Ανεργία και αντιμετώπιση

Διαβάζω άρθρα στα οποία καταγράφεται η πτώση της ανεργίας στην Ελλάδα, με διάφορα ποσοστά και αναρωτιέμαι κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αν πραγματικά αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος όσοι με μεγάλη ευκολία μεταδίδουν ψευδείς και ελλιπείς ειδήσεις. Ειδικά όταν τα περιστατικά αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί,εξαιτίας της ανεργίας και άλλων σοβαρών καταστάσεων που βιώνουμε στην χώρα μας. 

Όμως θα ήταν ανώφελο να περιμένουμε να νοιαστεί για εμάς η εκάστοτε κυβέρνηση ή οι υποψήφιοι εργοδότες μας. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει αν δεν το έχει βιώσει ο ίδιος. Ως ένας άνθρωπος που έχω βιώσει την ανεργία και την βιώνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είμαι σε θέση σήμερα να γράψω αυτό το άρθρο και αν μπορώ από την πλευρά μου να βοηθήσω έστω και λίγο άλλους ανθρώπους που βάλλονται από αυτή την κατάσταση και είναι απελπισμένοι.

Αν δεν νοιαστείς και αν δεν φροντίσεις ο ίδιος τον εαυτό σου, κανείς δεν θα το κάνει για εσένα. Αρχικά λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο να προσέχουμε την υγεία μας, ψυχική και σωματική. Ας μη ξεχνάμε ότι τα ψυχοσωματικά δεν αστειεύονται καθόλου. Και είναι το τελευταίο που θα θέλαμε να προσθέσουμε σε μία ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα.

Αυτή την περίοδο της ανεργίας μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε ως εξής: Να γίνουμε πιο πρακτικοί, να διασκεδάζουμε με λιγότερα χρήματα, να χρησιμοποιούμε την έκπτωση σε ορισμένους τομείς αλλά και να επιλέγουμε δωρεάν εκδηλώσεις που μας ενδιαφέρουν. Να διαβάσουμε περισσότερα βιβλία, να δούμε περισσότερες ταινίες, να δούμε φίλους που έχουμε καιρό, να αφοσιωθούμε στον σύντροφο και τα παιδιά μας και να βάλουμε στόχους.

 

 

anergia4

 

anergia2

 

 

08052011_no_jobs_article

 

Unemployed-Insurance-COBRA-Temporary-Health-Insurance-01-20-11

Να μην αφήσουμε την κατάσταση να μας νικήσει, να μη νιώθουμε ούτε λεπτό την ήττα, να συμπεριφερόμαστε σαν αγωνιστές. Αν έχουμε κάποια χρήματα στην άκρη να ξεκινήσουμε μία εξειδίκευση και αν δεν έχουμε την δυνατότητα να ψάξουμε για δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια. Να μάθουμε νέες δεξιότητες, να εξελίξουμε τις παλιές. Να ασχολούμαστε συνεχώς με δημιουργικές δραστηριότητες και να γνωρίζουμε κόσμο.

 Μέσα στον πανικό στέλνουμε βιογραφικά παντού κι αυτό θεωρείται κατά κάποιο τρόπο λάθος από επαγγελματίες που συμβουλεύουν ανέργους. Πρέπει να εστιάσουμε σε κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων-εργασιών και να μη δείχνουμε απεγνωσμένοι. Μπορεί να ακούγεται πολυτέλεια, από την άλλη πλευρά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό πρακτικά.

 Δεν είμαστε μόνοι, εκατομμύρια άνθρωποι περνούν το ίδιο με εμάς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώθουμε ντροπή. Είναι προτιμότερο να το εξωτερικεύουμε, ακόμα και να αυτοσαρκαζόμαστε βοηθά πολύ. Η κατάθλιψη είναι συχνό φαινόμενο, είναι αναγκαίο όμως να την παλέψουμε. Αν αναρωτηθούμε, μας αξίζει να ζούμε έτσι; Η αυτοεκτίμηση είναι ένα βασικό στοιχείο για να μην αφήσουμε το στίγμα της ανεργίας να μας νικήσει.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/anergia-ke-antimetopisi/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE