Ευτυχισμένος είναι αυτός που μηδενίζει τα κοντέρ

Ευτυχισμένος είναι αυτός που μηδενίζει τα κοντέρ του και γεννιέται κάθε μέρα από την αρχή. Αυτός που καθαρίζει την καρδιά του από πικρίες και κακίες, στεναχώριες και αποτυχίες. Ακόμα, ακόμα κι από χαρές και δόξες που πέρασαν. Άνθρωπος χωρίς παρελθόν όμως, δεν έχει ταυτότητα. Ναι, ισχύει, αλλά και τι μας λέει πως αυτή η ταυτότητα είναι η δική του;

Από τη μέρα που γεννιόμαστε πάντα μας ακολουθεί ένα «μπράβο» ή ένα «ντροπή». «Μπράβο το καλό παιδί που τρώει όλο φαγητό του!», «Ντροπή το κακό παιδί που δεν ακούει!» κι όσο μεγαλώνουμε αυτά τα μπράβο και τα ντροπή πολλαπλασιάζονται και αθροίζονται, καθορίζοντας συστηματικά τις επιλογές μας και άρα και την ποιότητα της ζωής μας.

Τι θα συνέβαινε αν μια μέρα ξεχνούσαμε τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι; Αν μια μέρα ξεχνούσαμε δηλαδή πως είμαστε κοντοί ή αδύνατοι ή χοντροί ή ακατάστατοι ή αδέξιοι ή έξυπνοι ή όμορφοι; Ναι, ενίοτε και οι θετικοί χαρακτηρισμοί είναι επιζήμιοι για τη ζωή μας. Με πιο τρόπο; Να μερικά παραδείγματα.

Ας πούμε πως η Μαρία είναι ένα πάρα πολύ όμορφο κορίτσι και της το λένε συνέχεια. Η Μαρία θέλοντας και μη, εγκλωβίζεται σε αυτήν την εικόνα κα παλεύει μέρα και νύχτα να την κρατήσει γιατί με αυτόν τον τρόπο ξέρει πως κερδίζει την αποδοχή των άλλων. Τι θα γίνει όμως αν μια μέρα η Μαρία πάρει κάποια κιλά ή πάθει κάποιο ατύχημα και αλλάξει το παρουσιαστικό της; Τι θα πει όλος αυτός ο κόσμος που τη θαύμαζε; «Μα καλά επιτρέπεται τόσο ωραίο κορίτσι να έχει παχύνει έτσι;», «Μα καλά πώς έγινε αυτή έτσι;» ή «Πώ πω η καημένη κοίτα πως κατάντησε.» Πολύ εύκολα ένα χάρισμα μπορεί να φέρει δυστυχία αντί για ευτυχία.

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή ενός πολύ έξυπνου παιδιού. Φανταστείτε λοιπόν ένα παιδί, τον Φώτη, να έχει διανύσει μία εφηβεία γεμάτη επιτυχίες. Να είναι άριστος σε όλα του, να φέρνει στο σπίτι συνέχεια επαίνους και να κάνει τους γονείς του περήφανους σε κάθε ευκαιρία. Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν μια μέρα ο Φώτης σταματούσε να είναι τόσο επιτυχής; Αν έκανε μία «κοιλιά» στη ζωή του και δεν είχε κάτι αξιόλογο να επιδείξει; Τι θα έλεγε πάλι ο περίγυρος; Θα βρισκόταν κάποιος να του πει ένα μπράβο; Μάλλον όχι.

Σε μια αντίθετη περίπτωση ενός άλλου νέου, του Νικήτα φερ ειπείν, μάλλον αμελούς και ατίθασου που έχει μάθει να του προσάπτουν μονάχα λάθη και στραβοπατήματα, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε στο μέλλον; Οι κακές γλώσσες θα έλεγαν: «Άντε μωρέ σιγά μην προκόψει αυτός ο άχρηστος.» Κι αν ο Νικήτας παρά τα βιώματά του κατόρθωνε να προκόψει θα μάθαινε να εκτιμά τον εαυτό του ή για πάντα θα ένιωθε μέσα του άχρηστος;

Σε μία ανάλαφρη ταινία που είχα δει πρόσφατα, από αυτές τις αμερικάνικες κωμωδίες που είναι μέσα στην υπερβολή, εντόπισα στο σενάριο μία πολύ μεγάλη αλήθεια. Η υπόθεση είχε να κάνει για πολλοστή φορά με το σχολικό εκφοβισμό, για ένα παιδί που από υπέρβαρο κατέληξε μεγαλώνοντας να μεταμορφωθεί σε έναν αθλητικό δυνατό άνδρα. Αυτός ο άνδρας λοιπόν παρά την ωραία εικόνα που είχε κατακτήσει πια, δεν μπόρεσε ποτέ μα ποτέ να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να θαυμάσει τον εαυτό του. Εκτός των άλλων και οι παλιοί του γνώριμοι, εκείνοι που άλλοτε τον χλεύαζαν επέμεναν να τον αντιμετωπίζουν σαν το στρουμπουλό παιδί που ήξεραν. Πόσο εύστοχα έθεσε το θέμα η ταινία τελικά ε;

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πολύ πιο στενάχωρη γιατί σε κάθε περίπτωση τα βιώματά μας αν δεν είναι διαποτισμένα από αγάπη μόνο ζημιά μπορούν να μας κάνουν. Όλα τα άλλα, πέρα από την αγάπη, φαίνεται να είναι μία στεγνή ανταλλαγή υπηρεσιών. Αν εξυπηρετείς τα θέλω και τα πρότυπα των άλλων εισπράττεις επαίνους, αν πάλι χαλάς την αισθητική και την ηθική των άλλων μπαίνεις στο περιθώριο. Και όλες σου οι επιλογές καταλήγουν να είναι ένας αδιάκοπος αγώνας και ένας υπολογισμός. Γι΄ αυτό και είναι ευτυχισμένος αυτός που μπορεί να διακρίνει την ψευτιά που έχει ζήσει και να τα διαγράψει όλα. Να ξεχάσει τα χρόνια που πέρασαν, να μην υπολογίσει καθόλου τον καιρό που έχασε και να ξεκινήσει κυριολεκτικά από την αρχή. Να ξεκόψει από όλους κι από όλα και να γεννηθεί καινούριος σαν μην έχει ζήσει ποτέ του ξανά.

 

inspiration

 

 

 

 

 

christian-inspiration_stay-spiritually-grounded

 

 

 

 

3apaintallnightstudios-on-etsy-full-if-you-love-someone-by-robert-david-bretz

https://www.etsy.com/shop/paintallnightstudios

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/eftychismenos-ine-aftos-pou-midenizi-ta-konter/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE