Δωρεάν ηλεκτρονικά παιχνίδια για παιδιά με προβλήματα όρασης από την SciFY

playingmemoriinnova-666x399

Η ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση SciFY ανέπτυξε, και προσφέρει δωρεάν, τρία νέα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για ανθρώπους με τυφλότητα.

Πρόκειται για το ακουστικό παιγνίδι μνήμης «Η Κιβωτός του Νώε» και για τα εκπαιδευτικά μουσικά παιχνίδια «Βρες το μουσικό όργανο» και «Βρες την κατηγορία του μουσικού οργάνου».

Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τους οργανωτές της, «καλύπτεται το τεράστιο κενό που υπάρχει στη δημιουργία παιχνιδιών για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, επιτυγχάνοντας όχι μόνο ψυχαγωγικούς, αλλά και εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Τα παιχνίδια βασίζονται στο παιχνίδι μνήμης Memory, στο οποίο ο παίκτης προσπαθεί να βρει ζευγάρια όμοιων καρτών ανάμεσα σε ένα σωρό αναποδογυρισμένες κάρτες, αλλά σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες των τυφλών παιδιών. Έτσι, οι κάρτες είναι ακουστικές και ο παίκτης αναζητά όμοιους ή αντίστοιχους ήχους.

Στην «Κιβωτό του Νώε», ο παίκτης μεταφέρεται ηχητικά στον κόσμο της κιβωτού και αναζητά ζευγάρια όμοιων ζώων για να τα ταΐσει. Στα μουσικά παιχνίδια γίνεται βοηθός σε μία μουσική παράσταση και μαθαίνει για τα μουσικά όργανα. Στο «Βρες το μουσικό όργανο» αντιστοιχεί τους ήχους των μουσικών οργάνων με το όνομά τους, ενώ στο «Βρες την κατηγορία του μουσικού οργάνου» μαθαίνει ποιά είναι κρουστά, ποια πνευστά και ποια έγχορδα.

Εκτός από την ψυχαγωγία, με τα παιχνίδια αυτά οι παίκτες εξασκούν την μνήμη, την προσοχή και την αντίληψή τους, ενώ οξύνουν την ακοή τους με διασκεδαστικό τρόπο. Σύμφωνα με έρευνα της SciFY, τα τυφλά παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου βρίσκουν τρόπο να αρχίσουν την εξοικείωσή τους στους υπολογιστές χωρίς φόβο, ενώ όλοι αναπτύσσουν χρήσιμες δεξιότητες, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους.

Ήδη η SciFY αναζητά πόρους για να δημιουργήσει εκδόσεις των παιγνιδιών και στα αγγλικά, ώστε να αξιοποιηθούν και εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως έγινε και με τα προηγούμενα παιχνίδια για τυφλά παιδιά που δημιούργησε. Στοχεύει επίσης να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να ‘ανεβάσουν’ δικούς τους ήχους και να δημιουργήσουν νέα παιχνίδια, που να μπορούν να τα μοιραστούν δημόσια, καθώς επίσης να μπορεί να παίζει κάποιος μέσω του διαδικτύου με άλλον παίκτη.

Τα παιγνίδια αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια πολλών φίλων της οργάνωσης και με την ενεργή συμμετοχή δεκάδων υποστηρικτών στη σχετική διαδικτυακή εκστρατεία χρηματοδότησης (crowdfunding). Τα παιχνίδια είναι διαθέσιμα για δωρεάν «κατέβασμα» ΕΔΩ.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

memor-i_ark3

 

wind_memori_instrument1

 

wind_memori_orchestra1

 

1451474_597251280342778_413064094_nΗ SciFY είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη.

• Φέρνουμε την κορυφαία τεχνολογία της Πληροφορικής στην καθημερινή ζωή όλων δωρεάν.

• Δημιουργούμε ανοικτά, ελεύθερα προσβάσιμα, ολοκληρωμένα προϊόντα πληροφορικής και τα διαθέτουμε δωρεάν στο κοινό.

• Συνδυάζουμε τις ικανότητες ερευνητών και ειδικών της βιομηχανίας για τη δημιουργία αυτών των προϊόντων, παραμένοντας σε συνεχή επικοινωνία με το κοινό (π.χ., ομάδες καταναλωτών, άλλες ΜΚΟ, το δημόσιο τομέα, τη βιομηχανία).

 • Διαθέτουμε τα προϊόντα, συμπεριλαμβάνοντας τη σχεδίαση και τις λεπτομέρειες υλοποίησής τους, σε όλους και υποστηρίζουμε ενεργά τη διάδοσή τους, ώστε να είναι δυνατόν να στηριχθούν επάνω τους νέες τεχνολογίες και προϊόντα.

http://www.scify.gr/

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/dorean-ilektronika-pechnidia-gia-pedia-provlimata-orasis-apo-tin-scify/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE