Δελτίο Τύπου-Το Ανθρώπινο Ζώο

Jared Diamond
Διασκευή: Rebecca Stefoff
ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΖΩΟ
Από το απώτερο παρελθόν στο εγγύς μέλλον.
Ο τρίτος χιμπαντζής, συνοπτικός και εικονογραφημένος

Εμείς, τα ανθρώπινα όντα, μοιραζόμαστε περισσότερο από το 98% των γονιδίων μας με τους χιμπαντζήδες. Εντούτοις αποτελούμε το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη. Ιδρύσαμε πολιτισμούς και θρησκείες, αναπτύξαμε περίπλοκες και ποικίλες μορφές επικοινωνίας, θεμελιώσαμε επιστήμες, χτίσαμε πόλεις και δημιουργήσαμε συγκλονιστικά έργα τέχνης. Έχουμε, όμως, και μερικά ζοφερά γνωρίσματα, όπως τη μαζική εξόντωση μελών του είδους μας και άλλων ειδών. Από την άλλη, οι χιμπαντζήδες παραμένουν ζώα ασχολούμενα με τις βασικές ανάγκες της επιβίωσής τους. Τι το ιδιαίτερο έχει η διαφορά τού σχεδόν 2% στο DNA μας, η οποία έχει προκαλέσει τέτοια απόκλιση ανάμεσα σε εξελικτικά ξαδέλφια;
Σε τούτο το συναρπαστικό, προκλητικό, παθιασμένο και γεμάτο γνώση και προβληματισμό έργο, ο Jared Diamond, διαπρεπής επιστήμονας και συγγραφέας, διερευνά πώς ο άνθρωπος, το εκπληκτικό αυτό ζώο, εξελίχθηκε και ξεχώρισε από τους χιμπαντζήδες, κατάφερε σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα να δεσπόσει στον κόσμο, και τελικά ανέπτυξε τα μέσα που ενδέχεται να επιφέρουν την αμετάκλητη καταστροφή του.
Το βιβλίο στην πλήρη έκτασή του και χωρίς εικονογράφηση κυκλοφόρησε το 2009 με τον τίτλο Ο τρίτος χιμπαντζής. Το παρόν αποτελεί διασκευή εκείνου από τη συγγραφέα Rebecca Stefoff, είναι πιο σύντομο και ευαίσθητα εικονογραφημένο. Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται για την εξέλιξη και το μέλλον του ανθρώπινου είδους.

Έγραψαν για το βιβλίο:
• «Μια ευρεία μελέτη για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, με προκλητικές απόψεις για την εξέλιξη, την προσαρμογή, την πολιτισμική πολυμορφία, τη σεξουαλικότητα, τις γενοκτονίες, τις φυλές, τις μαζικές εξαφανίσεις του παρελθόντος και του παρόντος, τη γλώσσα, ακόμη και για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης. [...] Η δύναμη των απόψεων του Diamond είναι αυτή που τις κάνει προκλητικές, είτε εξηγεί γιατί εμείς, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά ζώα, προτιμούμε να κάνουμε σεξ κατ’ ιδίαν, είτε περιγράφει την παρόρμησή μας για κάπνισμα ή για χρήση επικίνδυνων ουσιών ως άλλη εκδήλωση των ζωικών επιδείξεων, όπως τα φτερά των αρσενικών παραδείσιων πτηνών. [...] Οι σκεπτόμενοι αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τα πεδία της εξελικτικής επιστήμης, της ανθρωπολογίας, της ψυχολογίας, της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού θα βρουν πολλά για να σκεφτούν και να διδαχθούν από το βιβλίο».
—John Peters, School Library Journal
• «Είναι ακριβώς το είδος του βιβλίου που πρέπει να αποτελέσει εγχειρίδιο για ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών στην επιστήμη: ευχάριστο, με προκλητικές θέσεις και σύγχρονο. [...] Αγοράστε το και διαβάστε το, ακόμη και αν οι δάσκαλοί σας δεν πρόλαβαν ακόμη να σας το συστήσουν».
—Guy Claxton, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ

Ο Jared Diamond είναι καθηγητής βιογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA). Άρχισε την επιστημονική σταδιοδρομία του στη φυσιολογία και επεκτάθηκε στην εξελικτική βιολογία και στη βιογεωγραφία. Έχει εκλεγεί στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και στην Αμερικανική Φιλοσοφική Εταιρεία. Είναι πολυγραφότατος και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν ακόμη τα βιβλία του:

• Ο κόσμος μέχρι χθες ―Τι μπορούμε να μάθουμε από τις παραδοσιακές κοινωνίες;
• Κατάρρευση ―Πώς οι κοινωνίες επιλέγουν να αποτύχουν ή να επιτύχουν.
• Όπλα, μικρόβια και ατσάλι ―Οι τύχες των ανθρώπινων κοινωνιών (βραβείο Πούλιτζερ).
• Ο τρίτος χιμπαντζής ―H εξέλιξη και το μέλλον του ανθρώπινου ζώου.
• Γιατί το σεξ είναι διασκεδαστικό; ―Η εξέλιξη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.
Η Rebecca Stefoff είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων για παιδιά και νεαρούς αναγνώστες, με θεματολογία από τον χώρο της επιστήμης και της ιστορίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Follow by Email