Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

Syros International Film Festival 

SIFF 2016: Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί φέτος από τις 28 Ιουλίου μέχρι και την 1 Αυγούστου με ένα πρόγραμμα διαδοχικών αποκλειστικά προβολών όπου το κοινό θα ταξιδεύει από ταινία σε ταινία, από εμπειρία σε εμπειρία. Το πρόγραμμα ταινιών και παραστάσεων θα επιμεληθούν διαφορετικοί καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντας ταινίες που προέρχονται από διαφορετικού τύπου κινηματογραφικές παραγωγές, από το χθες και το σήμερα, από την Ελλάδα και τον κοσμο- όλα σε ένα σκηνικό.

Για άλλη μια χρονιά, το SIFF συνδέεται με τον τόπο της Σύρου, χρησιμοποιώντας για τις προβολές του μια σειρά από πολλούς διαφορετικούς χώρους του νησιού, μέσα και έξω από την Ερμούπολη.

Οι χώροι προβολών φέτος θα είναι, μεταξύ άλλων: Το ναυπηγείο του Ταρσανά, το θέατρο Απόλλων, η παραλία Κόμητο, η αποβάθρα του Φοίνικα, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, η αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανάσιου, το Drive-In στη Ποσειδωνία και άλλα.

Πληροφορίες

Το  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ιδρύθηκε το 2013 και έχει στόχο την ετήσια συνάντηση ελληνικών και διεθνών ανεξάρτητων ταινιών –μέσα από δύο διαγωνιστικά τμήματα–, θεματικών προβολών, εργαστηρίων, ομιλιών και παράλληλων εκθέσεων, κάθε καλοκαίρι στη Σύρο.Το 2015, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου εγκαινιάζει ένα τοποειδές (site-specific) ερευνητικό εργαστήριο-residency οπτικοκουστικών τεχνών, που θα λάβει χώρα στο Μοναστήρι της Άνω Σύρου.

Παρά τη διεθνή εμβέλεια και φυσιογνωμία του, το φεστιβάλ έχει ως πεδίο αναφοράς τη Σύρο – άρα και το πλαίσιο που ορίζουν τα ιδιαίτερα τοπικά της χαρακτηριστικά: έτσι, επιδιώκει να ανοίξει τον διάλογο ανάμεσα στο τοπικό και στο διεθνές και παγκόσμιο.

Παραδοσιακοί χώροι, αλλά και αναπροσαρμοσμένοι χώροι σ’ όλο το νησί αξιοποιούνται ως χώροι προβολών, σε μια απόπειρα ανάδειξης του πλούσιου ιστορικού, πολιτισμικού και αρχιτεκτονικού παρελθόντος της Σύρου, μιας κληρονομιάς που παραμένει ζωντανή και στο παρόν.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου αποσκοπεί στο να αναγάγει τη Σύρο σ’ έναν ιδανικό προορισμό για την κινηματογραφική τέχνη και τις οπτικές τέχνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΑΝΙΕΣ/ ΔΡΩΜΕΝΑ

Το πρόγραμμα του SIFF 2016 επικεντρώνεται στο θέμα της αναθεώρησης στον κινηματογράφο.
Καθώς το φεστιβάλ εξελίσσεται και αλλάζει, η έννοια αυτή χρησιμοποιείται ως αφετηρία για την διερεύνηση πιο ενεργών χαρακτηριστικών του κινηματογράφου, ως ένα είδος ζωντανής παράστασης.Μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες αναμιγνύονται δημιουργικά στα προγράμματα προβολών.

Ακολουθεί μια επιλογή από τις προβολές, παραστάσεις και τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα φέτος το καλοκαίρι στο φεστιβαλ.

  • Για τη βραδιά έναρξης στο θέατρο Απόλλων, η διεθνούς φήμης ομάδα διευρυμένου κινηματογράφου από τη Γαλλία, οι Metamkine, θα συνδυάσουν μια παράσταση με ζωντανή επεξεργασία κινηματογραφικών προβολών, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία.
  • Ένα σεμινάριο κι ένα πρόγραμμα ταινιών με την επιμέλεια του πρωτοποριακού σκηνοθέτη Pip Chodorov.
  • Ένα προγραμμα κλασσικών και αβαντ γκαρντ ταινιών επιστημονικής φαντασίας επιλεγμένων από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη πειραματικού κινηματογράφου Peter Lichter.
  • Ένα αφιέρωμα σε έναν από τους σπουδαιότερους επικονιαστές του αβαντ γκαρντ κινηματογράφου και μουσικής, Tony Conrad, με μια βραδιά θερινών προβολών και ζωντανής μουσικής.
  • Παρουσίαση της δουλειάς γνωστών καλλιτεχνών και σκηνοθετών όπως η Αθηνά Τσαγκάρη και η Εύα Στεφανή.
  • Χαμένες εικόνες: Δίνοντας εικόνα στη μνήμη- ταινίες που χρησιμεύουν ως αναπαράσταση μιας ανάμνησης ενός μέρους, γεγονότος ή χρόνου για τους σκηνοθέτες.
  • "Ταξίδι στο φεγγάρι"- Διαφορετικές εκδοχές αυτού του ουράνιου αντικειμένου.
  • Ένας κόσμος τελειώνει/ Νέα ξεκινήματα- μια ματιά στις εξαφανιζόμενες παραδόσεις και στην ανάδειξη νέων πολιτισμών.
  • Ντοκιμαντερ found footage (αποσπασματικές λήψεις) - Μια σειρά ταινιών που αμφισβητούν την έννοια του "αυθεντικού".

Και άλλα πολλά.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/diethnes-festival-kinimatografou-syrou/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE