Παιδί και τιμωρία

 

Γονείς και τιμωρία παιδιών.

Τιμωρία ή ανταμοιβή;

Ανταμοιβή ή πειθαρχία;

Ιδού το ερώτημα!

discipline_with_love

 

 

 

 

timoria

 

Σε μία προσπάθεια να εξετάσουμε το ζήτημα σφαιρικά και όχι επιπόλαια, χωρίς να γινόμαστε απόλυτοι και δεικτικοί, προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Σε πρώτη φάση, ας παρατηρήσουμε τι κερδίζουμε μακροπρόθεσμα από την τιμωρία και τι από την ανταμοιβή. Αδιέξοδο. Η τιμωρία είναι μια άτοπη λύση που δεν προσφέρει το παραμικρό και η ανταμοιβή κρύβει τους εξής κινδύνους: Να βλέπει το παιδί επιφανειακά τον στόχο μόνο και μόνο για να κερδίσει κάτι από αυτό.

Η τιμωρία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε περιπτώσεις που έχουμε προειδοποιήσει τα παιδιά για τις συνέπειες κι εκείνα προβαίνουν προκλητικά σε πράξεις πχ αταξίας. Δεν τιμωρούμε για παράδειγμα ποτέ την απροσεξία.

Ο γονιός θα πρέπει να αναγνωρίζει τις ανάγκες του παιδιού του και να βρίσκει λύσεις που θα συμπεριλαμβάνουν τις ανάγκες και των δύο. Κατά αυτό τον τρόπο καλλιεργούνται αξίες, ο σεβασμός και το δημοκρατικό πνεύμα. Επίσης καλλιεργείται η αυτοεκτίμηση και μπαίνουν πλέον άλλες βάσεις στην σχέση γονιών και παιδιών.

Η εκμάθηση της πειθαρχίας αποτελεί μία πετυχημένη "μέθοδο" μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες και δημιουργική οριοθέτηση.

Μερικά ακόμα "tips" :

 

 

sw

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b9%ce%bc%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b1/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE