Enid Blyton – Οι 5 φίλοι

Το μικρόβιο των αστυνομικών βιβλίων είχε μπει μέσα μου από την παιδική μου ηλικία , όταν ξεκίνησα τις σειρές παιδικών βιβλίων της Enid Blyton. Η σειρά που αγάπησα περισσότερο ήταν "Οι 5 Φίλοι". 

Ο Τζούλιαν, ο Ντικ και η Άννα είναι τρία αδέρφια που περνούν σχεδόν πάντα τις διακοπές τους με την ξαδέρφη τους την Τζωρτζ, ένα πανέξυπνο αγοροκόριτσο, με έντονο το αίσθημα της περιπέτειας. Οι διακοπές τους δεν είναι ποτέ συνηθισμένες, αφού πάντα βρίσκονται "μπλεγμένοι" και έχουν να λύσουν κάποια περίεργη υπόθεση, έχοντας στο πλευρό τους τον σκύλο της Τζώρτζ, τον Τίμμυ, που τον αντιμετωπίζουν ως ισότιμο μέλος της παρέας τους. Οι ιστορίες τους διαδραματίζονται στην Αγγλία συνήθως στο εξοχικό της Τζωρτζ, στο Kirrin Cottage.  Τα παιδιά είτε έρχονται αντιμέτωπα με συμμορίες και κακοποιούς, είτε ψάχνουν χαμένους θησαυρούς, είτε ανακαλύπτουν μυστικά δωμάτια και περάσματα σε παλιά κάστρα και σπίτια, η ταξιδεύουν μαζί αναζητώντας νέες περιπέτειες. 

Αγάπησα τόσο πολύ τους πέντε φίλους που κάθε βιβλίο τους το έχω διαβάσει το λιγότερο 3 φορές. Έκλεινα τα μάτια και φανταζόμουν ότι βρισκόμουν μαζί τους στο νησί, στη βάρκα, στο αγρόκτημα και σε όλα τους τα ταξίδια. Προσπαθούσα να λύσω μόνη μου την υπόθεση πριν φτάσω στο τέλος, βάζοντας κάτω όλα τα "στοιχεία" που είχα και να μαντέψω τον ένοχο. Και κάποιες φορές τα κατάφερνα. Όχι πάντα όμως,αλλά αυτό ηταν ακόμα πιο ενδιαφέρον. Οι πέντε φίλοι είναι ένας υπέροχος τρόπος να χαρίσετε στα παιδιά σας ώρες διασκέδασης αγκαλιά με ένα βιβλίο. Θα τα βοηθήσουν να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να κάνουν νοητά ταξίδια με την παρέα των 4 παιδιών και του σκύλου τους, να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και να μπουν στη διαδικασία να λύσουν το μυστήριο. 

Πηγές φωτογραφιών: Famous Authors, The Sunday Times

Η Enid Blyton γεννήθηκε το 1987 στο Λονδίνο  έγραψε περισσότερα από 600 βιβλία στα 40 χρόνια της λογοτεχνικής της παρουσίας. Αν και αγαπήθηκε όπως ελάχιστες συγγραφείς παιδικών βιβλίων δέχτηκε πολύ σκληρή κριτική, για θέματα ρατσιστικά και σεξιστικά που απασχολούσαν την δική της βεβαίως εποχή, με αποτέλεσμα πολλές παιδικές βιβλιοθήκες να αρνούνται να φιλοξενήσουν τα βιβλία της. 
Η πρώτη της  "επιτυχία"  ήταν ένα ποιήμα που δόθηκε στο κοινό μέσω του περιοδικού "Nash" ενώ το όνειρό της να εκδόσει το δικό της βιβλίο γίνεται πραγματικότητα το 1922 οπότε και εκδίδει την παιδική συλλογή ποιημάτων "Παιδικοί Ψίθυροι".

Το 1942, γεννά τους 5 φίλους που θα αγαπηθούν από την πρώτη στιγμή, ενώ την επόμενη χρονιά εμπνέεται και δημιουργεί τα "πέντε λαγωνικά" . Η επιτυχία που σημειώνουν οι σειρές αυτές, ακολουθείται από την γέννηση των "Μυστικών 7" λίγα χρόνια αργότερα. Η Enid Blyton θα δημιουργήσει κι άλλες σειρές όπως την "St. Clare's" που διηγείται τις ιστορίες των κοριτσιών που ζουν ως εσωτερικές στο οικοτροφείο St. Clare. 

Η αγαπημένη συγγραφέας, σπούδασε νηπιαγωγός, παντρεύτηκε τον εκδότη Hugh Pollock και απέκτησε μαζί του δυο παιδιά, ενώ λίγα χρόνια αργότερα χώρισε μαζί του και παντρεύτηκε ξανά τον Kenneth Waters. Απεβίωσε  το 1968, ταλαιπωρημένη από την νόσο Αλτσχάιμερ, και το όνομά της έμεινε συνυφασμένο με τα βιβλία της παιδικής μας ηλικίας. 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/enid-blyton-5-fili/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE