξίζει όμως κλείνοντας, να αναφερθούμε στο γεγονός ότι το Youtube ήδη υποστηρίζει και προωθεί πολύ τα video 360o και σύντομα θα κατακλύσουν την γνωστή πλατφόρμα. Κλείνοντας θα δείτε τους Maroon5 να τραγουδάνε τα γνωστά τους hits σε ένα video τραβηγμένο πανοραμικά! Enjoy 🙂 (χρησιμοποιήστε το ποντίκι σας για να περιηγηθείτε στο videoclip)

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/fotografies-360o-nea-epanastasi-stin-psifiaki-ikona/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE