Παιδί και Internet

 

Καθώς τα χρονια περνούν, παρατηρούμε ότι η χρήση υπολογιστή και διαδικτύου γίνεται ολοένα και από μικρότερη ηλικία. Σαφώς και οι καιροί αλλάζουν και το internet έχει κατοχυρωθεί πλέον ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας όχι μόνο προσωπικά αλλά και επαγγελματικά.

Ποιά είναι όμως η σωστή ηλικία για χρήση του διαδικτύου από ένα παιδί, έχει να κάνει αποκλειστικά με την προσωπικότητά του κι αν υπάρχει κλίμα κατανόησης και συνεργασίας μέσα στο σπίτι. Εξαρχής είναι βοηθητικό να μπαίνουν κανόνες ως προς τις ώρες χρήσης και όσον αφορά το περιεχόμενο των περιηγήσεων, όπως επίσης και να βρίσκεται ο υπολογιστής σε κοινόχρηστο χώρο μέσα στο σπίτι.

Πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία έχουν οι γονείς, καθώς είναι το πιο άμεσο παράδειγμα προς μίμηση. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να είσαι όλη μέρα στον υπολογιστή και να απαιτείς από το παιδί σου να το χρησιμοποιήσει για λίγη μόνο ώρα.

 

 

 

KidTablet

 

 

 

computer-kids

 

Λόγω του ότι είναι αδύνατον να αποκλείσουμε όλες τις ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, μπορούμε να προνοήσουμε διαφορετικά. Εκπαιδεύοντας σωστά τα παιδιά μας, για να μάθουν πως να αντιμετωπίσουν και να διαχειρίζονται κάποιες καταστάσεις. Γι'αυτό ενισχύουμε την μεταξύ μας σχέση, να υπάρχει εμπιστοσύνη έτσι ώστε να είμαστε οι πρώτοι που θα απευθυνθούν σε σοβαρές περιπτώσεις. Και να τους διασφαλίσουμε ότι θα βρουν κατανόηση, στήριξη και όχι επίπληξη, τιμωρία και τσακωμούς.

Όσον αφορά την εφηβεία που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι διαχείρισης του internet, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις συμπεριφορές του παιδιού. Οι έφηβοι με αντικοινωνική συμπεριφορά, εσωστρέφεια, είναι πιο εύκολο να προσκολληθούν στο διαδίκτυο και να παρασυρθούν από την φαινομενική ασφάλεια της μη προβολής τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν διατρέχουν κίνδυνο και οι έφηβοι οι οποίοι είναι πιο δυναμικοί και κοινωνικοί. 

Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές από την Microsoft.

 

 

 

10 πράγματα για να κινούνται τα παιδιά ασφαλέστερα στο Διαδίκτυο

 

Προτού επιτρέψετε στο παιδί σας να χρησιμοποιήσει το Internet χωρίς επίβλεψη, φροντίστε να καθορίσετε ένα σύνολο κανόνων με το οποίο θα είστε όλοι σύμφωνοι. Εάν δεν είστε σίγουροι από που πρέπει να αρχίσετε, εδώ θα βρείτε μερικές ιδέες σχετικά με όσα πρέπει να συζητήσετε με τα παιδιά σας, ώστε να τα μάθετε να χρησιμοποιούν το Internet με ασφάλεια.

 

  1. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο Internet μαζί σας. Απολαύστε το Internet, μαζί με τα παιδιά σας.
  2. Μάθετε στα παιδιά σας να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Εάν νοιώθουν άβολα με οτιδήποτε στο Internet, θα πρέπει να σας το πουν.
  3. Εάν τα παιδιά σας επισκέπτονται δωμάτια συνομιλίας, χρησιμοποιούν προγράμματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (IM), διαδικτυακά παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες στο Internet που απαιτούν όνομα σύνδεσης για την αναγνώρισή τους, βοηθήστε το παιδί σας να επιλέξει το όνομα σύνδεσης και βεβαιωθείτε ότι δεν θα περιέχει προσωπικά δεδομένα του παιδιού σας.
  4. Επιμείνετε ώστε τα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, όπως πού πηγαίνουν σχολείο ή πού τους αρέσει να παίζουν.
  5. Μάθετε τα παιδιά σας πως η διαφορά μεταξύ καλού και κακού είναι η ίδια στο Internet όπως και στον πραγματικό κόσμο.
  6. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να σέβονται τους υπόλοιπους χρήστες του Internet. Φροντίστε να κατανοήσουν πως οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στον υπολογιστή.
  7. Επιμείνετε ώστε τα παιδιά σας να σέβονται την ιδιοκτησία των άλλων στο Internet. Εξηγήστε τους ότι η δημιουργία παράνομων αντιγράφων της πνευματικής εργασίας άλλων -μουσική, βιντεοπαιχνίδια και άλλα προγράμματα- ισοδυναμεί με την κλοπή από ένα κατάστημα.
  8. Πείτε στα παιδιά σας πως ποτέ δεν θα πρέπει να συναντούν διαδικτυακούς φίλους κατά πρόσωπο. Εξηγήστε ότι οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί να μην είναι αυτό που υποστηρίζουν πως είναι.
  9. Μάθετε στα παιδιά σας πως ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στο Internet δεν είναι πάντοτε αλήθεια. Ενθαρρύνετέ τα να σας ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες.
  10. Ελέγξτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας στο Internet χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό Internet. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφετε τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί σας και να μάθετε τι κάνουν εκεί.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-internet/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE