«Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» -Διαδραστική Παράσταση για παιδιά στο Θέατρο Αλκμήνη

 

Ένα από τα πιο συγκινητικά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, κούκλες, μάσκες, ένα Κλουβί, Τάι Τσι, θεατρικό παιχνίδι, υπέροχη μουσική από τον Γιάννη Ζουγανέλη… 

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραπάνω μεταξύ τους; Όλα συνδέονται ευρηματικά και αποτελούν τον πυρήνα μιας ξεχωριστής παιδικής παράστασης. Λέγεται «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα», τη σκηνοθεσία και τη θεατρική προσαρμογή υπογράφει η Ξανθή Ταβουλαρέα, ενώ η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο στο θέατρο Αλκμήνη.

Η Πλοκή… αλλιώς

Η ιστορία του παραμυθιού «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους: Ο αυτοκράτορας της Κίνας ζει στο παλάτι του. Τα πλούτη του δεν είναι ικανά να διώξουν την βαθιά του μελαγχολία. Ώσπου κάποια στιγμή, στον κήπο του κάνει την εμφάνισή του ένα αηδόνι, το κελάηδισμα του οποίου του παίρνει μακριά όλες τις έγνοιες. Μαγεμένος από το τραγούδι του ο αυτοκράτορας αποφασίσει να κλείσει το αηδόνι σε κλουβί. Κάποια στιγμή, ο ίδιος δέχεται ένα… αλλόκοτο δώρο: ένα μηχανικό αηδόνι, το οποίο κελαηδούσε πρωί και βράδυ. Ασταμάτητα. Κάτι που-φυσικά- δεν ήταν δυνατό να κάνει το αληθινό πουλί. Εξοργισμένος ο αυτοκράτορας αντικατέστησε τον πιστό του φίλο με το ψεύτικο υποκατάστατό του. Μέχρι που μια μέρα το μηχανικό αηδόνι χάλασε… Και τότε το αληθινό επέστρεψε για να του προσφέρει ξανά την ελπίδα, κελαηδώντας πια έξω από το παράθυρό του…

Η Ξανθή Ταβουλαρέα και η ομάδα της προτάσσουν τις μεγάλες αξίες αυτού του συγκλονιστικού παραμυθιού: Την ελευθερία της επιλογής και την ψυχική δύναμη που μας δίνει αυτή η ελευθερία. Και επιχειρούν να τις μεταδώσουν στα παιδιά, όχι με ξύλινους διδακτισμούς, αλλά με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούν κούκλες, μάσκες, καθώς και κινήσεις χορογραφημένες από δάσκαλο του Τάι Τσι. Στην παράσταση, δε, η οποία είναι βασισμένη στην ανατολίτικη φιλοσοφία, οι συντελεστές ενσωματώνουν ακόμη και θεατρικό παιχνίδι με τους μικρούς θεατές να παίρνουν μέρος στην πλοκή. Στη σκηνή, μάλιστα, θα υπάρχει ένα Κλουβί- σύμβολο της ελεύθερης επιλογής και των δεσμών που καλούμαστε να σπάσουμε, το ίδιο αντικείμενο που χρησιμοποίησε στις παραστάσεις του, στο ίδιο παραμύθι και ο Λάκης Αποστολίδης, ένας από τους πιο ευρηματικούς κουκλοπαίχτες της μεταπολεμικής Ελλάδας.

 

 

to-ahdoni-tou-autokratora_03

 

 

 

 

 

to-ahdoni-tou-autokratora_01

Τα παραμύθια πάντοτε ήταν - και πάντοτε θα είναι - ευχάριστα και ελκυστικά στα παιδιά, καθώς είναι λαϊκές επινοήσεις της φαντασίας και αφηγήσεις οι οποίες αναφέρονται σε κόσμους εξωπραγματικούς και ιδιαίτερους. 

Κάθε παραμύθι ταξιδεύει το παιδί σε έναν μαγικό τόπο, το ψυχαγωγεί αλλά και το διδάσκει· του μεταφέρει μηνύματα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το Αηδόνι του Αυτοκράτορα, ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875).

Η παιδική θεατρική παράσταση «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν και είναι μια παράσταση χαρούμενη, αισιόδοξη, για μικρούς και για μεγάλους. Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία υπογράφει η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ξανθή Ταβουλαρέα και η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Αλκμήνη.

 

to-ahdoni-tou-autokratora-afisa

Στην παράσταση έχουν ενσωματωθεί πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η διαδραστικότητα: στα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά και να παίξουν παιχνίδια με τους ηθοποιούς. Επιπλέον, η μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη είναι μοναδική - και είναι ειδικά γραμμένη για την παράσταση.

Ζητήσαμε από την Ξανθή Ταβουλαρέα να μας πει δυο λόγια για την ταυτότητα της παράστασης και για τα μηνύματα που αυτή εμπεριέχει:

 

❝Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα, Αγαπημένη Παράσταση. Από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του παραμυθά που με τις ιστορίες του μας αναγκάζει να σκάψουμε βαθιά στον εαυτό μας και να πετάξουμε ψηλά, μέχρι τον ήλιο. Η παράσταση είναι γεμάτη από τη μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη και ήχους από αντικείμενα της Ανατολής, της μακρινής Ασίας. Εκεί που ο Αυτοκράτορας της Κίνας βρίσκει ξανά τη χαρά της ζωής, και στο τέλος τη ζωή την ίδια, μέσα από το κελάηδισμα ενός Αηδονιού. Οι ρόλοι, κούκλες, μάσκες, οι αφηγητές, εμψυχώνονται από τους ηθοποιούς: Γιάννης Αγριόμαλλος, Ηλίας Γκογιάννος, Βαρβάρα Πεντζερίδου, Φίλη Μαρσώ. Η παράσταση είναι διαδραστική. Παίζουμε με τα παιδιά, πετάμε ψηλά, γινόμαστε μαϊμούδες και πουλιά και τετράποδα. Συγκινούμαστε και γελάμε. Κι επειδή είμαστε στην Ασία, επειδή το Αηδόνι μας μιλάει για ελευθερία, για επιλογή, για την ομορφιά της ζωής και τη Δημιουργία, επιλέξαμε κινήσεις Τάι Τσι, ώστε με αυτήν την κίνηση του Αηδονιού να εκφράσουμε τον εσωτερικό του κόσμο. Και φεύγοντας από το θέατρο, θέλουμε όλοι οι θεατές να πάρουν μαζί τους, στην καρδιά τους, λίγο (ή πολύ) από το φως της παράστασής μας. Να νιώσουν όμορφα, αισιόδοξα, να ανοίξουν την καρδιά τους και να επιλέξουν την αγάπη❞.

 

to-ahdoni-tou-autokratora_02

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Τίτλος: Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα 

Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Θεατρική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Αγριόμαλλος, Ηλίας Γκογιάννος, Βαρβάρα Πεντζερίδου, Φίλη Μαρσώ

Μουσική παράστασης: Γιάννης Ζουγανέλης

Διδασκαλία Τάι Τσι: Studio 71 – Βριλήσσια

Σκηνικά: Ρέον

Πού: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8, Γκάζι, τηλ.: 210 3428650, www.theatro.gr

Πότε: Κάθε Σάββατο στις 16:00

Πρεμιέρα: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

Δείτε την εκδήλωση της παράστασης στο facebook:  Πρεμιέρα: Το αηδόνι του Αυτοκράτορα

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/aidoni-tou-aftokratora-diadrastiki-parastasi-gia-pedia-sto-theatro-alkmini/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE