Πως να θυμάστε εύκολα όλους τους κωδικούς σας με το KeePass

keepass

Είναι γεγονός πως η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη “κωδικούς”. Κωδικούς για το email μας, κωδικούς για τις διάφορες ιστοσελίδες που είμαστε γραμμενοι, κωδικοί για τα συστήματα που δουλεύουμε στις εργασίες μας, κωδικούς για το e-banking, για τις δημόσιες υπηρεσίες, pin για τα κινητά, για τα ΑΤΜ και πολλά ακόμα.. Και πρέπει να θυμομαστε πολλά διαφορετικά γιατί η κάθε υπηρεσία απαιτεί τον δικό της συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων, επομένως δεν μπορούμε να βάζουμε σε όλα το ίδιο… και μεταξύ μας δεν είναι και ότι πιο ασφαλές.
Ποιος όμως μπορεί να τα θυμάται όλα αυτά, ειδικά την σημερινή εποχή που όλοι έχουμε πολλά να μας απασχολούν; Το να τα καταγράψουμε σε ένα χαρτακι δεν ειναι λύση. Αφενός μπορεί να το χάσουμε αφετέρου να μας το κλέψουν! Το ίδιο και να τα καταγράψουμε απλά στο κινητό μας ή στον υπολογιστή μας. Όλοι φοβόμαστε τυχόν εισβολή από χάκερς ή κλοπή και απώλεια του κινητού. Εδώ λοιπόν έρχεται μια εξαιρετική εφαρμογή να μας σώσει. Πρόκειται γι ατο KeePass . Τι κανει; Το KeePass είναι ένας password manager. Αναλαμβάνει δηλαδη να αποθηκεύει και να προστατεύει με ασφάλεια τους κωδικούς που χρησιμοποιουμε. Πάμε να το γνωρίσουμε.

Καταρχήν να πούμε οτι το KeePass διατίθεται σε πολλές πλατφόρμες. Μπορούμε δηλαδή να το κατεβάσουμε τόσο στον υπολογιστή μας όσο και στις φορητές συσκευές(android, ios ή windows).Μπορούμε τέλος να κατεβάσουμε και την φορητή έκδοση της εφαρμογής και να την έχουμε πάντα στο usb stick μας! Στο KeePass λοιπόν δημιουργούμε ένα αρχείο database όπου εκει καταγράφουμε τους κωδικούς που θέλουμε να θυμόμαστε,και το οποίο προστατεύεται από κωδικό που ορίζουμε κατά την δημιουργία του. Το KeePass μας βοηθά με ειδικά πεδία να διαχειριστουμε εύκολα τους κωδικούς, ξεχωρίζοντας τους σε διάφορες ομάδες ανάλογα το τι αφορά ο καθένας.
Το αρχείο database μπορούμε να το κάνουμε κάπου εξαγωγή και μετά το μεταφέρουμε από την μια πλατφόρμα στην άλλη. Ένας άλλος τρόπος απλός και σίγουρα εξυπηρετικός είναι το dropbox. Συγχρονίζουμε ολες τις εφαρμογες keepass με το dropbox μας ουτως ώστε αν μας κλεψουν για παραδειγμα το κινητο, απλα βγάζουμε το αρχείο απο το dropbox και αυτόματα δεν μπορεί η εφαρμογή να αντλεί τη βάση δεδομένων που έχουμε προσθέσει.

savepass

save password

Στην ιστοσελίδα του KeePass θα βρουμε παρα πολλά Plugins τα οποία μας βοηθούν σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα plugins για συγχρονισμό με διάφορα clouds (dropbox, gdrive κλπ), η εισαγωγή κωδικών από κάποιο άλλο προγραμμα Password Manager που πιθανόν να χρησιμοποιείτε ήδη, ή ακομα και προγράμματα για κωδικοποίηση και προστασία κωδικών. Διαθέτει επίσης password generators που σας βοηθάνε να φτιάξετε ασφαλείς και δυνατούς κωδικούς προστασίας.
Φυσικά υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές που κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, αλλά το KeePass ήταν εκείνη που προτίμησα καθώς, θεωρώ ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη και δωρεάν εφαρμογή, αλλα και που παρέχει μεγάλη ασφάλεια.Πιστεύω πως ένας password manager δεν πρέπει να λείπει ποτέ από τη ζωή μας και το keepass κάνει ακριβώς αυτά που ζητάω 🙂
Enjoy!!!!

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ba%cf%89%ce%b4%ce%b9%ce%ba/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE