Φεβρουάριος..Februarius..Φλεβάρης!

Ο μήνας με τις πολλές ονομασίες και τους συμβολισμούς.. Φεβρουάριος, Φλεβάρης(Φεβράρης-Φρεβάρης), ή αλλιώς.. Κουτσοφλέβαρος. 

Ο Φλεβάρης παρετυμολογήθηκε από τη λέξη φλέβα. Στην Τύρναβο δικαιολογούν το όνομα του μήνα με το ότι τότε ανοίγουν οι φλέβις απ' τη γης κι φέρνουν τα πηγάδια νιρό και στην Κρήτη-όπου λέγεται και Φλεγάρης γιατί ανοίγει τις φλέγες του νερού. Ο Φεβρουάριος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές είναι επίσης και προπομπός της άνοιξης, όπως μας λέει και η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Και μαζί με την οργιάζουσα φύση έρχονται και οι οργιαστικές τελετουργίες της Αποκριάς.

Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος (februarius) προέρχεται από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει καθαρμός, κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februatio) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα. Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σχετικές τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (< ποντιακά κοντή+ ουρά).

 Επομένως μέσα σε αυτόν τον μήνα, έχουμε διάφορα να ασχολούμαστε και να ξεχνιόμαστε..  Τις Απόκριες, την προσμονή της Άνοιξης και το τέλος ενός δύσκολου και φέτος χειμώνα. Και πως μπορέσαμε να παραλείψουμε τον εορτασμό του..Αγίου Βαλεντίνου! Αν εξαιρέσεις την προσμονή της Άνοιξης, μία αγαπημένη εποχή για τους περισσότερους (εξαίρεση οι έχοντες αλλεργία) για τα υπόλοιπα οι απόψεις διίστανται. 

Όσον αφορά τις Απόκριες, κάτι που ποτέ δεν μπόρεσα να κατανοήσω, είναι το πόσο ξαφνικά απελευθερώνονται όσοι συμμετέχουν σε καρναβάλια και τον υπόλοιπο καιρό-συνήθως-μιζεριάζουν. Δεν μπόρεσα, επίσης, να νιώσω αυτή την υπερβολική χαρά των Αποκριών, δεν βρήκα το νόημα και κάπου χάθηκα στην μετάφραση προφανώς. Χαίρομαι με όσους χαίρονται, η απορία μου όμως έγκειται στο γεγονός γιατί τόσος ντόρος για τα καρναβάλια. (πλην των εμπορικών συμφερόντων) Είναι λες και είμαστε καταπιεσμένοι όλο τον υπόλοιπο χρόνο και ξαφνικά μας πατούν ένα κουμπί για να νιώσουμε πάλι παιδιά και να διασκεδάσουμε με την ψυχή μας, χωρίς όρια. Ε να.. αυτό το κουμπί δεν θέλω να μου το ορίζουν. Θέλω να το πατάω όποτε το αισθανθώ σε ανύποπτο χρόνο! 

Για του Αγίου Βαλεντίνου, δεν ξέρω καν αν αξίζει μια αναφορά μιας και τόσα χρόνια υπάρχουν τα κλισέ στρατόπεδα! Ισχύει πάλι το ίδιο με τα προαναφερόμενα. Έχουμε κάθε μέρα λόγους να γιορτάζουμε όσοι είμαστε ερωτευμένοι, αλίμονο αν περιμέναμε την 14η Φεβρουαρίου!

Τις εποχές, τους μήνες, τους διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές μας!

Καλό μήνα σε όλους με υγεία και δύναμη!

 

 

 

2be9236745080184c6bf6664cf9976d3

 

february

 

ewbsewstepa-dustin-scarpitti

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/fevrouarios-februarius-flevaris/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE