Cloud Storage- Αποθηκεύστε τα αρχεία σας online

networktreeΗ εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε με τη σειρά της στην ... ψηφιακή επανάσταση. Μουσική, video,φωτογραφίες αλλά και έγγραφα, υπάρχουν πιά σε ψηφιακή μορφή, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να τα μοιραστούμε με μεγάλη ευκολία. Πόσες φορές δεν θέλεις να στείλεις στους φίλους σου , τις φωτογραφίες που τραβήξατε σε μια εκδρομή, μερικά αρχεία μουσικής για το επόμενο πάρτυ, αλλά και σημαντικά έγγραφα σε συμφοιτητές ή συναδέλφους σου; Πόσες φορές δεν δυσανασχέτησες που δεν μπορούσες  διότι τα αρχεία βρίσκονταν στον υπολογιστή του σπιτιού σου; Πλέον, μπορεις να εχεις πρόσβαση στα δεδομένα σου, τόσο από οποιονδήποτε υπολογιστή θέλεις, αλλά και από τις φορητές συσκευές σου.

Για τον σκοπό αυτό αναπτύχθηκε μια τεχνολογία που λέγεται cloud storage. Αυτή σου επιτρέπει να αποθηκεύεις σε έναν online φάκελο ή σκληρό δίσκο όλα τα δεδομένα που θέλεις να διαμοιραστείς ή στα οποία θες να έχεις online πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Με έναν λογαριασμό και έναν προσωπικό κωδικό, που θα πρέπει να επιλέξεις με προσοχή ούτως ώστε να είναι τα δεδομένα σου ασφαλή, μπορείς να έχεις πρόσβαση στο cloud από όπου θέλεις.

 

 

Τα 5 πιο γνωστά clouds είναι:
box-sync-for-desktop

Dropbox: Είναι το πιο διαδεδομένο cloud storage. Με την εγγραφή σου, παίρνεις αμέσως 2gigabytes χώρο για τα δεδομένα σου ενώ με διάφορους τρόπους (όπως για παράδειγμα, με το να καλέσεις φίλους σου να εγγραφούν κι εκείνοι) ο χώρος σου αυξάνεται και μπορεί να φτάσει μέχρι και 18giga. Εχει εφαρμογές για όλες τις πλατφόρμες, windows,linux,android,iOS ούτως ώστε να μπορείς να έχεις πρόσβαση στα δεδομένα σου και με τις φορητές σου συσκευές απλά και γρήγορα.

IMG_0531-1Google Drive: Το cloud storage της Google. Αυτό προσωπικά θα το παρομοίαζα περισσότερο με online office. Εκτός από το γεγονός οτι σου προσφέρονται 5giga για την αποθήκευση των δεδομένων σου , το gdrive σου δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστείς τα αρχεία σου με το Google Documents το οποίο είναι ενσωματωμένο, ενώ επίσης , συνεργάζεται με πάρα πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα πρόγραμμα δημιουργίας και επεξεργασίας αρχείων pdf, τα οποία είναι πολύ διαδεδομένα, πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, πρόγραμμα για αρχεία zip και άλλα πολλά χρήσιμα. Το επίσης θετικό είναι οτι μπορείς με το gdrive να ανοίξεις και αρχεία Microsoft Office, κάτι που πολλές φορές μπορεί να αποβεί χρήσιμο.

OneDrive-AppleOneDrive : Από την μάχη του online clouding δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η Microsoft. Με το onedrive μπαίνει δυναμικά στην αρένα και κερδίζει έδαφος. Όπως και το gdrive έτσι κι εδώ μπορουμε να πούμε ότι έχουμε ένα online office, καθώς έχει ενσωματωμένα τα Microsoft Office με όλα του τα πλεονεκτήματα. Το OneDrive σου δίνει 7 giga και ευκαιρίες να τα αυξήσεις. Συνεργάζονται πολύ καλά με τα windows αλλά και με το skype που ανήκει πλέον στην πασίγνωστη εταιρεία.

box-sync-for-desktop

Box.net: Άλλο ένα πολύ γνωστό αλλά και αξιόπιστο cloud έρχεται με 5 gigabyte για αποθήκευση δεδομένων και φυσικά ευκαιρίες για αύξηση του χώρου. Είναι απλό στη χρήση του και συνεργάζεται κι αυτό με πληθώρα επιλογών. Υπάρχουν κι εδώ πολλές εφαρμογές για πρόσβαση από τις φορητές συσκευές, καθώς επίσης και πολύ απλό διαμοιρασμό αρχείων, δίνοντας πρόσβαση σε κάποιο φακελο, σε όσους φίλους σου θέλεις.

icloud

Apple icloud: Το "σύννεφο" της apple. Είναι ίσως το λιγότερο εύχρηστο από όλα, αλλά αξιόπιστο καθώς φέρει την υπογραφή μιας απο της μεγαλύτερες εταιρείας τεχνολογίας. Μας παρέχει 5giga για αποθήκευση και μας επιτρέπει να κάνουμε συγχρονισμό στη μουσική στις φωτογραφίες, στα video αλλά και στα εγγραφά μας, ενώ λειτουργεί μέσω της εφαρμόγης itunes της Apple!

Αυτά είναι τα πιο γνωστά, πιο διαδεδομένα και πιο αξιόπιστα και ευχρηστα clouds. Φυσικά υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά, ενώ τα περισσότερα, εκτος απο free accounts εχουν και λογαριασμούς επί πληρωμή  όπου προσφέρουν πληθώρα υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα επιπλέον αποθηκευτικό χώρο ή παροχή ψηφιακής ασφάλειας.

Είναι βασικό να αναφέρουμε πως σε καμιά, μα καμιά περίπτωση δεν αποθηκεύουμε στα clouds ευαίσθητα δεδομένα. Επίσης διαλέγουμε με προσοχή τους κωδικούς ασφαλείας που θα χρησιμοποιήσουμε . Τα δεδομένα μας, όσο αξιόπιστο και αν ειναι το cloud ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν και θα πρέπει να φροντίζουμε να τα προστατεύσουμε.

Καλό .... sharing 😉

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/cloudstorage/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE