Χριστούγεννα ευθύνης

 

 

hands-of-love-kls-edited

Σαν τα μικρά παιδιά κάθε χρόνο προσμένω με ασυγκράτητη χαρά τα Χριστούγεννα να έρθουν. Λαχταρώ τους φωταγωγημένους δρόμους, τις στολισμένες βιτρίνες, τα νοσταλγικά τραγούδια και τα ατελείωτα σμιξίματα με φίλους που έχω να δω καιρό.

Πίσω όμως από αυτή τη χαρά πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μου μαραζώνει στη σκέψη πως για κάποιους συνανθρώπους μας τα Χριστούγεννα δεν είναι γιορτή αλλά ένας ακόμα αγώνας επιβίωσης. Και οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη είναι τόσοι πολλοί στον αριθμό που πραγματικά αν δεν σηκωθούν πολλά μανίκια δεν μπορεί να δοθεί παρηγοριά.

Κάποτε αυτή η στεναχώρια ήταν σφιχτή θηλιά γύρω από το λαιμό μου. Σαν ατομικότητα ένιωθα ανίσχυρη μέσα σε όλον αυτό τον ωκεανό της δυστυχίας. Δύο χέρια τι να σου κάνουν, ειδικά κι όταν οι προσωπικές δυνάμεις είναι ελάχιστες. Όλα αυτά ευτυχώς άλλαξαν πριν ένα χρόνο όταν οι συγκυρίες βοήθησαν και βρήκα μία φιλόξενη ομάδα εθελοντών. Ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ακούει στο όνομα «Κοινωνία Αγάπης και Προσφοράς Γέροντας Παΐσιος».

Στη αρχή το όνομα με ξένισε μιας και οι επαφές μου με την εκκλησία ήταν πάντα απόμακρες, προς μεγάλη μου έκπληξη όμως η ομάδα αυτή δεν είχε καμία σχέση με εκκλησιαστικές ή κρατικές δομές. Ήταν απλά η αυθόρμητη πρωτοβουλία μιας χούφτας ανθρώπων που σταδιακά έγινε μια μεγάλη αγκαλιά που προσέλκυσε κοντά της εκατοντάδες εθελοντές με όραμα και αγάπη.

Τα προβλήματα του κόσμου λύθηκαν; Όχι, προφανώς και δεν μπορούν να λυθούν έτσι απλά. Το αίσθημα όμως πως εσύ ο ελάχιστος άνθρωπος μπορείς να γίνεις κομμάτι μιας αλυσίδας είναι ανεκτίμητο. Η ζωή αποκτά νόημα και προορισμό. Οι άνθρωποι που συναντάς είναι άνθρωποι δοτικοί και αλληλέγγυοι πρόθυμοι να μοιραστούν χρόνο και συναισθήματα. Μα το πιο σημαντικό από όλα είναι πως μέσα από την ομαδικότητα το κακό αυτού του κόσμου σταματά να φαντάζει ανίκητο.

Καλά μας Χριστούγεννα!

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/christougenna-efthynis/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE