Το αίνιγμα της κερασόπιτας-Βάσια Ακαρέπη

 

 

 

 

Το αίνιγμα της κερασόπιτας

 

Δύο γυναίκες, δύο μοίρες ενωμένες
όπως τα υλικά μιας συνταγής με γεύση γλυκόπικρη.

Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της… Οι τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία μπλέκονται με τη ζοφερή ανάμνηση μιας απόπειρας δηλητηρίασης και το μίσος που φώλιασε μέσα της. Όμως πού τελειώνει το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια;  Στη σκιά της αδερφής της μητέρας της, η Έλλη καλείται να εκτελέσει έξι συνταγές-γρίφους και να ξεκλειδώσει ένα προς ένα τα μυστικά που στοιχειώνουν τη ζωή και πολλών άλλων. Με σύμμαχο τον Μάνο και τους φίλους που αποκτά στο νησί θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, θα αναμετρηθεί με τις θολές μνήμες και θα ανασύρει από το μακρινό παρελθόν μια ιστορία που ήρθε η ώρα να βγει στο φως.  Η ζωή της Μάρθας γίνεται ο καμβάς που κάνει τη συνταγή της κερασόπιτας να σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις...
Άραγε οι νεκροί μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη;

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα: Βάσια Ακαρέπη

Η Βάσια Ακαρέπη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και κατοικεί στον Κορυδαλλό. Είναι απόφοιτος του τμήματος νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και στον χώρο της κοσμετολογίας, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή, τη ζωγραφική και την αρθρογραφία. Άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους ιστότοπους, ενώ η ίδια διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, από το 2010, με την επωνυμία «Vasia is writing». Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ). Έχουν κυκλοφορήσει τα έργα της Μια νύχτα που κράτησε χρόνια, Πάνθηρας Μαυρόγατος και Πάνθηρας Μαυρόγατος 2 από τις εκδόσεις Μίνωας. Το μυθιστόρημα Το αίνιγμα της κερασόπιτας είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Για επικοινωνία με τη συγγραφέα: www.vasiaakarepi.gr vasiaakarepi@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Το Αίνιγμα της κερασόπιτας το πήρα στα χέρια μου τον Φεβρουάριο με μεγάλη χαρά, καθώς είχα διαβάσει δύο από τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως. Ομολογώ πως μου κίνησε την περιέργεια από νωρίς, μόλις διάβασα την ανακοίνωση για την νέα αυτή κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Δεν συνηθίζονται μυστήρια με κερασόπιτες, σωστά; Σε αυτό το μυθιστόρημα όμως όλα γίνονται και μάλιστα με πολλές ανατροπές και την αγωνία στο έπακρο μέχρι τις τελευταίες σελίδες.

Οι ιστορίες πολλών ανθρώπων συνδέονται με έναν τρόπο περίεργο, που θα ξετυλίγεται σιγά σιγά με αναφορές από το παρελθόν μέχρι το παρόν υπό το φόντο της Κεφαλονιάς. Κι όλα αυτά με μια ευρηματική μορφή, ενός τετραδίου με συνταγές γλυκών που ήρθε μαζί με μια κληρονομιά. Αυτός ο τρόπος ίσως δίνει και μία άλλη γεύση σε αυτή την συγκλονιστική ιστορία! Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, κάτι που το ανακαλύπτεις με ενδιαφέρον σιγά σιγά διαβάζοντας το και προσπαθώντας να μπεις στη ψυχοσύνθεση των ηρώων, να κατανοήσεις τις επιλογές τους, τις σιωπές τους, τα συναισθήματά τους.

 Στο προσωπικό της blog, η συγγραφέας έθεσε κάποια ερωτήματα:

Πόσο συνδεδεμένοι είμαστε τελικά όλοι μεταξύ μας σε αυτό το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού που παίζουμε καθημερινά, αιώνες τώρα και που ονομάζουμε -χάριν συντομίας- ζωή;
Και η ζάχαρη; Το κέρασμα; Τα γλυκά; Οι γιορτές μας; Οι κερασόπιτες; Όλα αυτά που μας δίνουν χαρά και ευφραίνουν την καρδιά μας; Ποιος είναι ο ρόλος τους μέσα στην ύπαρξη μας; Μήπως λειτουργούν ως εξισορροπιστικοί παράγοντες, γλυκαίνοντας την πίκρα;

Ο ρόλος των γιορτών και των γλυκών που τις συνοδεύουν είναι μία ανάσα στην ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι μία αφορμή για ένωση, για χαρά, για νέες περιπέτειες, για νέες γνωριμίες, για μοίρασμα, για ανακοινώσεις και νέα. Μπορεί όμως ο ρόλος τους να είναι και καταλυτικός. Αν βγουν στην επιφάνεια αλήθειες, λόγια που πονούν, τα γλυκά θα πάρουν στιγμιαία μια πικρή γεύση και ίσως αφήσουν δυσάρεστες αναμνήσεις. Το ζήτημα είναι κάθε εμπειρία της ζωής μας να είναι ένα μάθημα που θα οδηγήσει το νου, την σκέψη και την νοοτροπία μας ένα βήμα παραπέρα.. Όλα είναι στο χέρι μας και όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που εμείς θα τα δούμε, ως προβλήματα ή ως ευκαιρίες; Κι όσο αναζητούμε την αλήθεια, ο δρόμος μας θα είναι φωτεινός.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα..

 

❝  Όταν πληγώνεσαι από έναν άνθρωπο που αγαπάς πολύ και τον θαυμάζεις, η απόρριψη που βιώνεις σε σημαδεύει για πάντα.

 

❝  Όταν συντελούνται τα γεγονότα, ο καθένας έχει τη δική του εικόνα, τον δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Με το πέρασμα του χρόνου ολοκληρώνεται η ιστορία, όταν οι διαφορετικές όψεις της πραγματικότητας ενώνονται σε μία και ενιαία αλήθεια. 

 

❝ Όλα βρίσκονται εδώ. Στο τώρα. Να ζήσουμε, ν'αγαπήσουμε και να συγχωρήσουμε στο τώρα. Να μην κρατούν οι άνθρωποι θυμό και μίσος μέσα τους. Η ζωή είναι μικρή. Και χάνεται. 

 

❝ Είχε σίγουρα να μάθει πολλά για τη ζαχαροπλαστική, όμως είχε έρθει η ώρα να πάρει ένα μεγαλύτερο μάθημα: Ένα λάθος υλικό μπορεί να καταστρέψει τις στιγμές. 

 

Αυτό το ταξίδι άρχισε να παίρνει έναν άλλον συμβολισμό μέσα στο μυαλό της. Έμοιαζε με βουτιά στον εαυτό της, με ταξίδι αυτογνωσίας. Σαν να μην έγινε για να αποδεχτεί μια κληρονομιά, αλλά την κληρονομικότητα. ❞

Για να επιλέξεις κάτι πρέπει να έχεις ξεκάθαρη σκέψη. Όταν τα γεγονότα αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τα βήματα του ανθρώπου προς μια κατεύθυνση, τότε η σκέψη παύει. Θολώνει. Γίνεται ένα αυτόματο όχημα στον μονόδρομο των αλυσιδωτών αντιδράσεων. 

 

Η ζωή πάντα έχει έναν τρόπο για να κάνει αντικαταστάσεις. Να αποδίδει δίκαια την ευτυχία σε όποιον έχει δυστυχήσει, τη γαλήνη σε όποιον έχει βασανιστεί, την αγάπη σε όποιον την έχει στερηθεί. 

 

 

❝ ... η μόνη συνταγή είναι πάντα το ΜΑΖΙ! ❞

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/enigma-tis-kerasopitas-vasia-akarepi/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE