Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια – Harper Lee

Από το οπισθόφυλλο

"Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια".

Αυτή είναι η συμβουλή του δικηγόρου Άττικους Φιντς στα παιδιά του, καθώς ο ίδιος αποφασίζει να υπερασπιστεί στο δικαστήριο το πραγματικό "κοτσύφι" αυτής της υπέροχης ιστορίας, έναν νεαρό μαύρο...Μέσα από τα παιδικά μάτια της Σκάουτ και του Τζεμ Φιντς, η Χάρπερ Λη εξερευνά με αναντίρρητη εντιμότητα και αστείρευτο χιούμορ τον παραλογισμό της στάσης των ενηλίκων απέναντι στις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον Αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του '30.
Τα φαινομενικά γαλήνιο και ειρηνικό Μέικομπ της Αλαμπάμα είναι στην πραγματικότητα βουτηγμένο στην προκατάληψη, τη βία και την υποκρισία. Αλλά τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη...Ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, το "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αξιολογότερα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας.Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε πάνω από σαράντα γλώσσες και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο, το 1962, από τον Ρόμπερτ Μάλιγκαν, σε μια "κλασική" ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ."

 

 

 

Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο διαπραγματεύεται το πάντα επίκαιρο θέμα του ρατσισμού. Η Σκάουτ και ο Τζέμ Φιντς, είναι δυο αδέρφια που ζουν σε μια φαινομενικά γαλήνια και ειρηνική πόλη της Αλαμπάμα. Όταν ο πατέρας τους, ο δικηγόρος Άττικους Φιντς θα κληθεί να υποστηρίξει έναν έγχρωμο που κατηγορείται αδίκως , τα δυο παιδιά, θα έρθουν αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας τους, και θα γεμίσουν το μυαλουδάκι τους ερωτηματικά, για το ποιο άραγε είναι το σωστό και ποιο το λάθος.  Ο Άττικους, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, που ξεφεύγει από τον καθωσπρεπισμό της μικρής τους κοινωνίας, προσπαθεί να τα διδάξει,αλλά και να απαντήσει σε όσα τον ρωτούν. Τις απορίες τους, τις σκέψεις αλλά και τις αντιδράσεις τους, μας παρουσιάζουν μέσα από τα παιδικά τους μάτια, με χιούμορ αλλά και μια αθώα  οπτική γωνία. 

 

 

Ποτέ δεν γνωρίζεις πραγματικά έναν άνθρωπο,μέχρι να φορέσεις τα δικά του παπούτσια, και να περπατήσεις μέσα σε αυτά. "Το kill a mocking bird"

Ποτέ δεν γνωρίζεις πραγματικά έναν άνθρωπο,μέχρι να φορέσεις τα δικά του παπούτσια, και να περπατήσεις μέσα σε αυτά. "Το kill a mocking bird"  Πηγή:http://quotesgram.com/

Αυτό που κατάφερε η Harper Lee, να μας παρουσιάσει δηλαδή ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών, δεν ήτανκαθόλου εύκολο. Μας μεταφέρει τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις που μπερδεύουν το μυαλουδάκι τους, αλλά και την αθωότητά τους, με χιούμορ και αγγίζουν πραγματικά τον τρόπο που σκέφτεται ένα μικρό παιδί. Μας κάνει να προβληματιστούμε για το θέμα του ρατσισμού, ενώ σε κάποια σημεία αναρωτήθηκα: έχουν όντως αλλάξει καθόλου τα πράγματα ή το πρόβλημα των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του ρατσισμού, όλων των ειδών, παραμένει τόσο έντονο ειδικότερα στις μικρές κοινωνίες;

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι το βιβλίο εχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, αλλά και το Βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε πάνω από σαράντα γλώσσες και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, το 1962, από τον Ρόμπερτ Μάλιγκαν,  με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ.

Η Χάρπερ Λι γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1926 στον Μονρόεβιλ της Αλαμπάμα. Σε ηλικία 22 ετών εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία. Σύντομα αποφάσισε να αφιερωθεί στη συγγραφή. Το "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" γράφτηκε μέσα σε μια δεκαετία περίπου και μετά την έκδοσή του το 1960 της χάρισε ένα βραβείο Πούλιτζερ (1961) και διεθνή αναγνώριση Γυρίστηκε ταινία (1962) με πρωταγωνισή τον Γκρέγκορι Πεκ και απέσπασε τρία όσκαρ. Μόλις το 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, "Βάλε ένα φύλακα", το οποίο είχε γράψει πριν τα "Κοτσύφια". Έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 2016, σε ηλικία 90 ετών.

Πηγή: Public.gr
Πηγή Φωτογραφίας:http://www.theguardian.com

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%83%cf%8d%cf%86%ce%b9%ce%b1-harper-lee/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE