Bono: Love or Hate

 

Photo credit: Rex Features

Photo credit: Rex Features

hpim0569_resize

u2-360-bono

839323_713088

 

 

 

Ouot homines, tot sententiae, λέει ένα λατινικό ρητό. Όσοι άνθρωποι, τόσες γνώμες. Είμαι πεπεισμένος πως η έννοια αυτής της φράσης χρησιμοποιείται κατα κόρον, αλλά και κατα το δοκούν, σε περιπτώσεις ανθρώπων που ναι μεν είναι αμφιλεγόμενοι, αλλά ουδόλως ανάξιοι και απαρατήρητοι... Μια τέτοια περίπτωση ανθρώπου είναι σίγουρα και ο Paul David Hewson, κατά κόσμον  Bono. Ο frontman των U2 είναι, εκτός από παγκόσμιας ακτινοβολίας καλλιτέχνης, μία δυναμική προσωπικότητα είναι και ένας τύπος τόσο κουλ αλλά και τόσο εγωιστής, που πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με τους γύρω του...

 

Γεννημένος στις 10 Μαϊου του 1960 στο Δουβλίνο, έμελλε να μείνει στην ιστορία, ώς ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην βιομηχανία της μουσικής σκηνής. Ιδρυτικό στέλεχος των U2, μεγαλωμένος στην καθολική Ιρλανδία στο ταραχώδες περιβάλλον των δεκαετιών του 60΄ και του 70', έδειξε από μικρός την κλίση του στην μουσική αλλά και τον δυναμικό του χαρακτήρα. Με μητέρα Αγγλικανή (που την έχασε νωρίς το 1974, γράφοντας αργότερα πολλά τραγούδια για αυτήν...) και πατέρα Ρωμαιοκαθολικό, μπολιάστηκε στην εφηβεία του με το μικρόβιο της μουσικής και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους...

 

Το 1975 γνωρίζει την γυναίκα του Alison και παντρεύονται το 1982. Στο μεταξύ από το 1976 σχηματίζεται δειλά-δειλά το γκρουπ που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της μουσικής.  Το 1977 από  Feedback αρχικά, μετανομάζονται σε Hype και έπειτα απο λίγο καιρο σε U2. Dick Evans, Larry Mullen Jr, Bono και Adam Clayton "δένουν" ως άνθρωποι και ως μουσικοί και η συνέχεια είναι γνωστή. Τραγούδια όπως τα, "The Sweetest Thing", "With or Without You", "Beautiful Day", "Pride", "Ordinary love", "I still haven΄t found what i'm looking for", "One", "Sunday bloody sunday", Neaw Year's Day", "Where the streets have no name" και πολλά άλλα ακόμα, τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν για τα πολιτικά, ερωτικά, κοινωνικά, αντιπολεμικά τους μηνύματα. Οι συνεργασίες του συγκροτήματος είναι αμέτρητες όπως και τα βραβεία τους σε διάφορες περιόδους.

 

 

Σε όλη την διάρκεια της ζωής του ο Bono, είχε και έχει μεγάλη κοινωνική προσφορά, ιδιαίτερα προς τα παιδιά, και συμμετέχει ενεργά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την καλυτέρευση της ζωής των συνανθρώπων μας.  Έχει δώσει τεράτια χρηματικά ποσά και συναυλίες προς αυτή την κατεύθυνση και μερικές... απίστευτες συνεντεύξεις, μέσα από τις οποίες δημιούργησε φαντικούς εχθρούς αλλά και φίλους.  Πολιτικοποιημένος, ανθρωπιστής, έξυπνος και διορατικός, χαρισματικός ηγέτης μια μπάντας που έχει ακόμα, έπειτα από τόσα χρόνια, κάτι να πει.

 

Πρόσφατα δημιούργησε ντόρο με την δήλωση συμπαράστασης προς την Τουρκία, όσον αφορά στον τρόπο που συμπεριφέρεται και αντιμετωπίζει το προσφυγικό. Ειδικά στην χώρα μας, αυτή η δήλωση αντιμετωπίστηκε το λιγότερο... ειρωνικά. Τα μέσα τον κατηγόρησαν για δημόσιες σχέσεις, για ίδιον συμφέρον (χρηματισμό), γιά ασυναρτησίες και εν μιά νυκτί υπήρξε συντεταγμένη προσπάθεια μεωσης της προσωπικότητας αλλά και του έργου του.

 

Εγώ δεν θα σας πως αν είχε δίκιο ή άδικο. Για μένα ήταν απλά μια ατυχής δήλωση, σε ένα αναντίρρητα τεράστιο θέμα που μας ταλανίζει το τελευταίο διάστημα. Για το ίδιο όμως και την μέχρι τώρα πορεία της ζωής του, ήταν απλά η άποψη του. Αυτός λοιπόν είναι ο Bono.  Διαφορετικός και ευθύς. Ή τον αγαπάς ή τον μισείς.  Γιατί όπως είχε πει και ο ίδιος σε μία συνέντευξη του: "Το να είσαι ένα με τους άλλους, να είσαι ενωμένος, είναι μεγάλο πράγμα. Αλλά το να σέβεσαι το δικαίωμα του να είναι κάποιος διαφορετικός, είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερο..."

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/bono-love-hate-2/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE