Phoenix (2014)

4e9a49c5-c565-4b25-9838-c54ff0836026

Phoenix (2014)
 
 
 
Σκηνοθεσία: Christian Petzold

 

Σενάριο: Christian Petzold

 

Ηθοποιοί: Nina Hoss Nina Kunzendorf Uwe Preuss

 

 
Υπόθεση:
Ιούνιος, 1945. Η Νέλι καταφέρνει να επιζήσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, έχοντας όμως υποστεί πολλά τραύματα στο σώμα της. Θα υποβληθεί σε μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να αναπλάσει το πρόσωπό της. Όταν ολοκληρωθούν, θα αναζητήσει το σύζυγό της, ο οποίος όμως δεν θα την αναγνωρίσει. Αντιθέτως λόγω της ομοιότητάς της, θα της προτείνει να υποδυθεί την γυναίκα του, που ο ίδιος θεωρεί νεκρή, με σκοπό να διεκδικήσουν την περιουσία της. Η Νέλι αν και διστακτική, δέχεται να παίξει αυτό το ρόλο, ελπίζοντας ότι έτσι θα μάθει την αλήθεια για τα πραγματικά του συναισθήματα του άνδρα της.
 
 
 
 

 

το trailer του Phoenix
 
 
 
 
Το τραγούδι του Φοίνικα είναι μια συγκλονιστική ιστορία, χωρίς να περιλαμβάνει έντονα δράματα και κλισέ. Τιμήθηκε και με το βραβείο Fipresci συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
Η πρωταγωνίστρια Νίνα Χος θεωρείται μία από τις καλύτερες θεατρικές και κινηματογραφικές ηθοποιούς της σύγχρονης Γερμανίας. Εδώ παίρνει πάνω της το έργο και καταφέρνει να σου τραβήξει όλη την προσοχή. Είναι μια ταινία εσωτερικών συγκρούσεων, με λίγους διαλόγους, ένταση στα βλέμματα και ένα σκοτεινό τοπίο από τον πόλεμο που έχει διαλύσει ανθρώπους και ψυχές. Χωρίς να θέλω να αποκαλύψω το παραμικρό διάβασα κάπου πως το τέλος της ταινίας είναι ένα από τα καλύτερα του κινηματογράφου και το προσυπογράφω!
 

6f1eb72e-6a97-4884-aaf5-6231fd3e6c82

 

 

7151c74e-096d-443c-bd04-73154d45713e

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ  (πηγή)
 
Η πρώτη μέρα των γυρισμάτων για το Phoenix: ένα δάσος, ένας άντρας σε φόρμα Βέρμαχτ, γυναίκες με περιβολή στρατοπέδου συγκέντρωσης. Χρησιμοποιήσαμε ως αναφορά μια φωτογραφία του Ιδρύματος για το Ολοκαύτωμα: μιά έγχρωμη εικόνα με έντονο κόκκο από ένα σταυροδρόμι στο δάσος λουσμένο από ιμπρεσσιονιστικό πρωινό φως. Μόνο σε δεύτερη ανάγνωση ο θάνατος: ένα πτώμα στο γρασίδι. Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος κάτι δε λειτουργούσε. Ο φωτισμός ήταν καλός, το κάδρο μας τέλειο, έμοιαζε με ακριβή αναπαράσταση της εικόνας, αλλά κάτι δε λειτουργούσε. Η αναπαράσταση του τρόμου, η φωτογραφία μέσα και γύρω από το Άουσβιτς- ήταν σα να προσπαθούσαμε να συμπυκνώσουμε τα πάντα σε μία ιστορία και να τα εξαναγκάσουμε σε τάξη. Πετάξαμε όλο το υλικό που γυρίσαμε εκείνη την ημέρα


Πριν το Ολοκαύτωμα υπήρχαν ιστορίες, τραγούδια, μυθιστορήματα- αυτά δεν υπήρχαν τώρα. Ένα κείμενο μας βοήθησε πολύ στην προετοιμασία μας, το EinLiebesversuch (‘AnExperiment


in Love’) του Alexander Kluge. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Άουσβιτς. Οι Ναζί παρατηρούν από κλειδαρότρυπες ένα ζευγάρι που κάποτε ήταν τρελά ερωτευμένο. Οι γιατροί προσπαθούν να αναβιώσουν αυτό τον έρωτα. Θέλουν να δουν το ζευγάρι να κοιμάται μαζί. Σκοπός τους να δουν αν η γυναίκα έχει στειρωθεί με επιτυχία. Δοκιμάζουν τα πάντα: σαμπάνια, κεριά, τους ψέκαζαν ακόμη με κρύο νερό θεωρώντας ότι η ανάγκη για ζεστασιά θα τους φέρει κοντά. Δε συμβαίνει τίποτα όμως- δεν κοιτάζουν καν ο ένας τον άλλον. Η αποτυχία των γιατρών είναι ένας θρίαμβος για την αγάπη: μια χαμένη αγάπη δε μπορεί να πυροδοτηθεί από τους εγκληματίες. Μας βοήθησε πολύ αυτό το κείμενο όταν αναρωτιόμασταν αν είναι δυνατόν να αναγεννήσεις συναισθήματα όπως η αγάπη, η συμπάθεια σε αυτό το κλίμα και τις συνθήκες. 


Η Νέλι θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο. Με ενδιαφέρουν πολύ οι άνθρωποι που δεν αποδέχονται κάτι, που αψηφούν τα πάντα και είναι επίμονοι. 

 


Κρίστιαν Πέτζολντ
 
 
 
 
 
Αν σας άρεσε το άρθρο μας...share:
Facebook
Twitter
Google+
http://www.makazine.gr/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-2/
Pinterest
LinkedIn
RSS
Follow by Email
SHARE