Παιδί και διαζύγιο

 

Αν και ακούγοντας πλέον την λέξη "διαζύγιο", θεωρείται κάτι το συνηθισμένο, δεν παύει όμως να μην είναι κάτι απλό για τα παιδιά. Υπάρχουν κατηγορίες διαζυγίων και αυτές έχουν να κάνουν με την νομική διαδικασία (αν έχει βγει το διαζύγιο νόμιμα, αν οι γονείς συζούν ακόμα όντας χωρισμένοι τυπικά ή αν βρίσκονται σε διάσταση με τον έναν από τους δύο να μετακομίζει).

 Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο τα παιδιά να μην μετακομίζουν από το υπάρχον σπίτι σε νέο, καθώς είναι σκληρό να βιώσουν ταυτόχρονα δύο ραγδαίες αλλαγές στην ζωή τους.

6c1e3eeee75b3063a4f5af9a8fac22a0

 

 

Ξεκινώντας από την πρώτη φάση ενός διαζυγίου, τα παιδιά βιώνουν μια μεγάλη ανασφάλεια όταν η ενωμένη οικογένεια σκορπίζει σε επιμέρους κομμάτια. Αισθάνονται επιπλέον εγκατάλειψη και χρειάζεται άμεση προσοχή για να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο συναίσθημα εμπράκτως. Ορισμένα παιδιά παίρνουν αυτοβούλως όλη την ευθύνη του χωρισμού των γονιών πάνω τους. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως τα αίτια βρίσκονται αλλού. Αν υπάρχουν αδέλφια μικρότερα, κουβαλάνε και ένα επιπλέον φορτίο, αυτό της φροντίδας τους. Ένα παιδί δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τον ρόλο του γονέα.

 

6a00d83451b82d69e2015432ca40f5970c

 

Τα συναισθήματα της απώλειας, της λύπης διαδέχονται του θυμού και της ανησυχίας για το μέλλον μη ξέροντας πως να συμπεριφερθούν.

Μεγάλη προσοχή ειδικά στο πρώτο διάστημα από τους γονείς, να βρίσκονται και οι δύο δίπλα τους και να περνούν χρόνο όλοι μαζί. Πχ σε δραστηριότητες του παιδιού, σε σχολικές εκδηλώσεις, σε εκπαιδευτικές ενημερώσεις, σε παιδικά πάρτι. Καλό είναι να παραμερίζονται οι προσωπικές διαφορές του ζευγαριού και να μένει στην άκρη ο εγωισμός έτσι ώστε να δείχνουν εμπράκτως ότι πάνω από όλα είναι γονείς. Και ότι θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και οι δύο. Επίσης, πολύ αναγκαίο να τονιστεί το εξής σοβαρό θέμα, ότι δεν πρέπει να κατηγορούν ο ένας τον άλλον στα παιδιά. Είναι σημαντικό να καλλιεργείται ο σεβασμός.

Child after parents divorce

Όσον αφορά την καθημερινότητα, μιας και είναι αδύνατον να παραμείνει ίδια, ας γίνουν προσπάθειες να παραμείνουν οι κανόνες και η πειθαρχία, καθώς είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουν τα όρια και ο έλεγχος.

Μην ξεχνάτε, να δίνετε την δυνατότητα στα παιδιά σας να εκφράζονται, να μην χωρίζεστε σε στρατόπεδα και να είστε ειλικρινείς χωρίς περιττές λεπτομέρειες.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b6%cf%8d%ce%b3%ce%b9%ce%bf/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE