Άγιος Βασίλης: To be or not to be?

Η ιστορία της μορφής του Άγιου Βασίλη, ξεκινάει με μια πρώτη αναφορά στο ποίημα «A Visit from St. Nicholas» που δημοσιεύτηκε το 1823. Σαράντα χρόνια μετά εμφανίστηκε οπτικοποιημένη η εκδοχή του σε ένα περιοδικό. Μετέπειτα συνέβαλαν το παιδικό βιβλίο «The Life and Adventures of Santa Claus» του 1902, μία εταιρεία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό και αργότερα το 1931 ήρθε η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία η οποία και τον χρωμάτισε στην δική της απόχρωση.

Για τους ορθόδοξους χριστιανούς, ο Μέγας Βασίλειος είναι ο Άγιος Βασίλης, ο οποίος έζησε στην Καππαδοκία και αφιέρωσε όλη του την ζωή στη βοήθεια προς το συνάνθρωπο. Θεωρείται ως ο εμπνευστής και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Λόγω του ότι πέθανε 31 Δεκεμβρίου (του 378), θεωρήθηκε πως 1η Ιανουαρίου φέρνει ευλογία και καλή τύχη στην νέα χρονιά γι'αυτό και στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο. Στην Δύση, ο Άγιος Βασίλης έχει ταυτιστεί με τον Άγιο Νικόλαο, λόγω της γενναιοδωρίας του.

is-santa-real

villagefamilymag.org

 

Huffington Post

 

Santa Claus with checklist, portrait, close-up

91981-quotes-from-the-santa-clause

 

Κάθε Χριστούγεννα, οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με το χαριτωμένο αυτό δίλημμα.. "τι να πω στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη;", "Να πω αλήθεια ή ψέμματα;". 

Ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας, την ιδεολογία ή το θρήσκευμα μας, ποια είναι η αλήθεια γύρω από την ιστορία του Άγιου Βασίλη; Το γεγονός ότι τα παλιά τα χρόνια, δημιουργούσαν συχνά ιστορίες-θρύλους που παραμένουν μέχρι σήμερα, μας αποδεικνύει το εξής απλό. Από ανθρώπους που κάποτε υπήρξαν και έκαναν την διαφορά, κρατώντας μόνο τα θετικά τους στοιχεία δημιουργούσαν μύθους. Οι μύθοι αυτοί εξαπλώνονταν από γενιά σε γενιά, από δεκαετίες σε δεκαετίες και έπαιρναν σταδιακά άλλη υπόσταση. Η ανάγκη προφανώς του ανθρώπου να μεταδώσει αξίες με μία πιο μυθική έκταση, που θα γίνει πιο εύκολα αντιληπτή και θα εδραιωθεί ισχυρότερα στον κοινό νου.

 

Αν εστιάσουμε σε όσα βασικά αντιπροσωπεύουν την ιδέα της μορφής του Άγιου Βασίλη, είναι όντως ψέμα να μεταδώσουμε στα μικρά παιδιά με παραμυθένιο τρόπο την ύπαρξή του; Στην προσπάθειά μας να γινόμαστε όλο και πιο ρεαλιστές, χάνουμε την μαγεία στο κάθε τι. Δεν σκληραγωγούμε τα παιδιά λέγοντάς τους "όχι παιδί μου δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, είναι κατασκεύασμα αιώνων..". Ούτε θα φανούν ανόητα στους έξυπνους συμμαθητές τους όταν θα τα περιγελάσουν. Γιατί εκείνα "ξέρουν" πως δεν υπάρχει κι εμείς θα νιώσουμε ενοχές που δεν τα προφυλάξαμε από ενδεχόμενες κοροϊδίες.

 

Πρώτα απ'όλα μια καλή ιδέα θα ήταν αν δοκιμάζαμε να βγάλουμε εκτός τετριμμένα του τύπου "αν είσαι καλό παιδί θα σου φέρει δώρο ο Άγιος Βασίλης." Το να εστιάζουμε στην υλιστική πλευρά του θέματος, δεν θα έχει ποτέ αποτέλεσμα για τα παιδιά γιατί δεν θα είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να μεταδώσεις το μήνυμα, περνώντας τους τις αξίες που τον αντιπροσωπεύουν.

Φεύγοντας λοιπόν από έναν πεζό τρόπο σκέψης, η ιστορία του Άγιου Βασίλη είναι η καλύτερη αφορμή για να μεταδώσουμε στα παιδιά μας πως όλοι είμαστε εν δυνάμει...Άγιοι Βασίληδες. Κι αυτό δεν αφορά στο μοίρασμα δώρων, αλλά στις καλές πράξεις όλες τις εποχές με μία παραπάνω δόση ζεστασιάς και ανθρωπιάς τα Χριστούγεννα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/agios-vasilis/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE