Στάση γονέων στη διαφορετικότητα των παιδιών

parents-300x246

 

 kids and parents

 

 Importance-of-parents-in-child-development-parents-and-child

 

 

 parents_teach

 

 

 

 

 

Τι σημαίνει άραγε να είσαι διαφορετικός; Και γιατί να γίνονται αναλύσεις επί των αναλύσεων για κάτι τόσο αυτονόητο, μιας και όλοι οι άνθρωποι διαφέρουμε μεταξύ μας; Κανένας δεν είναι όμοιος με τον άλλον κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει όλοι μας να αποδεκτούμε και να μας ενδιαφέρει μόνο το να είμαστε ίσοι. Κι εκεί να επικεντρωθούμε.

Σήμερα όμως δεν θα αναφερθούμε γενικά στην διαφορετικότητα των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν παιδιά που είτε από την γέννησή τους είτε λίγο μετά έχουν κάποιες ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για εκείνα που γεννιούνται με σύνδρομο down, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, που έχουν κάποιες άλλες διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, επιληψία ή κάποια αναπηρία.

Είναι γνωστό πως στην κοινωνία μας οι ταμπέλες μπαίνουν με μεγάλη ευκολία, διότι δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία, η κουλτούρα για να διαχειριστούν ορισμένοι άνθρωποι την διαφορετικότητα. Κι αυτό είναι κάτι που δυσχεραίνει συναισθηματικά τους γονείς ειδικά όταν βρίσκονται στο πρώτο σοκ λίγο μετά την διάγνωση. Ως επί το πλείστον, η περίοδος εκείνη μετά την διάγνωση είναι η πιο δύσκολη και περνούν τα στάδια που θυμίζουν την διαδικασία που βιώνεται το πένθος ( σοκ, άρνηση, θυμός, κατάθλιψη, αποδοχή). Δεν είναι απαραίτητο φυσικά να περάσουν από τα ίδια στάδια όλοι, απλώς είναι κάτι που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό από ειδικούς επιστήμονες.

 Στην αρχή λοιπόν που το τοπίο είναι θολό και τα πιο απλά πράγματα φαντάζουν βουνό (και δικαιολογημένα) οι γονείς χρειάζονται δίπλα τους κατάλληλους ανθρώπους για στήριξη. Είναι απαραίτητο να ενταχθούν σε ομάδες με άλλους γονείς που βιώνουν την ίδια ή παρόμοια περίπτωση. Όπως επίσης και να ξεκινήσουν συνεδρίες με κάποιον ειδικό. Και στις δύο περιπτώσεις θα λάβουν μεγάλη ανακούφιση και καθοδήγηση. Σε όλο αυτό το διάστημα είναι απαραίτητο να αποδεκτούν την κατάσταση και να αντιληφθούν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα και αξίζουν να ζουν αξιοπρεπώς, με σεβασμό και ευκαιρίες ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους. Έτσι λοιπόν, αντί να κοιτάζουμε τι θα πει ο κόσμος για το παιδί μας που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα, καλύτερα να επικεντρωθούμε στην πρώιμη παρέμβαση. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η ειδική εκπαίδευση από το σπίτι, τόσο τα παιδιά θα αποκτούν παραπάνω δεξιότητες για αυτονομία, αλληλεπίδραση με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και μαθησιακές ικανότητες.

 

Όλα αυτά που στην αρχή φαίνονται βουνό, με υπομονή, θέληση και διάθεση όταν διαχωρίζονται σε μικρούς στόχους, μπορούν να κατακτηθούν. Οι γνώσεις από τα βιβλία είναι μια βάση, στην πράξη όμως εξελισσόμαστε. Αρχικά είναι αναγκαίο οι γονείς να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα, για παράδειγμα περί αυτισμού, αλλά με μέτρο για να μην δυσχεραίνει τις προσπάθειές τους. Το κάθε παιδί θέλει ειδική μεταχείριση, είτε γεννιέται με αυτισμό είτε χωρίς γι'αυτό η παρατήρηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία ενός γονέα.

Όταν απομακρυνθούμε από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τον κοινωνικό περίγυρο, τότε θα μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας με το παιδί. Και να θυμόμαστε πως ακόμα κι όταν σε κάποιες περιπτώσεις δείχνουν πως δεν μας καταλαβαίνουν, εκλαμβάνουν όλα μας τα συναισθήματα. Γι'αυτό είναι απαραίτητο να μην είμαστε φειδωλοί στην ένδειξη της αγάπη μας, στο ότι είμαστε περήφανοι για εκείνα, να τα επιβραβεύουμε ενισχύοντας τις θετικές συμπεριφορές τους και την αυτοεκτίμησή τους.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που σπάνια γίνεται αναφορά. Οι περισσότεροι γονείς στην προσπάθεια να κάνουν το καλύτερο δυνατό αφοσιώνονται τόσο πολύ που εγκαταλείπουν την προσωπική τους ζωή. Είναι λεπτές οι ισορροπίες, μα είναι ζωτικής σημασίας να αντιληφθούν πως κι εκείνοι έχουν βασικές ανάγκες και αν δεν είναι επαρκείς, ευτυχισμένοι, δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε τα παιδιά τους ευτυχισμένα. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ για να το σηκώνει κανείς μόνος του.  Η συντροφικότητα, οι φίλοι, η διασκέδαση είναι απαραίτητα εφόδια για μια ισορροπημένη ζωή.

Στα επόμενα άρθρα θα υπάρξουν πιο αναλυτικά θέματα για την Ειδική Αγωγή.

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%ad%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE