Animation Movies 2015

 

The Little Prince (2015)

8a8d0189-2d41-4f7b-af1f-7d2db42f3094

 
a025b2c5-3353-4205-a326-e7619c691dc7
 
 
0af6a0a2-760e-4b8f-9628-1b7cd064544d
 
 
f60e2efc-b20f-4ffa-97ba-a7ba01d3f8ab
 
 
30396ba9-9722-427b-91d1-1139f619f280
 
 
9abf0508-6d66-493b-9fe2-393f8997ae0d
 
 
 
Inside Out (2015)

f2d1646f-e55c-4aef-b25e-e72adb972e85

 

 
 
 ae9c9e8c-e3b9-4005-8844-6ccadbea02fc
 
 
 
 d0b1b6c3-84ac-441c-bb2b-b7653af7a456
 
 

 

 

8cfd0f74-5334-4840-8e37-465a73660791

 

 

599426eb-1e44-4ba2-9f87-60c11bb75d66

 

1a42630c-25d7-401d-a0e7-bcbf3fd2a506

 

 

ΑΥΤΌΣ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΜΕΓΆΛΩΣΕ ΠΆΡΑ ΠΟΛΎ..

" Υποθέτω ότι αυτός ο κόσμος μεγάλωσε πάρα πολύ", ήταν η φράση κλειδί από την ταινία The Little Prince (2015) για να γίνει αυτό το αφιέρωμα. 
 
" Το να μεγαλώνεις δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το να ξεχνάς." συνεχίζει απλά και σοφά ο αεροπόρος της ταινίας μας..
 
 
 
 
Σκηνοθεσία: Mark Osborne

Σενάριο: Irena Brignull, Bob Persichetti

Ηθοποιοί: Rachel McAdams (as The Mother), Paul Rudd (as Mr. Prince), James Franco (as The Fox), Marion Cotillard (as The Rose), Vincent Cassel (as The Fox (French version))

Μουσική επένδυση: Richard Harvey/ Hans Zimmer

 
 
 
Υπόθεση:

 

Ένα τολμηρό, ταλαντούχο και γεμάτο περιέργεια κοριτσάκι ζει με την εξίσου ταλαντούχα, αλλά υπερεκτιμημένη μητέρα του. Όταν μετακομίζουν σε νέα γειτονιά, το κορίτσι γνωρίζει τον εκκεντρικό και δύστροπο γείτονα της, τον «αεροπόρο». Εκεί, μαθαίνει για την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, όπου ένας πιλότος πέφτει στην έρημο και συναντάει έναν μικρό πρίγκιπα από κάποιον μακρινό πλανήτη. Αυτή η ιστορία θα ενώσει το κορίτσι και τον αεροπόρο και μαζί θα ζήσουν μια απίθανη περιπέτεια.
 
 
 
 
Ξεκινάμε βλέποντας μια κοινωνία μηχανοποιημένη, ανθρώπους να κινούνται και να φέρονται σαν ρομπότ, πλήρως αποξενωμένους μεταξύ τους.. Η μαμά της πρωταγωνίστριας μεγαλώνει την κόρη της με.. προγραμματισμένη λίστα υποχρεώσεων από όπου φυσικά απουσιάζουν το παιχνίδι και οι φιλίες. 
Δεν είναι λίγες οι φορές που σε ένα animation δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ παιδιού και ηλικιωμένου. Εμένα προσωπικά αυτό με συγκινεί, ίσως επειδή είχα αδυναμία στην τρίτη ηλικία από παιδί. Θεωρώ πως τους έχουμε τραγικά παραγκωνισμένους ενώ μπορούν να προσφέρουν αρκετά στις νεότερες γενιές όπως και εκείνες να μεταδώσουν μια άλλη αύρα σε αυτούς. Στο εξωτερικό και σε ελάχιστες περιπτώσεις και στην χώρα μας διοργανώνονται επισκέψεις μαθητών σε οίκους ευγηρίας ή Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων. Αν αυτό γινόταν πιο συχνά και με μεγαλύτερη οργάνωση θα υπήρχαν πολύ θετικά αποτελέσματα.
 
 
 
 
Έτσι λοιπόν ο αεροπόρος μας δεν είναι απλά ένας παππούς, είναι ένας μεγάλος άνθρωπος με ψυχή παιδιού (τι τέλειος συνδυασμός!). Αντισυμβατικός, ονειροπόλος, στοργικός, δημιουργικός, με φαντασία.
Και κάπου εκεί μπλέκεται η ταινία με την πασίγνωστη ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα. Με έναν μεθυστικό τρόπο σε ταξιδεύει στον κόσμο του Μικρού Πρίγκιπα και σε εκείνους που συναντά στους πλανήτες από όπου περνάει. Η πιο χαρακτηριστική κουβέντα είναι αυτή της αλεπούς " Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια ", " Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι’ αυτό που έχεις εξημερώσει".
 
 
 
 
" Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλο σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα".
Μπορεί σε ορισμένα σημεία τα νοήματα της ταινίας να είναι δύσκολα για μικρά παιδιά, για τα μεγάλα όμως είναι ό,τι πρέπει.. Δεν απέχει πολύ η γκρίζα κοινωνία που μας παρουσιάζει με τον κόσμο όπως έχει γίνει σήμερα και ευτυχώς που πάντα θα υπάρχουν "φευγάτοι" άνθρωποι να μας ταρακουνούν να μη γίνουμε τυφλοί, να κοιτάμε την ανθρωπότητα με τα μάτια ενός παιδιού.. Αναλογιστείτε λίγο πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς παιδιά..χωρίς αγνότητα ψυχής, χωρίς ελπίδα και αγάπη.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inside Out (2015) και στα ελληνικά.. τα μυαλά που κουβαλάς! (έχω αναφέρει πολλές φορές την απόδοση των ελληνικών τίτλων σε ξένες ταινίες, ως λίγο άκυρους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση γέλασα!)

Η υπόθεση διαδραματίζεται στον κέντρο ελέγχου του.. εγκεφάλου της Ράιλι, ενός εντεκάχρονου κοριτσιού που ζει με τους γονείς της στην ήσυχη Μινεσότα και ξαφνικά μετακομίζουν στο Σαν Φρανσίσκο. Έτσι αυτή η απότομη αλλαγή πρόκειται να προκαλέσει κάποιες αναταραχές στους πρωταγωνιστές του εγκεφάλου της.. Η Χαρά που τους συντονίζει όλους και έχει κυρίαρχη θέση (στο μεταγλωτισμένο που είδα με την εκπληκτική φωνή της Νάντιας Κοντογεώργη), η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος (με την πετυχημένη φωνή του Λευτέρη Ελευθερίου) και η Αηδία. 
 
 
 
Θεωρώ πως σαν ιδέα είναι πολύ έξυπνη και πρωτότυπη! Μου θύμισε ένα ντοκιμαντέρ που μας είχαν δείξει στην εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, σχετικό με τον εγκέφαλο. Ομολογώ πως μετά την ταινία αυτή αρχίζεις να σκέφτεσαι πιο.. σοβαρά πόσο ταλαιπωρείς το μυαλουδάκι σου και πως όλες αυτές οι λειτουργίες κοπιάζουν για το κάθε τι! Έχει επίσης πολύ χιούμορ όταν δείχνει τι γίνεται αντίστοιχα στον εγκέφαλο της μαμάς, του μπαμπά, της δασκάλας και ενός συμμαθητή.. Η ταινία περνούσε ωραία μηνύματα για μικρούς και μεγάλους με διασκεδαστικό τρόπο! 
" Ο δημιουργός της ταινίας, Πίτερ Ντόκτερ (υπεύθυνος και για τα «Μπαμπούλας Α.Ε.» και «Ψηλά στον ουρανό») σκαρφίστηκε την ιδέα βλέποντας την κόρη του να μεγαλώνει και ενώ αναρωτιόταν τι συνέβαινε μέσα στο κεφάλι της. Το σενάριο είναι δομημένο πάνω στην επιστήμη της ψυχολογίας, εξετάζοντας θεωρίες και έννοιες υπό το μαγικό πρίσμα της Pixar. Έτσι, συνδεδεμένα με το Κέντρο Ελέγχου βρίσκονται πέντε νησιά που εκφράζουν μια διαφορετική πτυχή της προσωπικότητας της Ράιλι και τροφοδοτούνται από βασικές αναμνήσεις. Υπάρχει το Νησί του Χόκεϊ, το  Νησί της Οικογένειας, το Νησί της Φιλίας, τοΝησί της Ειλικρίνειας και το Νησί της Χαζομάρας. Και τα πέντε νησιά κλονίζονται με την απότομη αλλαγή στη ζωή της Ράιλι, αφού τα συναισθήματά της μπλέκονται μεταξύ τους και οι αναμνήσεις της «χρωματίζονται» διαφορετικά. " (http://www.clickatlife.gr/)
 
 
 
 
 
 
Σκηνοθεσία: ΠΙΤ ΝΤΟΚΤΕΡ
Σενάριο: ΠΙΤ ΝΤΟΚΤΕΡ & ΜΕΓΚ ΛΕΦΟΒ & ΤΖΟΣ ΚΟΥΛΕΪ
Ηθοποιοί: ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ:, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΡΕΒΑΙΚΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΝΟΥΝΟΣ, ΒΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΚΙΔΗ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΑΝΤΡΙΑ ΡΑΠΤΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΑΡΤΣΙΝΕΒΕΛΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΖΙΩΤΗΣ

 

 

Έτσι μέσα από την ταινία μπορούν να μάθουν τα παιδιά βασικές πληροφορίες σχετικά με τηνμνήμη (αναφέρεται χαρακτηριστικά η μακρόχρονη), την παραγωγή ονείρων, το ασυνείδητο, την χώρα της φαντασίας, την αφηρημένη σκέψη και την χωματερή αναμνήσεων!

 
 
 
Η σχέση της Χαράς και της Λύπης κατά την γνώμη μου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς η μία χαλάει τα σχέδια της άλλης, όμως με έναν μοιραίο τρόπο θα κληθούν να συνεργαστούν και τότε θα αλλάξουν όλα. Θα καταλάβουν πως και οι δύο είναι απαραίτητες με τον δικό τους τρόπο. Η Χαρά είναι εκείνη που εφευρίσκει τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων. Όταν απευθύνει σε όλους την ιδέα της να φτιάξουν μια λίστα με όσα κάνουν το 11 χρονο κορίτσι ευτυχισμένο χαμογελώ και αναρωτιέμαι αν έχω την ίδια Χαρά στον δικό μου κέντρο ελέγχου!! Και από την άλλη η Λύπη έχει πολύ βασική συνεισφορά καθώς με τα δάκρυα καταφέρνει να μας αποφορτίζει και οι λειτουργίες της να είναι απαραίτητες. Όπως και οι υπόλοιποι (φόβος, αηδία) μας φροντίζουν και μας προστατεύουν με τον τρόπο τους. 
Τέλος, η αναφορά στον φανταστικό φίλο που είχε ως μωρό έχει εξίσου συμβολική σημασία. 

 

Μπορώ να σας πω ότι γελούσα συνέχεια! Είχα καιρό να ενθουσιαστώ τόσο με animation. Ίσως ο πήχης μου είχε ανέβει ψηλά μετά το φανταστικό Up! Σκεφτόμουν όση ώρα το έβλεπα, σε ποιο από τα παιδάκια φίλων θα άρεσε και κατέληξα..σε όλα!

 

Η τελευταία ατάκα φαντάζομαι θα έκανε όλους τους γονείς με παιδιά στην εφηβεία να γελάσουν.. Στην νέα αναβαθμισμένη κονσόλα του εγκεφάλου υπάρχει ένα κόκκινο κουμπάκι μεγάλης μορφής που κάνει την Αηδία να αναρωτιέται " Ει παιδιά τι σημαίνει Εφηβεία;" με την Χαρά να την καθησυχάζει.. "Δεν θα είναι κάτι σημαντικό!" και μετά.. " Εξάλλου η Ράιλι είναι ήδη 12. Τί μπορεί να συμβεί..;!"

 

 

 

"Οι απόψεις και τα γεγονότα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους."
"Ο μπαμπάς έχει πολύ άγχος. Αλλά αν εγώ κι εσύ χαμογελάμε, θα τον βοηθήσουμε πολύ."


"Παιδιά, με την σωστή διακόσμηση όλα φτιάχνονται! Κάπου διάβασα ότι ένα άδειο δωμάτιο είναι ευκαιρία!"
"Αυτή είναι η Αηδία. Προστατεύει την Ράιλι από δηλητηρίαση. Σωματική και κοινωνική!"
"Αυτός είναι ο Θυμός. Έχει μια ιδιαίτερα έντονη αίσθηση δικαιοσύνης!"

 

 
 
 
Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/animation-movies/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE