Ένα δέντρο μια φορά- Ευγένιος Τριβιζάς

ena_dentro_eikona

http://5gym-irakl.ira.sch.gr/

Μία από τις αγαπημένες μου Χριστουγεννιάτικες ταινίες,  το Ένα δέντρο μια φορά, που βασίστηκε στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά. Μία υπέροχη ιστορία που κρύβει μέσα της άπειρα μηνύματα, δείχνοντας την σκληρή πραγματικότητα, την ευαισθησία, την ελπίδα, χωρίς ίχνος βίας ή μελοδραματισμού.

Το εξαιρετικό παραμύθι του Τριβιζά μεταφέρθηκε σε ταινία μικρού μήκους το 2009 σε συνεργασία του ίδιου του συγγραφέα με τον Παναγιώτη Ράππα. Πλαισιώνεται μαγικά με εξαιρετική μουσική από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και φωνητικά από τον Μπάμπη Τσέρτο και την Φωτεινή Δάρρα.

Η ιστορία μπορεί να διαδραματίζεται σε ένα Χριστουγεννιάτικο βράδυ, όμως περνάει με διακριτικό τρόπο και οικολογικά μηνύματα. Δημοσιεύτηκε  για πρώτη φορά το 2003 στην εφημερίδα Τα Νέα.  Ένα παγωμένο βράδυ λοιπόν, ένα μικρό αγόρι που ζει μόνο του πουλώντας χαρτομάντηλα στα φανάρια, συναντά το παραμελημένο δέντρο.

the-boy-and-the-tree

http://cartoonland.co/

Οι περαστικοί δεν το φρόντιζαν, του πετούσαν σκουπίδια και μάλιστα μετά τις γιορτές θα το κατεδάφιζαν. Όταν το μικρό αγόρι έμεινε έξω από το εγκαταλελειμμένο κτίριο που του απαγόρευσαν να μείνει,  ξεκίνησε μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους. 

Κι ένα θλιμμένο δείλι
γίναν οι δυο τους φίλοι
σύντροφοι έγιναν και φίλοι
του χειμώνα κάποιο δείλι
σύντροφοι έγιναν και φίλοι
του χειμώνα κάποιο δείλι

Από την αρχή είναι ολοφάνερη η αδιαφορία του κόσμου, τόσο στους ανθρώπους όσο και στην φύση.  Το παιδί όμως δεν παύει να ονειρεύεται παρά τις κακουχίες, μέχρι που έρχεται για εκείνον και τον πολύτιμο φίλο του, το δέντρο, η ευκαιρία για μια αλλιώτικη ζωή.

Η φωνή του Διονύση Σαββόπουλου υποδύεται το δέντρο,  της Δανάης Σκιάδη το μικρό παιδί, της Μαρίας Ναυπλιώτου την μικρή πριγκίπισσα και στις υπόλοιπες φωνές ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Μιχάλης Μητρούσης και ο Τάκης Τζαμαργιάς.

 

screenshot-236

 

 

 

screenshot-240

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/ena-dentro-mia-fora/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE