Άλκη Ζέη – Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου.

Δεν υπάρχει πιο δύσκολο, πιο μπερδεμένο πράγμα από τον πόλεμο μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού, πόσο μάλλον ενός παιδιού που τον βιώνει. Στην σημερινή εποχή αν και τα ερεθίσματα είναι πολλά, και τα παιδιά έχουν περισσότερες εικόνες από τους πολέμους που συμβαίνουν στις χώρες όλου του κόσμου, παρόλα αυτά στο κεφαλάκι τους μαίνεται ένας κυκεώνας αποριών. Το αθώο μυαλό  τους δεν μπορεί να κατανοήσει τον λόγο που οι άνθρωποι πιάνουν όπλα στα χέρια και σκοτώνουν ο ένας τον άλλον . Η αθώα ψυχή τους, δεν θέλει να δεχτεί την σκληρότητα που δείχνουν, αλλά και το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες, συνομήλικοί τους στων οποίων τη θέση θα μπορούσαν να είναι, πρέπει να αποχωρίζονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είτε γιατί χάνονται, είτε γιατί φεύγουν, είτε γιατί χάνουν τη ζωή τους. Δυσκολεύονται να αποδεχτούν αυτή τη τεράστια αλλαγή και τις επιπτώσεις που επιφέρει στην καθημερινότητα. Πως εξηγούμε λοιπόν τους λόγους, τις συνέπειες αλλά και την επίδραση του πολέμου, σε ένα παιδί; Η Άλκη Ζέη καταφέρνει να το κάνει με πολύ μεγάλη μαεστρία, μέσα από τα μάτια του μικρού πρωταγωνιστή της, του Πέτρου.

Ο Πέτρος ζει στην Αθήνα, κατά την διάρκεια της κατοχής και βιώνει την συγκλονιστική εισβολή των Γερμανών, την ιστορική 28η Οκτωβρίου 1940.  Με την παιδική του αφέλεια, μας παρουσιάζει τα όσα βλέπει με τα μάτια του, τις αντιδράσεις της οικογένειάς του στις καθημερινές δυσκολίες, τις περιπέτειές του αλλά και εκείνες των φίλων τού. Περιπλανιόμαστε μαζί του στους πυρπολημένους δρόμους της Αθήνας, ζούμε όλες τις εξελίξεις κατά την προπολεμική περίοδο αλλά και την περίοδο του πολέμου, ενώ παρακολουθούμε τα συναισθήματά του να διαβαθμίζονται όσο περνάνε οι μέρες, νέες απορίες να δημιουργούνται τις οποίες εκφράζει με αρκετή δόση χιούμορ ενώ φυσικά δεν γίνεται να λείπουν και "σκληρές" σκηνές που πολύ αριστοτεχνικά η Άλκη Ζέη καταφέρνει να παρουσιάσει και να περιγράψει μέσα από τα μάτια ενός μικρού 10χρονου αγοριού. Νιώθουμε το φόβο του, το θυμό του, την κούραση, το αίσθημα της αδικίας και της σκληρότητας που πρέπει να αντιμετωπίσει, αλλά και την αναστάτωση της ίδιας της ζωής του. Στο βιβλίο παρελαύνουν πολλά πρόσωπα, όπως οι γονείς, ο παππούς, ο θείος Άγγελος που βρίσκεται στον πόλεμο, η Αντιγόνη, η αδερφή του Πέτρου, η Δροσούλα ,ο Σωτήρης και άλλοι πολλοί.

Πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο που αξίζει όχι μόνο να διαβαστεί από όλα τα παιδιά, αλλά και να διδαχθεί στα σχολεία, καθώς η Άλκη Ζέη μέσα από τα μάτια του μικρού Πέτρου μας μεταφέρει τις σκηνές της κατοχής και του πολέμου όπως τα έζησε η ίδια. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι, το καταπληκτικό αυτό βιβλίο, μεταφέρθηκε στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, κατά την θεατρική σεζόν 2011-2012, και σημείωσε, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, πολύ μεγάλη επιτυχία.

Από το οπισθόφυλλο

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του.
Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: "Σήκω... έγινε πόλεμος. δεν ακούς τις σειρήνες;"

Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο, αγαπούσε με πάθος τις αμερικάνικες ταινίες και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο - μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών.

Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι:
Πάντα μπροστά μας, για μια καινούρια ζωή...

Πηγή : http://www.talcmag.gr/

Αλκη Ζέη

Για την Άλκη Ζέη:

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της.  Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

Για την Συγγραφέα μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

 

Επίσημη Ιστοσελίδα Άλκης Ζέη: alkizei.com

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/alki-zei-o-megalos-peripatos-tou-petrou/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE