Άντονυ Ντορ: Όλο το Φως που δεν μπορούμε να δούμε

Η Μαρί Λορ Λεμπλάν ζει με τον πατέρα της στο Παρίσι, σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου εκείνος εργάζεται ως κλειθροποιός. Στα έξι της χρόνια τυφλώνεται κι ο πατέρας της φτιάχνει την τέλεια μινιατούρα της γειτονιάς τους για να της μάθει τον δρόμο για το σπίτι τους. Όταν εισβάλλουν οι Γερμανοί στη χώρα, τον Ιούνιο του 1940, πατέρας και κόρη φεύγουν για το Σαιν Μαλό, μεταφέροντας ένα επικίνδυνο μυστικό.

Ο Βέρνερ Πφέννιχ είναι ένα ορφανό αγόρι από τη Γερμανία που προορίζεται να δουλέψει στο ίδιο ανθρακωρυχείο που σκοτώθηκε ο πατέρας του. Όμως βρίσκει και επιδιορθώνει ένα χαλασμένο ραδιόφωνο και ξαφνικά η ζωή του γεμίζει καινούριες δυνατότητες. Χάρη στο ταλέντο του κερδίζει μια θέση σε μια από τις καλύτερες στρατιωτικές ακαδημίες, μπορεί όμως να κυνηγήσει το όνειρό του όποιο κι αν είναι το τίμημα;

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, σε μια οχυρωμένη πόλη δίπλα στη θάλασσα, ένας γέρος ακούει μια φωνή χαμένη από καιρό και ανακαλύπτει νέους κόσμους χωρίς ποτέ να βγαίνει από το σπίτι του. Αλλά ο επικείμενος κίνδυνος δε θα του επιτρέψει να μείνει κλεισμένος μέσα για πάντα.Με φόντο μια Ευρώπη που την καταπίνει σιγά σιγά ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, στην οποία οι ζωές συγκρούονται απρόβλεπτα, το Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε φωτίζει το πώς, παρά τις αντιξοότητες, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το καλό. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία θάρρους και θυσίας και για μια συγκλονιστική ελεγεία της αθωότητας.

 

Το "όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε" είναι μια τρυφερή ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στην δίνη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ενός από τους φρικιαστικότερους στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Πριν σας μιλήσω για την υπόθεση του βιβλίου αξίζει να σας αναφέρω ότι ο Άντονυ Ντορ, χρειάστηκε 10 χρόνια, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια σωστή έρευνα με εξακριβωμένα ιστορικά στοιχεία, που θα μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για τα γεγονότα και την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο εκείνη, και μάλιστα το 2015 τιμήθηκε με το γνωστό βραβείο Pulitzer.Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι έχουν γίνει βήματα για την αγορά των δικαιωμάτων του βιβλίου, ούτως ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη.

Η Μαρί Λορ και ο Βέρνερ είναι δυο παιδιά που είχαν την ατυχία να βιώσουν τις τραυματική και έντονη περίοδο του πολέμου υπό εντελώς διαφορετικές, και καθόλου εύκολες συνθήκες. Εκείνη, ορφανή από μητέρα και έχοντας χάσει την όρασή της δένεται πολύ με τον πατέρα της, ο οποίος θα κάνει τα πάντα, για να ζήσει το κοριτσάκι του, όσο πιο άνετα γίνεται με την ιδιαιτερότητά του. Όταν ξεσπά ο πόλεμος εκείνη θα βρεθεί στο Σαιν Μαλό της Γαλλίας. Εκείνος ορφανός, ζει με την μικρή αδερφή του σε ένα ορφανοτροφείο στην Γερμανία και σύντομα κατατάσσεται στο Τρίτο Ράιχ, να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ευφυής ραδιοτεχνίτης, παρόλο που οι ιδεολογίες του κάθε άλλο παρά Ναζιστικές είναι. Δυο ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα με φόντο τον πόλεμο και κάποια στιγμή θα διασταυρωθούν, και στη μέση ... ένα πολύτιμο πετράδι! 

Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου αυτού, είναι ότι μέσα στους καπνούς, στους βομβαρδισμούς και στα ερείπια, καταφέρνει να μας δείξει πως το καλό είναι δυνατόν να αναδυθεί στην επιφάνεια, μέσα από ορισμένους ανθρώπους που το επιζητούν και το επιτυγχάνουν, παρόλο που τα περιθώρια τους πολλές φορές είναι ασφυκτικά στενά. Το βιβλίο αγγίζει πολλά ευαίσθητα θέματα, όπως η βία του πολέμου, η αγριότητα του φασισμού, τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε μια άλλη εποχή, η ανθρωπιά, η ευαισθησία, η φιλία, η αγάπη και άλλα πολλά. Οι περιγραφές είναι ζωντανές, κινηματογραφικές , ενώ η πλοκή εκτυλίσσεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, καθώς μέσα σε λίγες σελίδες εναλλάσσονται οι διάφορες ιστορίες που παρακολουθούμε. 

Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα δυνατό, έντονο μυθιστόρημα το οποίο αξίζει να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες όλων μας καθώς δεν πρόκειται απλά για άλλο ένα μυθιστόρημα αλλά για ένα βιβλίο με έντονα ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για την σκοτεινή εποχή του B Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ο Άντονυ Ντορ γεννήθηκε το 1973 στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με τη συλλογή διηγηµάτων "The Shell Collector" (2002). Ακολούθησαν το µυθιστόρηµα "About Grace" (2004), το αυτοβιογραφικό βιβλίο "Four Seasons in Rome" (2007) και η επόμενη συλλογή διηγημάτων του, "Memory Wall" (2010). Το δεύτερο μυθιστόρημά του, "All the Light We Cannot See" (2014, ελλ. "Όλο το φως που δεν µπορούµε να δούµε", εκδ. Πατάκη), έφτασε στις τελικές υποψηφιότητες για το National Book Award for Fiction και τιµήθηκε µε το βραβείο Πούλιτζερ, το 2015, φέρνοντάς του διεθνή αναγνώριση. Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων, διατηρεί μία στήλη για τα επιστημονικά βιβλία στην εφημερίδα "The Boston Globe" και συνεργάζεται με το online περιοδικό "The Morning News". Μένει στο Boise του Άινταχο µε τη σύζυγό του και τους δύο γιους τους.

Πηγή: http://www.biblionet.gr/ 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/antony-ntor-olo-fos-pou-den-boroume-na-doume/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE